‘Eenmanszaak? Stap tijdig over naar de BV’

22 november 2024 08:52

‘Eenmanszaak? Stap tijdig over naar de BV’

(Foto: Koken met Cijfers)

Ondernemers met een eenmanszaak doen er verstandig aan vóór het eind van het jaar de overstap naar een BV te onderzoeken. De eenmanszaak wordt immers vanwege de lagere aftrekposten steeds onaantrekkelijker. Bedrijfskundige Janine van Vliet-Docter van Koken met Cijfers: “Het kantelpunt ligt nu ongeveer op 100.000 euro winst. En hoe dichter bij de datum van 1 januari, des te beter om de omzetting te doen.” 

“Heb je nu een eenmanszaak en zag je afgelopen jaar je winst groeien, onderzoek de omzetting naar BV serieus”, zegt Van Vliet. “Bovendien is het zonde om te veel belasting te betalen. Het kan dus heel goed zijn dat je toe bent aan een nieuwe fase in het ondernemerschap, maar niet meer in de juiste rechtsvorm zit als ondernemer. Dit kun je van tevoren al in kaart laten brengen. En proactief op handelen.”

Eenmanszaak steeds onaantrekkelijker

Ook wanneer een ondernemer minder persoonlijke aansprakelijkheid wenst, is de overstap verstandig. “Heb je een eenmanszaak, dan ben je hoofdelijk aansprakelijk”, zegt zij. “Die juridische aansprakelijkheid bij een BV is anders. Als bestuurder ben je in principe niet aansprakelijk bent voor de schulden, behalve bij bijvoorbeeld wanbestuur.”

“De eenmanszaak wordt daarentegen steeds onaantrekkelijker”, zegt de bedrijfskundige uit Gorinchem. “Aftrekposten worden steeds kleiner. Denk maar aan de Zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.” Ze adviseert om de omzetting zo dicht mogelijk op de 1ste januari te doen. 

‘Kantelpunt op 100.000 euro winst’

Maar om de stap naar de BV te kunnen zetten, moeten eventuele financieringen ook goedgekeurd zijn. “Wanneer je als onderneming een schuld of financiering bij een bank hebt, zal de financierder toestemming moeten geven.” 

“Als je alleen fiscaal ernaar kijkt, zit het kantelpunt momenteel op ongeveer 100.000 euro winst, zowel voor 2024 als 2025.” Veel boekhouders denken overigens nog dat het kantelpunt op 150.000 euro winst zit. “Maar door die kleinere aftrekposten bereik je veel eerder het kantelpunt.” 

En hoewel de overstap naar een BV weliswaar niet zomaar gerealiseerd is, is nu de tijd rijp. Van Vliet: “Een ‘gewone boekhouder’ beslist meestal op basis van het verleden, en is vaak voorzichtig. Dat is niet altijd nodig als we prognosticeren. We kunnen goed inschatten of de stap naar de BV-vorm nu qua timing de juiste is. Doe een (gratis) quickscan en laat het altijd goed doorrekenen.”

BV straalt professionaliteit uit

“Een BV straalt daarnaast veel meer professionaliteit uit”, vindt Van Vliet. “Als directeur-grootaandeelhouder (dga) moet je echter wel een dga-loon uit je bedrijf kunnen halen van minimaal 56.000 euro, bruto. Het uitgavepatroon van de ondernemer moet min of meer overeenkomen met dit bedrag. En natuurlijk controleert de Belastingdienst wel of je dat haalt. Je moet je cijfers dus goed op orde hebben.”  

Vermogen opbouwen

Een BV geeft ondernemers bovendien de mogelijkheid om vermogen op te bouwen. “Zeker nu je niet meer dan 114.000 euro vermogen in Box 3 mag hebben”, zegt de bedrijfskundige. “En met vastgoed in privé komt de ondernemer al snel in Box 3 boven die 114.000 euro vermogen uit. Met een BV kun je dat vermogen in een holding plaatsen.”  

(Foto: Koken met Cijfers)

Binnen 1 maand geregeld

Samen met een fiscalist regelt Van Vliet als sparringpartner voor ondernemers vanuit Koken met Cijfers de omzetting van eenmanszaak naar BV. “Boekhouders doen zo’n omzetting er vaak maar bij. Dan duurt het maanden, terwijl wij het in een maand kunnen regelen, mits de administratie volledig is bijgewerkt. We doen het dus anders dan de gemiddelde boekhouder.” 

Pro-actief advies

De juridische omzetting loopt via een notaris. Koken met Cijfers doet een complete analyse en geeft pro-actief advies. “We analyseren wat het bedrijf waard is, welke stappen er nodig zijn.” De ondernemer krijgt zo een verscherpte blik op zijn bedrijfsvoering, het bedrijf en financiën. “Altijd horen we van ondernemers dat ze er zo veel nieuwe inzichten uithalen. We kijken immers ook naar de verschillende fases van de onderneming. Wil iemand personeel aannemen, en zo ja, is dit het juiste moment dan? Wat zijn de risico’s of voordelen? Wat is de beste timing hiervoor?”

Voor meer informatie:

https://kokenmetcijfers.nl/blog/eenmanszaakomzettennaarbv/

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.