Ergonomie op de Werkvloer: belangrijke investering voor gezondheid en productiviteit

20 augustus 2024 10:18

Ergonomie op de Werkvloer: belangrijke investering voor gezondheid en productiviteit

De urgentie van ergonomische werkplekken wordt steeds duidelijker nu uit recent onderzoek van TNO blijkt dat 60% van de werknemers fysieke klachten ondervindt. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bijna twee op de drie werknemers last hebben van klachten door langdurig beeldschermwerk en repetitieve bewegingen. Deze klachten zijn niet alleen belastend, maar vormen ook een aanzienlijk risico voor de productiviteit en gezondheid van medewerkers. De stijgende cijfers maken duidelijk dat bedrijven serieus moeten kijken naar hun ergonomische aanpak. In dit artikel wordt benadrukt hoe belangrijk het is om te investeren in ergonomische werkplekken die het welzijn van medewerkers verbeteren en de productiviteit waarborgen.

Ergonomie: meer dan alleen comfort

Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het afstemmen van werkplekken op de fysieke en mentale behoeften van werknemers. Het doel is om de werkomgeving zo in te richten dat deze de gezondheid en efficiëntie van medewerkers bevordert. Het gaat hierbij niet alleen om het comfort van een bureaustoel of de hoogte van een bureau, maar om een uitgebreide benadering van hoe werknemers hun taken uitvoeren en hun omgeving ervaren.

Ergonomie is essentieel

Een ergonomische werkplek doet meer dan alleen de fysieke pijn verminderen. Het verhoogt ook de algehele werktevredenheid en productiviteit. Door te investeren in ergonomische oplossingen, zoals verstelbare bureaustoelen en bureau-instellingen, kunnen bedrijven de volgende voordelen behalen:

  • Verminderd ziekteverzuim: Ergonomische werkplekken helpen klachten zoals rug- en nekpijn te voorkomen, wat resulteert in minder ziekteverzuim.
  • Verbeterde productiviteit: Werknemers die comfortabel werken, zijn productiever en hebben minder last van vermoeidheid en stress.
  • Kostenbesparing: Minder ziekteverzuim en hogere productiviteit leiden op lange termijn tot lagere operationele kosten.

Oplossingen voor iedere werkplek

Weet je niet waar je moet beginnen met het implementeren van een ergonomische werkplek? Manutan biedt een uitgebreide reeks aan ergonomische oplossingen, die zijn afgestemd op de behoeften van elke werkplek. Van verstelbare bureaustoelen tot ergonomische bureaus en accessoires. Want door aandacht te besteden aan de inrichting van de werkplek en de ergonomie van werkprocessen, kunnen bedrijven hun medewerkers ondersteunen en tegelijkertijd hun bedrijfsresultaten verbeteren!

Geschreven door: Carolien Wesseling, HR Director Manutan Benelux & Germany 

* https://fysiekebelasting.tno.nl/nl/actualities/tno-publiceert-nieuwste-cijfers-over-fysieke-belasting-op-het-werk/#:~:text=Het%20aandeel%20werknemers%20met%20klachten,1%2C7%20miljard%20per%20jaar

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.