Expertisecentrum Vertrouwenspersoon: De noodzaak van preventie en duurzame oplossingen bij ongewenst gedrag op de werkvloer

31 mei 2024 13:50

Expertisecentrum Vertrouwenspersoon: De noodzaak van preventie en duurzame oplossingen bij ongewenst gedrag op de werkvloer

Het komt tegenwoordig steeds vaker in beeld: ongewenst gedrag. Van alle kanten lijkt het op ons af te komen; in de media, sport of wellicht binnen de organisatie waar jij werkt. Ongewenste omgangsvormen en integriteit hebben aanzienlijke invloed op de werksfeer en de gezondheid van werknemers. Dit leidt tot spanningen op de werkvloer. Als een organisatie niet beschikt over de kennis en kunde om met complexe situaties om te gaan, kunnen er ernstige consequenties ontstaan, zoals gestreste werknemers, een stijging van ziektemeldingen en een hoog personeelsverloop. Dit kan op zijn beurt leiden tot aantasting van het imago van de organisatie.

"Het is tegenwoordig wettelijk verplicht om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen en medewerkers te beschermen. Een vertrouwenspersoon kan hierbij een cruciale rol spelen," zegt Judith van der Gugten, projectleider bij Expertisecentrum Vertrouwenspersoon.

In het kader van deze uitdagingen lanceert het Expertisecentrum Vertrouwenspersoon haar diensten, gericht op het waarborgen van een veilige werkomgeving. "Wij vinden het van cruciaal belang dat een onveilige werkomgeving voor medewerkers preventief wordt voorkomen. De inzet van een vertrouwenspersoon is een instrument om dit te behalen," voegt Esther Slotman, teamleider bij Expertisecentrum Vertrouwenspersoon, toe.

Met haar kernwaarden van het delen van kennis, kunde en vaardigheden, belooft het Expertisecentrum Vertrouwenspersoon organisaties en vertrouwenspersonen te ondersteunen in hun ontwikkeling en hulpvraag. Door samen te werken aan een veilige werkomgeving, streven zij naar een duurzame lange termijn oplossing voor ongewenst gedrag en psychosociale arbeidsbelasting.

Het Expertisecentrum Vertrouwenspersoon staat klaar om organisaties te ondersteunen bij het creëren van een werkomgeving waarin medewerkers zich veilig voelen en hun psychosociale welzijn wordt gewaarborgd. Naast het bieden van advies en ondersteuning aan organisaties, zal Expertisecentrum Vertrouwenspersoon ook opleidingen en (incompany) trainingen organiseren om de kennis en vaardigheden van vertrouwenspersonen te versterken en hun professionele ontwikkeling te bevorderen.

Voor meer informatie over de diensten en mogelijkheden van het Expertisecentrum Vertrouwenspersoon kunnen geïnteresseerden terecht op www.ecvp.nl of contact opnemen via info@ecvp.nl.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.