Europese octrooien en handelsmerken bevorderen de financiering van start-ups in Nederland, blijkt uit nieuwe studie

17 oktober 2023 09:50

Europese octrooien en handelsmerken bevorderen de financiering van start-ups in Nederland, blijkt uit nieuwe studie

  • Uit nieuw onderzoek blijkt dat start-ups met octrooien en handelsmerken 10 keer succesvoller zijn in het verkrijgen van financiering
  • Start-ups die in Nederland de late financieringsfase bereikten, hadden massaal voor Europese octrooien en handelsmerken gekozen in plaats van voor nationale
  • Hoewel, volgens Invest in Holland, Nederland het op drie na beste land van Europa is voor start-ups, is het aantal start-ups met IE-rechten lager dan het EU-gemiddelde (22%), aangezien slechts 14% van de mkb-bedrijven IE-rechten aanvraagt
  • In Nederland maakt de biotechnologiesector het meest gebruik van octrooien en handelsmerken, met meer dan de helft van de start-ups in deze sector die deze essentiële rechten nastreeft

Vandaag hebben het Europees Octrooibureau (EOB) en het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) een nieuw gezamenlijk onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt hoezeer octrooien en handelsmerken het succes van Europese start-ups kunnen vergroten. Het rapport laat zien dat, gemiddeld genomen, start-ups die in hun opstart- of vroege groeifase aanvragen indienen voor beide soorten intellectuele-eigendomsrechten (IE-rechten) tot 10,2 keer meer kans maken om financiering te verkrijgen

Nederland neemt volgens Invest in Holland de vierde plek in op de lijst van beste Europese landen voor start-ups. Ondanks deze trend heeft slechts 14% van de Nederlandse start-ups een IE-recht aangevraagd, wat ver onder het Europees gemiddelde (29%) ligt.

Uit de nieuwe EOB-EUIPO-studie blijkt dat 95% van de Nederlandse start-ups die zich in de late financieringsfase bevinden en die octrooien bezitten, Europese octrooien gebruikt in plaats van nationale. 97% van de start-ups die zich in de late financieringsfase bevinden en een handelsmerk hebben, gebruikt een Europees handelsmerk.

Biotechnologie is de sector met het grootste percentage start-ups dat in het bezit is van IE-rechten (56,7%) in Nederland. Daaronder valt ook de ruim 20% (21,9%) van de Nederlandse start-ups in biotech die handelsmerken en octrooien bundelen. Dit volgt de Europese trend, waarin biotechnologie veruit de meest IE-intensieve sector is, met bijna de helft van de Europese start-ups die octrooien of geregistreerde handelsmerken gebruikt.

Na biotechnologie zien we start-ups uit de sector wetenschap en techniek (37%), gevolgd door energie (33%), terwijl gezondheidszorg op de vierde plaats staat (31,9%) wat betreft start-ups die IE-rechten gebruiken.

Volgens de Patent Index 2022 is medische technologie het toonaangevende technologieveld van het land, met Royal Philips als grootste nationale aanvrager. Bovendien heeft in Nederland een op de drie start-ups in de duurzaamheidssector (31,2%) een intellectuele-eigendomsrecht, waarbij dit tevens een van de top tien-sectoren is voor handelsmerken en octrooien afzonderlijk.

IP-gebruik in verschillende landen

Er is een aanzienlijke variatie in het gebruik van IE-rechten tussen Europese landen. Finland en Frankrijk hebben met elk 42% het hoogste percentage start-ups met een aangevraagd IP-recht. Start-ups in Duitsland (40%), Oostenrijk (40%), Italië (39%), Noorwegen (37%), Zweden (34%), Denemarken (34%), Zwitserland (32%) en Tsjechië (31%) vragen gemiddeld meer IE-rechten aan.

