Energie besparen op kantoor? Check deze duurzame tips
20 januari 2023 08:58
Nu de energiekosten alsmaar hoger liggen, is het hard nodig om je energieverbruik eens onder de loep te nemen. Op een kantoor, in een magazijn of op een ander soort werkplek werken vrijwel altijd meerdere mensen die elektriciteit en verwarming nodig hebben om productief te kunnen zijn.
Dat betekent gelukkig niet dat er geen manieren zijn om energie te besparen op kantoor. Met duurzame oplossingen, bijvoorbeeld met behulp van de innovaties van Hermans Techniek, bespaar je én energie én geld. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Isoleer je bedrijfspand goed om warmte binnen te houden
De eerste echte koude dagen van deze winter hebben we al gehad. Misschien merkte je dat het lastig was om de werkplek echt goed warm te houden. In dat geval kan het zijn dat het bedrijfspand waar je werkt niet goed geïsoleerd is. Ben je zelf de eigenaar van het pand? Ga dan aan de slag met het isoleren van het gebouw, zodat de warmte goed binnen blijft in de winter en de warmte in de zomer juist buiten wordt gehouden.
Bij het isoleren van je bedrijfspand moet je goed kijken naar de muren, vloeren, leidingen en het dak. Grote kans dat je op meerdere plekken isolatiemateriaal aan kunt brengen of aan kunt laten brengen. Neem ook direct de ramen mee en ga voor minstens dubbel glas of nog beter: HR++ glas. Met de juiste isolatie hoef je niet zoveel te stoken om het binnen behaaglijk te hebben, omdat de warmte beter wordt binnen gehouden. Dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu, want op deze manier komt er minder CO2 vrij.
Duurzame warmtewisselaar voor betere regulering van warmte
Wanneer we het hebben over duurzame energie denk je al gauw aan zonnepanelen om je eigen groene stroom mee op te wekken. Natuurlijk is dat een goede en duurzame innovatie om in te investeren wanneer je duurzamer bezig wilt zijn, maar er zijn ook andere manieren om je werkplek op temperatuur te houden én energie en geld te besparen. Dat kan bijvoorbeeld met een duurzame warmtewisselaar. Hierbij maak je gebruik van energie die anders verloren gaat.
Warmtewisselaars worden gebruikt om de temperatuur te reguleren en om warmte uit te wisselen. Bij dat laatste geval wordt de warmte die al aanwezig is opnieuw gebruikt. Warmtewisselaars komen (in verschillende soorten) voor in je CV. Wil je liever voor een duurzame warmtewisselaar gaan dan kom je al gauw uit bij een warmtepomp. De warmtewisselaars in zo'n pomp onttrekken warmte uit de buitenlucht of de bodem. Hierbij komt minder CO2 vrij dan wanneer je gebruik maakt van een verwarming op gas. Neem voor een dergelijke duurzame oplossing eens een kijkje bij Hermans Techniek.
Maak een lichtplan en vervang alle oude verlichting met LED-lampen
Op kantoor heb je logischerwijs veel lampen om iedere werkplek op de juiste manier te verlichten. Op de ene plek is andere verlichting nodig dan op de andere plek. Om je lampen op kantoor zo efficiënt mogelijk te gebruiken, is het aan te raden om een lichtplan te maken. Met zo'n lichtplan zorg je namelijk voor de perfecte combinatie tussen goede verlichting, duurzaamheid, comfort én energiebesparing. Dat heeft ook weer een positief effect op de productie en motivatie van je werknemers.
Het is belangrijk om bij het opstellen van je lichtplan te kijken naar hoe oud je verlichting is. Beschik je nog over gloeilampen en halogeenlampen dan is het tijd om dergelijke lampen te vervangen met LED-verlichting. LED-lampen verbruiken namelijk 80% tot 90% minder energie dan standaard lampen en gaan ook nog eens veel langer mee. In verhouding betaal je dus veel minder voor lampen die ook nog eens beter zijn voor het milieu. Een win-winsituatie.
Vervang energieslurpers met apparatuur met energielabel
Tot slot nog een tip om op een duurzame wijze minder energie en zo minder geld te verbruiken. Zorg ervoor dat je een duidelijk overzicht houdt van het aantal apparaten binnen je bedrijf én de leeftijd van dergelijke apparatuur. Oude apparaten, en dan met name die met een grote omvang, zijn namelijk vaak echte energieslurpers en zullen er (onder andere) voor zorgen dat je energierekening hoger is dan nodig. Denk aan een oude koelkast in de kantine, maar ook aan oude beeldschermen, printers en kopieermachines.
Let bij het kopen van nieuwe apparaten op de aanwezigheid van een energielabel. Een koelkast of een kopieerapparaat met een energielabel A verbruikt minder stroom dan een apparaat met geen energielabel of een energielabel C of D. Extra tip: misschien zijn refurbished apparaten iets voor je. Dat zijn oudere laptops, smartphones en andere apparaten die volledig zijn nagekeken en vernieuwd waar nodig. Daarmee daalt de vraag naar nieuwe producten en dat is weer beter voor het milieu.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.