Energieprijzen gedaald, maar nog steeds fors hoger dan voor de energiecrisis

10 oktober 2023 11:45

Energieprijzen gedaald, maar nog steeds fors hoger dan voor de energiecrisis

De energieprijzen blijven nog steeds aanzienlijk hoger dan voor de energiecrisis. Dat blijkt uit gegevens van Overstappen.nl. Het is een jaar geleden dat de energieprijzen hun hoogste punt bereikten. Sindsdien hebben de energieprijzen een bewogen jaar doorgemaakt. Hoewel er enige verlichting is in vergelijking met het hoogtepunt van de crisis, blijven de prijzen nog steeds aanzienlijk hoger dan voor de energiecrisis.

Meer mensen kiezen voor een vast energiecontract

De vergelijkingssite verwacht dat de meeste mensen nog vóór het eind van dit jaar gaan kiezen voor een vast contract. Dit omdat ze graag zekerheid hebben over eventuele prijsstijgingen in de winter. Over het algemeen nemen mensen in het laatste kwartaal van het jaar nog eens hun vaste lasten onder de loep. Zeker met het aflopen van het prijsplafond, is het heel relevant om de energiecontracten met elkaar te vergelijken. Inmiddels hebben bijna alle leveranciers een aanbod onder het prijsplafond, blijkt uit inventarisatie van Overstappen.nl

Tom Schlagwein, energie-expert bij Overstappen.nl, legt uit dat de huidige tijden onzekerheid met zich meebrengen, vooral met de winter in het vooruitzicht. “De prijzen kunnen sterk beïnvloed worden door factoren als het aanbod van LNG (vloeibaar gas) en de internationale vraag, met name vanuit China. Zelfs lichte onrust kan onmiddellijk leiden tot prijsstijgingen of -dalingen.”

Gasbelasting wordt verhoogd

Bovendien blijven mensen zich afvragen of de overheid nieuwe initiatieven zal lanceren om energie en gas betaalbaar te houden. Op dit moment is de gasbelasting gewoon heel hoog ten opzichte van andere landen in Europa, en deze wordt in 2024 nog hoger. “De schatkist van de overheid is uiteindelijk de grote winnaar van de gasprijs die wordt betaald door consumenten. Het vernieuwde voorstel voor de energiebelasting is maar liefst 71 cent gasbelasting per m3 gas. Dat is absurd hoog.”, stelt Tom Schlagwein.

De expert merkt op dat veel klanten het daarom een prettig idee vinden om hun tarieven vast te zetten. “Vooral de jaarcontracten zijn in trek. Dit past bij ons advies: 1 jaar vast is lang genoeg dat je zekerheid hebt op de middellange termijn, maar ook niet te lang zodat een klant bijvoorbeeld 3 jaar vastzit aan de gekozen tarieven. Als de prijzen in de tussentijd dan dalen, dan kun je vaak niet boetevrij je contract openbreken.”

Vast contract, variabel contract of toch een dynamisch contract?

Voor mensen die willen profiteren van de lage prijzen in de markt zijn dynamische contracten een aantrekkelijke optie. Dynamische en variabele contracten waren in 2022 en 2023 over het algemeen goedkoper dan vaste tarieven.

Op het moment dat de markt stabiliseert zal dynamisch nog veel meer terrein gaan winnen, verwacht de vergelijkingssite. “We zien dat deze contracten nog steeds populair zijn, vooral onder jongeren”, vertelt Schlagwein. “Dat komt door handige apps en de mogelijkheid te profiteren van een lage prijs. Ook voor klanten met een elektrische auto is dit interessant, omdat zij kunnen laden wanneer de prijs per uur het laagste is met een dynamisch contract. Soms zijn er zelfs negatieve prijzen, en krijg je als consument geld toe als je veel verbruikt.”

De keuze tussen een vast of dynamisch energiecontract hangt sterk af van persoonlijke omstandigheden en voorkeuren. Als de tarieven zullen stijgen, wat lastig te voorspellen is, kan een vast contract de beste optie zijn. Voor wie verwacht dat de energieprijzen zo blijven of zelfs verder dalen, is een dynamisch energiecontract meer aan te raden volgens de prijsvergelijker.

Zie hier meer informatie en data over de gasprijs en voor de code om de Gasprijs Grafiek over te nemen: https://www.overstappen.nl/energie/gasprijzen/.

Zie hier meer informatie en data over de stroomprijzen en voor de code om de Stroomprijs Grafiek over te nemen: https://www.overstappen.nl/energie/stroomprijs/.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.