Energiecontroles door de Omgevingsdienst Regio Nijmegen
20 oktober 2022 14:31
Energiebesparing, iedereen is er mee bezig. Er zijn veel bedrijven die een grote hoeveelheid energie verbruiken, maar wat wordt er gedaan aan de besparing hiervan? Veel bedrijven weten niet dat er sinds 2019 een informatieplicht is om te melden hoeveel energie ze verbruiken en welke energiebesparende maatregelen er al genomen zijn. Wat moet je als bedrijf doen aan energiebesparing, welke verplichtingen zijn er en wat komt daar allemaal bij kijken? De toezichthouder energiebesparing van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) vertelt daar graag meer over.
Regels over energie
Veel bedrijven vallen onder algemene milieuregels van het Activiteitenbesluit. Daar staat bijvoorbeeld in dat bedrijven die meer dan 50.000 kWh of 25.000 kuub gas verbruiken, verplicht zijn om energie te besparen. Bedrijven die meer dan deze hoeveelheden gebruiken moeten zich melden via een landelijke website, daarvoor geldt sinds 2019 een informatieplicht. Voor de bedrijven met een milieuvergunning gelden specifieke voorschriften over energiebesparing en het opstellen van een energiebesparingsplan. De toezichthouder controleert dan of aan dat plan wordt gehouden.
Energiecontrole
Bedrijven met een hoog energieverbruik die bij de ODRN bekend zijn worden bezocht door een toezichthouder die gespecialiseerd is in energiebesparing. De toezichthouder van de ODRN controleert deze bedrijven op hun energieverbruik en bespreekt besparingsmaatregelen. Daarvoor zijn verschillende lijsten beschikbaar per branche, de zogenaamde erkende maatregelenlijsten. Zo kunnen bedrijven ook zelf heel gericht kijken welke maatregelen bij hen passen om energie te besparen en te voldoen aan de besparingsplicht.
Tijdens een controle maakt de toezichthouder samen met iemand van het bedrijf een ronde waarbij naar alles wordt gekeken wat energie verbruikt. Verwarming, ventilatie, verlichting en bedrijfsprocessen, alles komt daarbij aan de orde.
Over het algemeen geldt dat maatregelen die binnen 5 jaar terugverdient kunnen worden, verplicht zijn. De toezichthouder neemt daarom bij een energiecontrole samen met het bedrijf de lijst door en rekent en adviseert soms zelfs mee om te kunnen bepalen wat er moet gebeuren.
Er wordt besproken welke maatregel een bedrijf meteen moet nemen en welke op een natuurlijk moment passen, zoals in bepaalde gevallen bij de vervanging van een CV ketel. De toezichthouder komt daarna langs om te kijken of de energiebesparende maatregelen zijn toegepast.
Opsporen
De informatieplicht is niet bij iedereen bekend en daarom hebben waarschijnlijk niet alle bedrijven met een hoog verbruik zich gemeld. Er zijn veel organisaties waar toezichthouders anders niet zo vaak komen, zoals kantoren en basisscholen maar waar wel een hoog energieverbruik is.
Toezichthouders besteden nu veel tijd aan het opsporen van deze bedrijven. Er wordt dan gezocht naar specifieke branches en bedrijfsprocessen. Zo kan het dus zijn dat ook uw bedrijf wordt gebeld door een toezichthouder met de vraag hoeveel energie u gebruikt, er worden jaaroverzichten opgevraagd bijvoorbeeld.
De ODRN ziet daarom ook het liefst dat meer bedrijven weten van de informatieplicht, zelf het verbruik nakijken en zich melden. Melden kan bij het eLoket van de RVO: https://mijn.rvo.nl/informatieplicht-energiebesparing
De erkende maatregellijsten zijn te vinden op: https://www.infomil.nl/onderwerpen/duurzaamheid-energie/energiebesparing/erkende-maatregelen/
Meer informatie over subsidies en fiscale regelingen energiebesparing zijn te vinden op: www.rvo.nl/subsidies-financiering
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.