Eigen boek uitgeven: hoe gaat dat in de praktijk?

29 november 2022 14:47

Eigen boek uitgeven: hoe gaat dat in de praktijk?

Je hebt jaren je best gedaan om het manuscript van je dromen te schrijven, maar helaas val je niet op bij de uitgeverijen. Continu worden er boeken uitgekozen voor publicatie, alleen die van jou wordt voortdurend aan de kant geschoven. Herken jij jezelf in deze situatie? Je kan namelijk je eigen boek uitgeven. Vroeger niet zo gebruikelijk, maar vandaag de dag des te meer. Om je een beter beeld te geven hoe dit in de praktijk in zijn werk gaat, hebben wij onderstaand stappenplan voor je uiteengezet.

Stap 1: hulp vragen aan professionals

Het klinkt tegenstrijdig wanneer je hulp vraagt bij het uitgeven van je eigen boek. Je hebt immers besloten om jouw boek zonder uitgeverij te publiceren. Niets is minder waar. Een eigen boek uitgeven is namelijk een proces waarbij een hoop skills gevraagd worden op allerlei vakgebieden. Bijvoorbeeld bij het design van de cover en de lay-out van de bladzijden. Wil je dat je boek goed verkoopt? Zorg er dan voor dat de marketing goed geregeld is. Het is beter om hierbij hulp te vragen aan organisaties die hierin gespecialiseerd zijn. Waarom zou je zelf opnieuw het wiel uitvinden?

Stap 2: een aantrekkelijke cover design laten maken

De concurrentie in de boekenwereld is enorm groot. Om hierin overeind te blijven staan moet jouw boek opvallen tussen het gros. Dat betekent een uit het oog springende cover en een aantrekkelijke flaptekst, die de lezer nieuwsgierig maakt. Vergeet niet dat digitalisering een grote rol bijdraagt in de verkoop van fysieke exemplaren. Een goede cover is dus essentieel bij het uitgeven van je eigen boek.

Stap 3: de opmaak van je boek ontwerpen

Zodra je bij stap 3 bent aangekomen gaan we ervan uit dat jouw boek er super uitziet van de buitenkant. Wanneer de binnenkant echter niet in orde is, dan zal de lezer niet overgaan tot koop. Genoeg redenen om echt de tijd te nemen voor een goede lay-out en opmaak. Wordt jouw boek bijvoorbeeld opgedeeld in hoofdstukken of juist niet? Wat is een geschikte lettertype en grootte? Voor wat voor papier kies je? Allemaal vragen die belangrijk zijn in het proces van je eigen boek uitgeven. Wederom bij deze stap zijn er designers die jou de helpende hand kunnen bieden.

Stap 4: proefexemplaar laten drukken

Als het goed is, is je manuscript inmiddels volledig verwerkt in een digitaal boek. Nu wordt het tijd om je boek te laten drukken. Eerst een proefexemplaar voordat je een grote oplage laat drukken. Hiervoor moet je de digitale bestanden aanleveren bij een drukkerij of printservice. Zij kunnen je hierbij voorzien van advies over de technische aspecten bij het drukken, zoals afloop en snijtekens.

Stap 5: eindelijk je eigen boek uitgeven en promoten!

Wanneer het proefexemplaar perfect uit de printer is gerold, ben je toe aan de laatste stap: daadwerkelijke publicatie. Om je boek te publiceren moet je eerst kiezen hoe je jouw boek aan de man gaat brengen. Een optie is om te kiezen voor eigen beheer: je laat de boeken drukken en gaat ze zelf verkopen. Een andere mogelijkheid is om ‘printing on demand’ te gebruiken. Hierbij gaat na elke (online) bestelling een opdracht naar de printservice om het boek te drukken en te versturen. Een bijkomend voordeel: je hebt geen eigen opslag nodig en je niet hoeft te investeren in een hoge oplage.

Gefeliciteerd, je hebt je eigen boek uitgegeven! Nu begint het pas echt. Je moet namelijk je eigen boek gaan promoten om ervoor te zorgen dat de verkoop goed gaat. Normaal gesproken is een uitgever daar ook druk mee bezig, maar jij hebt ervoor gekozen om zelf je boek uit te geven. Onderschat dit onderdeel niet. Laat je adviseren door een expert!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.