Evius Arbeidsrecht Advocaten jubileert

14 oktober 2019 16:22

Evius Arbeidsrecht Advocaten jubileert

Evius Arbeidsrecht Advocaten bestond afgelopen augustus vijf jaar. Dat werd gevierd met een seminar en een borrel voor hun zakelijke relaties. “De opkomst was hoog. Dat laat zien dat de klanten onze betrokkenheid waarderen”, zegt arbeidsrecht advocaat Eva van Otterloo, die samen met haar compagnon Evelin Bueters het kantoor vormt. Astrid, is als officemanager hun steun en toeverlaat.

Het kantoor van Evius Arbeidsrecht Advocaten aan de Kerkenbos in Nijmegen staat vol cadeautjes en links en rechts hangt nog feestversiering van de jubileumviering. De advocaten zijn opgetogen over het geslaagde evenement, maar het gesprek gaat al snel de diepte in. Het seminar had de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) als onderwerp. Deze wet is in het voorjaar door de Eerste Kamer aangenomen en wordt per 1 januari 2020 van kracht. “Met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) in 2015 is met name het ontslagrecht flink gewijzigd. De WAB verandert de regelgeving over flexibele krachten en het ontslagrecht opnieuw”, vertelt Eva van Otterloo. “De WWZ beoogde een vereenvoudiging van het ontslagrecht: flexwerk minder flex en vast werk minder vast. Al snel werd duidelijk dat dat doel onvoldoende gehaald werd.” De WAB moet daarin verandering brengen.

Flexkrachten

Evelin Bueters: “Daarnaast wordt de WW met de invoering van de WAB op een andere wijze gefinancierd. Waar voorheen de hoogte van de WW per sector bepaald werd, gebeurt dat in de nieuwe wet naar de aard van het contract: een vast contract gaat gepaard met een lage WW-premie en een flexcontract met een hogere premie. Dat maakt het voor de werkgever aantrekkelijker om een vaste kracht in dienst te nemen en te houden.” Verder wijzen beide advocaten op de veranderingen in het ontslagrecht. Er komt een nieuwe ontslaggrond bij, waarmee het ontslagrecht - dat als erg rigide wordt ervaren - versoepeld wordt. Evelin Bueters: “De nieuwe wet geeft de werkgever meer mogelijkheden om afscheid te nemen van de werknemer, als dat nodig is.”

De beide advocaten noemen in dit verband ook de verandering van de transitie- vergoeding; dat is de vergoeding die de werknemer mee krijgt als er afscheid genomen moet worden. De berekening hiervoor wordt aangepast. De advocaten beklemtonen dat er nog meer veranderingen in de WAB zijn vastgelegd. “Werkgevers moeten zich ervan bewust zijn dat het nu al nodig is om op dit vlak zaken te regelen. Wij helpen daar graag bij”, biedt Evelin Bueters aan.

Informeren

De advocaten van Evius Arbeidsrecht Advocaten vinden het belangrijk om kennis over te dragen op hun klanten. Die moeten immers met de nieuwe wetgeving concreet aan de slag in hun bedrijf. De wetgeving rond het arbeidsrecht is voortdurend in beweging. Evelin Bueters: “Wij informeren proactief. Let op: er komt nieuwe wetgeving aan. Soms plegen wij een telefoontje. En wij gebruiken LinkedIn als medium. Maar het kan ook zijn dat wij een ontwikkeling zo belangrijk voor bepaalde klanten vinden, dat wij met een lunch naar hen toe gaan om bij te praten. Korte lijnen, daar houden wij van.” De twee advocaten zeggen veel energie te putten uit dat directe klantcontact.

