‘Energietransitie is kennistransitie’
28 oktober 2018 10:26
De afstand tussen het oude hoofdkantoor van Nathan in Duiven en de nieuwbouw op 7Poort in Zevenaar bedraagt hemelsbreed slechts zes kilometer. Toch is het een wereld van verschil. Het kersverse onderkomen van de expert in duurzame klimaattechnologie vormt een perfecte showcase van de eigen dienstverlening én biedt volop ruimte voor kennisdeling. “Dit is het gebouw van de toekomst.”
De combinatie van bouwkundige installaties, een efficiënte constructie en hoogwaardige architectuur maakt van het nieuwe pand hét visitekaartje van een duurzame totaaloplossing. Nergens ter wereld is een vergelijkbaar pand te vinden. Trots overheerst bij chief executive officer Wolf Nathan en chief technology officer Peter Centen. Drie jaar geleden ontstond het idee voor nieuwbouw. “Het bedrijf groeide, we wilden meer werkplekken”, vertelt Peter Centen over de aanleiding. De discussie over de energietransitie versnelde het proces. “De hele markt staat op zijn kop. Onze klanten weten niet waar ze het moeten zoeken. Ze moeten halsoverkop van het gas af en op zoek naar duurzame energie-voorzieningen. ‘Dan bouwen we ook een kennis- en expertisecentrum’ hebben we toen gezegd.
Waarom? Energietransitie is eerder een kennistransitie dan een technische transitie. De technologie van warmtepompen en afgiftesystemen is al meer dan twintig jaar oud. Het draait om het opleiden en trainen van de monteurs van de installateurs in het toepassen van de techniek. De hele begane grond is hiervoor ingericht.”
Enorme showroom en praktijkruimte
Wie over de drempel van Nathan stapt ziet dat achter de receptie twee scholingsruimten, een grote praktijkruimte met werkende warmtepompen en een enorme showroom schuilgaan. Deze bieden ruimte aan duizenden bezoekers, project engineers, projectinstallateurs, projectontwikkelaars en directies van bouwbedrijven voor opleiding, ideeën en kennisoverdracht. Wolf Nathan: “Je kunt hier op alle niveaus scholen.”
De circa zeventig medewerkers zijn gehuisvest op de eerste en tweede verdieping. De individuele fijnregeling van de temperatuur geeft de mogelijkheid om de open ruimte flexibel in te delen. Dat bevordert Het Nieuwe Werken en maakt het mogelijk om de ruimtes van functie te laten verwisselen. Dat is hard nodig stelt Wolf Nathan: “De markt explodeert. Het is moeilijk om te zeggen waar we over drie jaar staan. Dit duurzame gebouw beslaat een kavel van 7.000 m2. Maar we kunnen uitbreiden op het naastgelegen kavel van 8.000 m2. Dan kunnen we daar bijvoorbeeld de kantoorfuncties onderbrengen of deze showroom als opleidingscentrum gebruiken. Zo zijn we op de toekomst voorbereid.”
Energie nul-concept
Door het gebruik van betonkernactivering voor verwarming en koeling, warmtepompen, ventilatie met warmteterugwinning en zonwerende triple beglazing is samen met architectenbureau WillemsenU toegewerkt naar een energie nul-concept met een aangenaam stabiel klimaat. “En het werkt”, glimlacht Peter Centen. “Toen het laatst buiten 35 graden was, was het hier binnen negentien graden.” Hij verklapt: “De schil van een gebouw is duurzaamheidsmaatregel nummer één, niet de installaties. Het is simpel: warmte die niet binnenkomt, hoef je ook niet te koelen. Daarom hebben we gekozen voor zonwerende triple beglazing.”
Betonkernactivering
Betonkernactivering in combinatie met eigen producten, waaronder twee warmtepompen van alpha innotec met een vermogen van 45 kilowatt elk, een WKO-systeem en twee luchtbehandelingsinstallaties voor ventilatie met warmteterugwinning, vormt de andere pijler van de duurzaamheidsopgave van het gebouw. Wolf Nathan: “Elektra, sprinklers, ventilatie, koeling en verwarming, al dat leidingwerk zit in een airdeckvloer. Met deze betonconstructie voorzien we voor tachtig tot vijfentachtig procent in ons verwarm- en koelbehoefte.” Het maken van de betonnen vloeren in de fabriek was geen abc’tje. Peter Centen: “Beton kun je maar één keer storten. Alles moet exact op de juiste plaats zitten.
We hebben er zeker drie maanden over gedaan. Het bewijst dat je hele mooie dingen kunt maken als je in de voorbereidingsfase heel diep in de engineering gaat.” Met mooi doelt hij niet alleen op het technische vernuft. Ook het oog wil wat. “Geen verlaagde plafonds, dat vinden wij mooi. Dit creëert extra hoogte en een industriële look en werkt het beste bij betonkernactivering.” De binnenwanden zijn voor de goede akoestiek afgewerkt met beplating vervaardigd van gerecyclede kleding”, aldus Centen. Vierhonderd zonnepanelen op het dak en LED-verlichting maken het duurzaamheidsplaatje van het nieuwe onderkomen van Nathan af.
Perfecte locatie
Beide heren zijn dolblij met de nieuwe stek op businesspark 7Poort. Wolf Nathan: “Dit businesspark ademt duurzaamheid en heeft een hoogwaardige uitstraling. Bovendien is het een perfecte locatie met straks een nieuwe op- en afrit van de A12 voor 7Poort. De Nederlandse markt is van hieruit goed te bedienen en op termijn ook de Duitse markt. Veel medewerkers wonen in deze regio, zodat de verhuizing geen invloed heeft gehad op ons personeelsbestand. Dat neemt niet weg dat we ruimte hebben voor nieuwe mensen. Deze regio biedt ons een aantrekkelijk arbeidspotentieel voor de toekomst. Zeker nu we ons nadrukkelijk als kennis- en opleidingscentrum profileren, zijn we op zoek naar professionals die hun kennis en expertise op het gebied van duurzame klimaattechnologie kunnen overbrengen op anderen.” «
Nathan in notendop
Nathan is expert op het gebied van duurzame klimaattechnologie. Als geautoriseerd fabrieksagent/importeur van de A-merken Uponor, alpha innotec, Komfort en MetroTherm is Nathan Systems dé partner voor hoogwaardige producten in duurzame klimaattechniek. Het assortiment omvat onder andere warmtepompen, leiding- en installatiesystemen, regelsystemen, verdelers, appendages en verwarmingsunits. De kracht van Nathan gaat verder dan kwalitatief goede producten. De onderneming scoort met een flinke dosis productondersteuning en aanvullende services: advies, (project) begeleiding, onderhoud én kennisoverdracht en scholingen.
Informatie: www.nathan.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.