Een zakelijk energiecontract voor ondernemers: de voor- en nadelen

18 december 2024 08:48

Een zakelijk energiecontract voor ondernemers: de voor- en nadelen

Ondernemers kunnen in Nederland kiezen voor een zakelijk energiecontract. De fiscale voordelen die zo’n contract met zich meebrengt, maken het een aanlokkelijke optie. Zo kun je energiekosten van de fiscale winst aftrekken, en ook de te verrekenen btw is interessant. Door deze fiscale voordelen bespaar je al gauw flink op je lasten ten opzichte van een particulier contract. Maar: er hangen wel wat voorwaarden aan zo’n zakelijk contract. Het is dan ook niet voor iedere ondernemer de meest voordelige oplossing. Laten we daarom de voors en tegens doorspitten.

Fiscale voordelen van een zakelijk energiecontract

Er wordt 21% btw gerekend voor zakelijk energieverbruik. Als je als ondernemer een bedrijfspand hebt, kun je die kosten elke maand volledig verrekenen met de ontvangen btw. Ben je zelfstandig ondernemer en werk je vanuit huis? Ook dan kun je je energiekosten verrekenen, maar alleen het deel dat door zakelijk verbruik komt. Om te berekenen welk deel van je energieverbruik thuis aftrekbaar is, wordt gebruik gemaakt van een oppervlaktemethode.

Naast de btw is het ook toegestaan om een deel van de energiekosten af te trekken van de fiscale winst. Energiekosten van apparaten die veel stroom verbruiken, komen hiervoor in aanmerking. Houd er rekening mee dat de apparaten in kwestie wel op de ondernemingsbalans moeten staan.

De verschillen met een particulier contract

Het grootste verschil tussen een zakelijk en een particulier energiecontract is de grootte van de stroomaansluiting. Zakelijke contracten gaan uit van een hoger energieverbruik dan een gemiddeld huishouden. Daardoor heeft de kleinste zakelijke aansluiting al 3 x 80 ampère aan stroom. Ter vergelijking: de aansluiting voor particuliere stroom is 3 x 25 ampère. Dit heeft ook invloed op de maandelijkse netbeheerkosten op je energierekening. Hoe hoger de capaciteit van je aansluiting is, hoe meer netbeheerkosten je betaalt.

Hieruit volgt ook meteen een belangrijke vuistregel: hoe hoger je energieverbruik is, hoe voordeliger een zakelijk energiecontract voor je is. Je moet immers compenseren voor het feit dat de vaste netbeheerkosten die je elke maand in de basis betaalt, hoger zijn bij een zakelijk contract.

Joris Kerkhof, expert energie bij Independer, legt dit uit met een voorbeeld van een groter bedrijf: “Dit bedrijf verbruikt elke dag veel stroom en heeft daarom een grotere elektriciteitsaansluiting nodig om z’n werk te kunnen doen. Een zakelijk contract is een no-brainer voor zo’n bedrijf. Ten eerste: met de grotere aansluiting kan het bedrijf worden voorzien in de hoge elektriciteitsbehoeften. Maar ten tweede ook op financieel vlak: de netbeheerkosten vallen dan wel hoger uit, maar vanwege het hoge energieverbruik compenseren de fiscale voordelen dit ruimschoots.”

Verschillende aanbieders vergelijken

Voor het vinden van een zakelijke energiecontract is het net als bij particuliere contracten mogelijk om te kiezen uit verschillende aanbieders. Om te zien of een zakelijk contract bij jou past en bij welke leverancier je dan het beste terecht kunt, kun je een vergelijker gebruiken. In zo’n vergelijker kun je naast de verschillen in tarieven ook direct zien welke aanbieders wel of niet duurzame energie leveren, en of de aanbieder goed beoordeeld wordt door bestaande klanten, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Zakelijk energiecontract voor zzp’ers

De genoemde voordelen gelden deels ook voor zzp’ers die werken vanuit huis. Alleen is in deze situatie natuurlijk niet alle verbruikte energie zakelijk. Hierdoor is ook slechts een deel van de kosten zakelijk en fiscaal aftrekbaar.

Daarnaast liggen de voorwaarden van een zakelijk contract net iets anders dan bij een particuliere overeenkomst. De netbeheerkosten liggen over het algemeen dus ook hoger bij een zakelijk contract. Als zzp’er is het daarom verstandig om je breder te oriënteren. Kijk tijdens het energie vergelijken dus zowel naar zakelijke als particuliere contracten en maak een berekening op basis van je geschatte verbruik. Door de hoge vaste kosten, bestaat er als zzp’er namelijk een goede kans dat je alsnog goedkoper uit bent met een particulier energiecontract.

Energiesubsidies en -regelingen voor ondernemers

Er zijn verschillende subsidies en regelingen vanuit RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) waar ondernemers van klein tot groot gebruik van kunnen maken om hun energiekosten te drukken. In 2024 kun je bijvoorbeeld aanspraak maken op volgende regelingen:

  • Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE): Deze subsidie biedt steun voor de aanschaf van warmtepompen, zonneboilers, kleinschalige windturbines, en warmtenetten. Het doel is om bedrijven te helpen bij het verduurzamen en isoleren van hun bedrijfspand, waardoor ze structureel minder energie verbruiken. Aanvragen moeten vóór de investering worden ingediend.
  • Energie-investeringsaftrek (EIA): Met de EIA kunnen ondernemers 40% van de investeringskosten voor energiezuinige bedrijfsvoorzieningen aftrekken van hun fiscale winst. Deze regeling richt zich op bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan, zoals energiebesparende technieken voor gebouwen, transport, en industriële processen. Dit levert niet alleen belastingvoordeel op, maar ook structurele energiebesparingen.
  • Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+ regeling): Deze regeling is wat meer niche; het is gericht op pilot- en demonstratieprojecten. De DEI+ biedt steun aan bedrijven die innovatieve, CO₂-reducerende projecten uitvoeren. De regeling is relevant voor zowel het mkb als grotere bedrijven en heeft een flinke budgetverhoging ondergaan in 2024.
  • Mkb Innovatiestimulering Topsectoren (MIT): De MIT-subsidie is speciaal voor regionale samenwerkingen binnen het mkb gericht op innovaties, waaronder energie- en duurzaamheidstechnologieën. De regeling stimuleert ondernemers om “regionale grensoverschrijdende” samenwerkingen aan te gaan.

Houd er rekening mee dat deze regelingen van de RVO meestal van tijdelijke duur zijn en na de looptijd vervangen worden voor nieuwe, soortgelijke regelingen. Check altijd even de website van de RVO om te zien welke regelingen op dit moment relevant kunnen zijn voor jouw onderneming.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.