Disciplines

In de wachtkamer van Evius Arbeidsrecht Advocaten hangt een poster met daarop de tekst: ‘De werkgever en de werknemer zijn verplicht om zich als een goede werkgever en werknemer te gedragen (Art. 7:611 BW)’. Daaruit wordt wel duidelijk dat alle situaties die in de relatie werkgever-werknemer kunnen ontstaan, onder het arbeidsrecht vallen. Of het nu gaat om arbeidsvoorwaarden, ontslag, arbeidsongeschiktheid, medezeggen- schap, concurrentiebeding of reorganisatie. Eva van Otterloo zoemt in op het ontslagrecht: “Dat kan spelen bij gebleken arbeids- ongeschiktheid, maar ook bij conflicten met de leidinggevende. Soms functioneert iemand goed, maar kan hij of zij niet met de leidinggevende door één deur of misdraagt diegene zich op de werkvloer. Hoe ga je daarmee om?”

“Die conflicten hoeven niet persé tot het einde van een arbeidsrelatie te leiden”, vult Evelin Bueters aan. “Het gaat erom dat wij de werkgever helpen om de juiste aanpak te kiezen. Ik vind het belangrijk om daarbij alle disciplines in ogenschouw te nemen. Dus het bestuursniveau, finance en control, de HR-afdeling en de lijn zelf. Die benadering heeft een grote toegevoegde waarde, is onze ervaring. Zo kom je tot een besluit dat zo breed mogelijk gedragen wordt.” Ze vervolgt: “Als je net begint in dit vak dan redeneer je nog strikt vanuit de regels. Dat is natuurlijk wel je bagage, maar als je langer bezig bent, dan ontwikkel je overzicht en zie je dat een combinatie van factoren belangrijk is voor de advisering.” Volgens Eva van Otterloo helpt het daarbij enorm dat zij hun klanten goed kennen. “Als je je relaties bestendigt dan benut je je kennis van de organisatie of het bedrijf om de klant goed bij te staan.”

Telefoontje

In alle situaties is het voorkomen van problemen beter dan genezen. Vandaar dat de advocaten vinden dat een arbeidsovereenkomst een goed stuk moet zijn. In het belang van werkgever en werknemer moeten wederzijdse verwachtingen op een heldere manier verwoord zijn.

Soms wil een werkgever een ontwikkeling inzetten, maar twijfelt hij. In dat geval kan de arbeidsrecht advocaat uitkomst bieden. Een telefoontje kan voldoende zijn om de juiste richting te kiezen. Evius Arbeidsrecht Advocaten wil die korte lijn bieden. Dat brengt het gesprek wel meteen op de kosten van de juridische dienstverlening. Die zijn er zeker, maar wegen vaak niet op tegen de kosten en inspanningen die er nodig zijn als gevolg van niet goed geregelde zaken. Eva van Otterloo: “Om geen hoge financiële drempel op te werpen hebben wij ook een abonnementsvorm waarmee je voor een bepaald, vast bedrag per jaar korte vragen kan stellen.” Beide advocaten blijven investeren in brede kennis en een korte lijn met de klant.

Over Evius Arbeidsrecht Advocaten

Evelin Bueters richtte vijf jaar geleden samen met Eva van Otterloo Evius Arbeidsrecht Advocaten op. Ze is haar carrière begonnen als arbeidsrechtadvocaat bij een middelgroot advocatenkantoor. In 2008 is zij als arbeidsrechtjurist aan de slag gegaan in de zorgsector. Per 1 augustus 2014 is ze terug gekeerd naar haar roots.

Eva van Otterloo startte in 2001 in de advocatuur. Ze is voor ze met Evius Arbeidsrecht Advocaten begon, ruim 12,5 jaar als arbeidsrechtadvocaat werkzaam geweest bij twee middelgrote advocatenkantoren in Nijmegen en Arnhem.

Beide advocaten vinden het belangrijk hun kennis up-to-date te houden door middel van scholing. Zo rondden ze met succes de specialisatieopleiding Postacademische Leergang Arbeidsrecht af. Ze zijn aangesloten bij de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) en de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Ressort Arnhem (VAARA).

Evius Arbeidsrecht Advocaten

Kerkenbos 1063 J

6546 BB Nijmegen

Telefoon 088 – 197 02 00

www.evius.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.