Equans helpt bij CO2-reductie

3 juli 2024 08:00

Equans helpt bij  CO2-reductie

Door regelgeving moeten veel bedrijven iets met energiebesparing en CO2-reductie. Vaak is dan de eerste gedachte het dak vol zonnepanelen te leggen. Een snelle oplossing, maar in veel gevallen is verduurzamen een totaalplaatje van verschillende oplossingen. De experts van Equans adviseren om eerst goed na te denken over de ambities, liefst op de lange termijn en dan een expert in te schakelen om een concreet plan mee te helpen bedenken.

Bedrijven moeten wat

Equans is actief in 20 landen en heeft jarenlange expertise in technische dienstverlening. We zetten duurzame en digitale oplossingen op maat in om de gebouwen, installaties, systemen en processen van onze klanten te optimaliseren . In Nederland werken ongeveer 5.500 mensen op 29 locaties aan het realiseren en versnellen van de energie en digitale transities. “We staan nog teveel bekend als installateur”, zegt de directeur regio oost, Maurice Kostons. “Maar we hebben focus van de koers van Equans verscherpt. We willen de onbetwiste leider zijn op het gebied van de energietransitie. Daarom willen we er altijd voor onze klanten zijn om ze te helpen verduurzamen en de CO2-uitstoot te reduceren.” Ieder bedrijf weet onderhand dat in 2050 Nederland CO2-neutraal moet zijn. Maar er is meer waar grote bedrijven aan moeten voldoen. Een daarvan is de CSRD regelgeving, de ‘corporate sustainability reporting directive.’ Deze Europese regelgeving verplicht grote bedrijven in hun jaarlijkse accountantsreport aantoonbaar te maken wat ze aan verduurzaming hebben gedaan. “We zien bedrijven ermee worstelen. We zitten in de boardroom met directies te praten, omdat ze geen idee hebben hoe ze verduurzaming en CO2-reductie moeten aanpakken. Ze moeten iets, maar weten niet hoe”, schetst Maurice Kostons. “We kunnen ze helpen met advies in een breed masterplan en concrete oplossingen voor de realisatie.”

Eerst wat, dan hoe

Een goed moment om de duurzaamheid van een bedrijf te verbeteren is bij een vervangingsinvestering van bijvoorbeeld de verwarmingsketel. “Als een bedrijf dan toch een nieuwe investering moet doen, dan kan het beter nu kijken naar een duurzaam alternatief. Vaak hebben ze al een oplossing”, weet Maurice Kostons. “We moeten iets met zonnepanelen. Dat kan, maar wij willen vaak eerst nog even een stap terug.” Equans zet dan op dergelijke momenten hun experts op het gebied van energie en verduurzaming in. “We bespreken dan wat hun ambitie is. Waar willen ze over 10 of 15 jaar staan? Welke vervangingsinvesteringen komen eraan? Wat is je idee met je gebouw? Welke impact wil je maken? Is het gedreven door financiële overwegingen? Of wil je maatschappelijk betrokken zijn? We duiken dus niet meteen de techniek in, maar ontwikkelen op basis van de doelstellingen en ambities verschillende scenario’s. Pas daarna kijken we welke mix aan oplossingen en technieken er voor handen zijn. Dit alles vatten we in een energiemasterplan.”

Garantie op doelstelling verduurzaming

Een van de grote problemen waar bedrijven tegenaan lopen is netcongestie. De grote vraag naar meer elektriciteit geeft problemen op het elektriciteitsnetwerk. Dus als een bedrijf zonnepanelen wil gaan leggen of warmtepompen wil installeren, zal het eerst moeten onderzoeken of de capaciteit voldoende is. “Als je aanvraag doet voor uitbreiding van je vermogen, kun je erop rekenen dat de aanvraag pas na 2 à 3 jaar in behandeling wordt genomen. We zitten helemaal vast in Nederland, maar ook dan kunnen wij helpen. Bijvoorbeeld dankzij de aansluiting op een slim energiemanagement systeem. Of wij kijken bijvoorbeeld wat er beschikbaar is in de omgeving aan energieopslag.” Equans kan die adviesrol goed oppakken, maar ook het uitvoeren en onderhouden van de nieuwe duurzame systemen. “We durven vooraf aan de klant garanties te geven voor de komende 20 à 30 jaar. Stel je hebt een industrieel bedrijf waar we een analyse maken met besparingsmogelijkheden en de manier waarop je CO2 kunt reduceren. Jouw bedrijf kiest een scenario waar wij vervolgens een businesscase op bouwen waarbij we beloven hoeveel er bespaard wordt en hoeveel CO2 gereduceerd wordt als wij het mogen bouwen, onderhouden en monitoren. Als we dat in één hand houden, dan garanderen we jou dat we die doelen ook realiseren”, aldus Maurice Kostons.

Samen slimmer

Soms gaat het zover dat Equans ook complete energiecentrales van haar klanten beheert, bijvoorbeeld van ziekenhuizen “Daar maken we dan prestatieafspraken over. We zorgen dat alles draait en beloven dat we volgens afspraak de utilities leveren, zoals warmte, koude en stroom. Wij bedenken dan zelf hoe we dat allemaal technologisch oplossen. Een ziekenhuis is primair niet geïnteresseerd in hoe dat allemaal werkt, die zijn er om mensen te genezen. “Zij moeten kunnen opereren, het licht moet niet uitvallen”, legt hij uit. Equans kan zelfs op bedrijvenparken gezamenlijke oplossingen bieden. “We krijgen nu veel vraag uit de voedings- en farmaceutische industrie.

Nog een mooi voorbeeld van waar wij impact maken op de energietransitie is onze dienstverlening voor Brainport Industries Campus in Eindhoven. We leveren duurzame utility’s, zoals warmte, koude, perslucht, demi-water, vacuüm en proceskoeling, as-a-service aan al de bedrijven in het pand én zorgen voor optimaal beheer aan de hand van ons Energie Management Systeem (EMS). Door centrale opwek en opslag van alle benodigde utility’s, voorkomen we een vermogensvraag op het elektriciteitsnet die 10 keer groter zou zijn dan wanneer al die bedrijven een individuele aansluiting zouden hebben. Wij geven garantie op de levering van de utility’s en sluiten zelf het contract af met de energieleverancier. Wij zorgen dat alles optimaal is ingeregeld”, vertelt Maurice Kostons. Het is nu nog een kwestie van tijd dat andere potentiële klanten Equans weten te vinden voor hun vraagstukken. “Klanten hebben niets te verliezen, we betalen onszelf terug.”

Equans
Vlamoven 40
6826 TN Arnhem
Telefoon 088 484 17 00
www.equans.nl

Tekst en fotografie: Dick Leseman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.