Een veilige, groene en levendige Rijnkade

6 april 2023 13:24

Een veilige, groene  en levendige Rijnkade

De Rijnkade wordt versterkt om de binnenstad van Arnhem ook in de toekomst te beschermen tegen hoogwater. Waterschap Rijn & IJssel pakt de dijk aan. Voor de gemeente Arnhem is de versterking een goed moment om de Rijnkade aantrekkelijker te maken en beter te verbinden met de binnenstad. Er komt daarom meer ruimte voor ontmoeting, horeca en veilig (wandel)verkeer. De Jansbeek stroomt door de kade in de Rijn. Deze is straks beter te zien.

Uitstootvrij

In het najaar van 2023 starten de werkzaamheden. We willen dat bij de werkzaamheden zo min mogelijk uitstoot van stikstof en fijnstof is. Dit was een belangrijke factor bij het kiezen van de aannemer. Tijdens het versterken van de dijk (vanaf traject III), zal er op de bouwplaats geen uitstoot van schadelijke stoffen zijn. 96% van het transport dat nodig is voor de werkzaamheden gaat over het water. Op deze manier proberen we ook het vervoer van (bouw)materialen zo efficiënt en duurzaam mogelijk te doen.

Terrassen blijven in de zomer open

Het waterschap wil zo min mogelijk overlast voor omwonenden, bedrijven en de horeca. In overleg met Bouwcombinatie SAMEN (Van der Ven – Ballast Nedam - Hakkers) die het werk gaat uitvoeren, is daarom besloten om van juli t/m september te zorgen dat er evenveel plekken zijn op het terras als nu. Zo kunnen de bezoekers van de Rijnkade genieten van het terras bij het water en kunnen horecaondernemers hun zaken openhouden. Vanaf 2024 komt er een breder terras aan de Rijnkade. Eerst met tijdelijke bestrating, zodat de terrassen al open kunnen en later met definitieve terrastegels.

Samenwerken

In dit dijkversterkingsproject werkt Waterschap Rijn & IJssel samen met gemeente Arnhem en Provincie Gelderland. De dijkversterking is onderdeel van het landelijke Hoogwater-beschermingsprogramma (HWBP). We versterken een groot deel van de dijken in Nederland. Dit is de grootste dijkversterkingsoperatie in Nederland - sinds de Deltawerken. Het gaat om ongeveer 1.500 kilometer aan dijken en 400 sluizen en gemalen. 

Wil je meer weten over de dijkversterking van de Rijnkade in Arnhem of ben je benieuwd naar hoe het er ongeveer uit komt te zien? Ga dan naar www.wrij.nl/rijnkade.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.