Voor Europese start-ups is het indienen van octrooi- of handelsmerkaanvragen in de opstart- of vroege groeifase geassocieerd met een grotere kans op latere financiering. Het indienen van Europese octrooien en handelsmerken gaat gepaard met een nog groter voordeel, namelijk met een slaagpercentage voor het verkrijgen van financiering in een vroeg stadium dat meer dan vijf keer zo hoog ligt als bij nationale IE-rechten (6,1 keer meer kans voor handelsmerken en 5,3 voor octrooien). De zogenaamde “deeptech-start-ups” hebben te maken met bijzondere uitdagingen bij het ontwikkelen van baanbrekende technologieën, omdat dit grote investeringen en lange aanlooptijden met zich meebrengt. Dergelijke start-ups kunnen vooral baat hebben bij octrooien en handelsmerken om “geduldige” investeerders aan te trekken.

De voorzitter van het Europees Octrooibureau, António Campinos, zei: “start-ups zijn dynamische katalysatoren voor innovatie en economische groei. Ze hebben het potentieel om nieuwe oplossingen te ontwikkelen voor de aanpak van de meest urgente uitdagingen van de samenleving en een duurzamere toekomst. Dus moeten we manieren vinden om onze start-ups verder te ondersteunen. Dit jaar heeft het EOB grote vooruitgang geboekt met de introductie van het eenheidsoctrooi, maar nu zal ons nieuwe Observatorium voor octrooien en technologie een baanbrekend hulpmiddel introduceren, in de vorm van de Deep Tech Finder van het EOB, waarmee potentiële investeerders start-ups met baanbrekende en veelbelovende nieuwe technologieën kunnen vinden en beoordelen. We koppelen creatieve vonken aan diegenen die over de middelen beschikken om de motor van innovatie aan te drijven. Dit kan voor iedereen gunstig zijn.” 

De uitvoerend directeur van het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie, João Negrão, zei: “Immateriële activa vertegenwoordigen vandaag het overgrote deel van de waarde van een bedrijf, en formele intellectuele-eigendomsrechten, zoals handelsmerken, zijn niet alleen wettelijke waarborgen voor investeringen in immateriële activa, maar ook de sleutel tot financiering en samenwerkingen. Dit is vooral van belang voor nieuw gestarte, innovatieve bedrijven, die in de eerste fase meestal weinig activa hebben naast hun intellectuele kapitaal. Uit de studie van vandaag blijkt dat 27% van de geanalyseerde start-ups een handelsmerk had aangevraagd, meer dan gelijk welk ander IE-recht. Daarom is de steun die we hun kunnen geven zo belangrijk. Niet alleen om de eerste stap te zetten en hun IE-recht te registreren – en hier is het mkb-fonds van de Europese Commissie, dat door het EUIPO samen met nationale en regionale IE-bureaus van de EU is gerealiseerd, zeer relevant – maar ook daarna met initiatieven zoals IE-waardering en IE-scans. We zien echter dat Europa achterblijft ten opzichte van andere regio’s in de wereld als het gaat om de financiering voor start-ups. We moeten ons daarom nog meer inspannen om intellectuele eigendom te verbeteren als instrument voor toegang tot financiering, groei en duurzame ontwikkeling voor EU-bedrijven, en in het bijzonder voor mkb-bedrijven, zodat onze innovatieve start-ups ten volle tot bloei kunnen komen.”

Nieuw observatorium en digitale tool gelanceerd

Het nieuwe observatorium voor octrooien en technologie van het EOB houdt vandaag zijn eerste evenement, waarin de hoofdeconomen van het EOB en EUIPO de bevindingen van het gezamenlijke rapport verder zullen uitwerken. De workshop zal worden gemodereerd door VIVA Technologies. Ook de Deep Tech Finder van het EOB zal worden geïntroduceerd: een nieuw gratis digitaal hulpmiddel om potentiële investeerders te helpen bij het vinden en beoordelen van start-ups die baanbrekende uitvindingen op de markt brengen in cruciale technologiegebieden. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.