Erkenning voor wie we zijn en hoe we de dingen doen

30 juni 2022 08:41

Erkenning voor wie we zijn en hoe we de dingen doen

“At NXP, we bring together bright minds to create breakthrough technologies that make the connected world better, safer, and more secure.”

Op 23 mei van dit jaar werd de Koning Willem I Prijs uitgereikt aan NXP Semiconductors. De prijs is een bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap en wordt sinds 1958 elke twee jaar uitgereikt.

NXP Semiconductors won de Koning Willem I prijs 2022 in de categorie Grootbedrijf. Daarnaast wordt de prijs toegekend aan een MKB bedrijf en is er een Plaquette voor de onderneming die uitblinkt in duurzaam ondernemerschap. Op de site afficheert de Stichting Koning Willem I Prijs deze als ‘de Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’. “Het is een prijs die telt, omdat de jury bestaat uit vooraanstaande ondernemers en deskundigen uit het Nederlands bedrijfsleven. Allemaal mensen die weten wat het is om te ondernemen”, zegt Jean Schreurs, directeur van NXP Semiconductors Nederland. “We beoordelen onze uitverkiezing dan ook als een erkenning van wat we als NXP doen en hoe we dat met zijn allen doen. De prijs straalt op al onze medewerkers af. Het is ook een mooie visitekaart richting onze klanten en werkt wervend bij het aantrekken van nieuw personeel.”

“We zijn met zijn tienen afgereisd naar de uitreiking in het Forum in Groningen. Zes vrouwen – in galajurk - en vier mannen – in smoking - uit alle geledingen van ons bedrijf. Het was tot het allerlaatst ongewis wie zou winnen”, zegt Schreurs terugkijkend. “We hebben er samen een feestje van gemaakt. En mede ter gelegenheid van ons 15-jarig bestaan hebben we dat nog eens overgedaan met alle medewerkers op onze locaties in Eindhoven en Nijmegen.”

Historie en strategie

Met de criteria van de Koning Willem I Prijs - durf, daadkracht, doorzettingsvermogen, duurzaamheid en innovatie - als leidraad schetst Schreurs de historie en de strategie van het bedrijf. “NXP is in 2006 ontstaan als een verzelfstandigde afsplitsing van Philips Semiconductors. We hebben ons vanaf het begin gericht op de internationale markt, waarbij we een strategie van focus hanteerden: we richten ons op die deelgebieden in halfgeleiders waar we vijftig procent meer kunnen groeien dan de nummer twee op dat gebied. Dat is nodig om de hoge investeringen die nodig zijn in de chipindustrie terug te verdienen.”

Die strategie brengt succes. In 2010 gaat NXP naar de beurs (NASDAQ). Vijf jaar later volgt de overname van Freescale Semiconductor, de voormalige chipdivisie van Motorola. Hiermee wordt NXP de vierde grootste semiconductorfabrikant ter wereld. In 2016 lijkt een overname van NXP door Qualcomm aanstaande, een ontwikkelaar en verkoper van semiconductors, die In tegenstelling tot NXP geen eigen productiefaciliteiten heeft. Deze overname krijgt echter geen goedkeuring van de Chinese autoriteiten. In 2019 neemt NXP de wifi- en bluetooth-activiteiten van het Amerikaanse Marvell over. “Het hoort allemaal bij ondernemen in de voorhoede van een dynamische sector als de onze”, merkt Schreurs op. “Het vraagt durf en doorzettingsvermogen zelfstandig te opereren, om naar de beurs te gaan, overnames te doen, een economische crisis redelijk ongeschonden te doorstaan en weer te groeien.”

Ook de personeelsomvang is in de loop der jaren onderhevig aan dynamiek. Schreurs: “We hebben in het verleden ook afscheid van mensen moeten nemen door inkrimping van activiteiten, onder meer tijdens de crisis aan het eind van de jaren tien. Nu groeien we echter zo hard dat we voortdurend op zoek zijn naar nieuwe medewerkers en tegen het plafond van onze productiecapaciteit zitten.” Wereldwijd biedt NXP werk aan 31.000 mensen en heeft het bedrijf een omzet van meer dan 10 miljard euro. “Onze productiefaciliteiten zitten in Azië, de VS en uiteraard Nederland, en we hebben wereldwijd meer dan 30 research en development centra. Bij onze vestiging in Eindhoven, waar ook ons hoofdkantoor staat, werken zo’n 700 mensen. Op onze locatie in Nijmegen zijn het er ongeveer 2000. Hier vindt naast research en development ook productie plaats. Met deze personeelsomvang zijn we de grootste particuliere werkgever van de stad. En we hebben permanent vacatures openstaan.”

De nabijheid van onderzoeks- en opleidingsinstituten als de HAN, de Radboud Universiteit en ook ROC Nijmegen is belangrijk voor NXP. Schreurs: “We zijn voortdurend op zoek naar academisch-, hbo- en mbo geschoold personeel, daarom zoeken we samenwerking. Ook met gespecialiseerde tech bedrijven. We zijn deel van de Novio Tech Campus, die vormt een geweldige biotoop waar geschoold talent zich kan ontwikkelen op het gebied van technologie en ondernemen. Dat is ook voor NXP belangrijk.”

Productportefeuille en duurzaamheid

NXP produceert ongeveer 45 procent van haar semiconductors zelf, de rest wordt uitbesteed. Schreurs over de samenstelling van de omzet van NXP: “Vijftig procent van onze totale omzet komt uit de automotive, dik twintig procent uit industrial (machineaansturing) de overige dertig procent is verdeeld over mobile (onder meer toepassingen voor smartphones) en communicatie infrastructuur (netwerken en antennes).”

“De samenstelling van onze omzet geeft niet alleen de breedte van onze productportefeuille weer, maar is tevens een goede indicator van onze duurzaamheiddoelstellingen”, vervolgt Schreurs. “In de branches waarin we opereren maken we met onze semiconductors mogelijk het energieverbruik substantieel te reduceren. Denk aan toepassingen voor sensoren en communicatie in auto’s en met name vrachtverkeer, die het mogelijk maken zodanig met stoplichten en medeweggebruikers in verbinding te staan dat het brandstofverbruik daalt. Neem truck platooning, het geautomatiseerd in kleine konvooien rijden van vrachtwagens, waarmee wordt geëxperimenteerd in Europa. Denk ook aan batterijmanagement via chips in elektrische auto’s.”

Behalve in het productportfolio werkt NXP aan duurzaamheid op de locaties. “Onze fabriek in Nijmegen draait op groene energie. Op termijn willen we als bedrijf volledig CO2 neutraal zijn. Om financiële armslag te hebben voor verdere verduurzaming en innovatie, de twee gaan hand in hand, hebben we de afgelopen jaren zogenoemde groene obligaties uitgegeven, waarmee wij liefst 3 miljard dollar uit de markt hebben opgehaald. Hiermee genereren we middelen die we inzetten voor de ontwikkeling van duurzame, groene producten.”

“En wie denkt dat onze ‘slimme’ chips geen impact hebben; iedereen in Nederland en daarbuiten maakt er gebruik van in zijn smartphone, bankpas en auto. NXP heeft hiermee een grote maatschappelijke invloed. Daar zijn we ons van bewust en daar handelen we naar, met verantwoordelijkheidsgevoel en het bedenken, ontwerpen en maken van duurzame technologie. Ook dat is een facet van modern ondernemen in de frontlinie van de semiconductor industrie.” 

NXP Semiconductors Netherlands B.V.
Gerstweg 2
6534 AE Nijmegen
Telefoon 024 353 9111
www.nxp.com

Tekst en fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.