Een stevige grip op het wagenpark met telematica

11 juli 2022 09:22

Een stevige grip op het wagenpark met telematica

Steeds meer fleetmanagers weten de weg naar telematica te vinden.  Met telematica krijg je meer grip op je wagenpark en dat is wat een fleetmanager wil: maximale grip. Om zo de bedrijfsvoering te optimaliseren. Dankzij telematica heb je uitstekend inzicht in verbeteringsmogelijkheden van het (commerciële) wagenparkbeheer.

Welke bestuurder kan het best naar een nieuwe bestemming worden gestuurd? Hoe rijdt hij daar zo efficiënt mogelijk naar toe? Kan ik de onderhoudskosten van mijn wagenpark verlagen? Waarom tankt de een meer dan de ander; behoeft zijn rijstijl verbetering? Verplaatst iemand stiekem zijn voertuig buiten werktijd? Wanneer kan ik het best onderhoud plegen aan het wagenpark? Voor al deze vragen biedt telematica uitkomst. Het aantal gegevens dat verzameld kan worden is schier eindeloos en groeit met de dag.      

Wat is telematica?

Telematica draait om telecommunicatie en informatica (data). De samentrekking van twee woorden combineert dus beide disciplines. Bij telematica wordt informatie van objecten via een telecommunicatienetwerk naar een centraal systeem verstuurd waar de data worden vertaald in bruikbare informatie. De modernste communicatietechnieken worden ingezet voor een maximale informatieverschaffing. Met als doel slimmer - veiliger, voordeliger, duurzamer en efficiënter - beheer.  De term telematica, ook wel telematics genoemd, wordt vooral gebruikt voor fleet management oplossingen die worden ingezet bij het beheer van commerciële wagenparken. Zoals de telematica software van Verizon Connect.

Bij inzet van telematica wordt een voertuig voorzien van een trackingapparaat waarmee telemetrische data worden verzonden, ontvangen en opgeslagen. Via de eigen boorddiagnose (OBDII) of via een USB-poort met SIM-kaart maakt de on-board modem draadloze communicatie mogelijk. Het trackingapparaat verzamelt gps-data en een keur aan voertuig specifieke gegevens Denk daarbij aan informatie over bijvoorbeeld snelheid, optrekken, remmen, stationair draaien, voertuigdefecten,  motorrendement, brandstofgebruik en bandenspanning. Al deze gegevens worden naar een centrale server gestuurd die ze interpreteert, waarna ze via beveiligde websites en geoptimaliseerde smartphone- of tabletapps bij eindgebruikers belanden.

Het levert veel voordelen op dat 24 uur per dag, 7 dagen per week nauwkeurige plaatsbepaling near real time zichtbaar is en de beste route gekozen kan worden. Maar de informatieverschaffing reikt tegenwoordig veel verder dan sec tracking. En de voordelen zijn legio.  

Welke voordelen levert telematica op?  

  • Hogere productiviteit. Meer werk in dezelfde tijd door de mogelijkheid verkeershotspots en files te vermijden en rekening te houden met slechte weersomstandigheden. En dankzij de near real time informatie is het peanuts om de meest geschikte bestuurder in te zetten voor een nieuwe lading of de dichtstbijzijnde monteur naar een storing te sturen. Je bespaart tijd - en dus geld - door de meest efficiënte route te kiezen.   
  • Lagere brandstofkosten. Factoren die het brandstofverbruik verhogen zijn: bestuurders die hun voertuig stationair laten draaien, te hard optrekken en lekkage van een voertuig. Het in kaart brengen van rijgedrag geeft mogelijkheden tot brandstofbesparing. Ook inzicht in het tankgedrag kan kostenverlagend uitpakken. Bijvoorbeeld als er onmiddellijk een signaal gestuurd wordt naar de fleetmanager zodra er wordt getankt op een locatie die niet overeenkomt met die van het voertuig.
  • Lagere onderhoudskosten. Telematica-informatie over gereden kilometers, het motorgebruik of tijd, gekoppeld aan slijtage van het voertuig en het rijgedrag van de bestuurder. Deze gedetailleerde informatie verbetert de grip op (preventief) onderhoud wat leidt tot verlaging van onderhoudskosten. De effectiviteit vergroot je verder bij directe signalering van foutmeldingen naar de fleetmanager. Door dit alles vermindert de kans op pech onderweg ofwel uitval van voertuigen en verleng je bovendien de levensduur van het wagenpark.
  • Verbetering veiligheid en rijgedrag medewerkers. Werknemers die te hard rijden, bochten afsnijden of hard remmen;  telematica toont desgewenst dit ongewenste rijgedrag. Waarna een fleetmanager deze bestuurders kan coachen, opdat de kans op ongelukken kleiner wordt en er minder schade ontstaat of extra slijtage van voertuigen.
  • Verbetering klantenservice. Near real time en precieze informatie stelt bedrijven in staat hun klant snel te informeren over het tijdstip van levering of laden. En de flexibiliteit verbetert ten faveure van de klant.
  • Betere payrolling. Hoeveel uren heeft iemand gewerkt en wanneer exact? Hoe gemakkelijk is het als registratie op automatisch en digitale wijze gebeurt? Het voordeel is een zo nauwkeurig mogelijke urenregistratie zonder papieren rompslomp.  
  • Vermindering ongeautoriseerd gebruik. Voertuigen die buiten werktijden rijden is niet wat je wilt. Want dit vergroot de kans op schade, heeft grotere slijtage tot gevolg en kost extra brandstof. Telematica- apparatuur maakt signalering van oneigenlijk gebruik mogelijk. Ook afgrenzing van gebieden, zodat voertuigen binnen een bepaalde zone blijven, behoort tot de mogelijkheden.    
  • Verlaging CO2-uitstoot. Inzicht in de CO2-uitstoot van het wagenpark is door telematica piece of cake. Behalve inzicht helpt telematica met de keus welke maatregel het best ingezet kan worden om vermindering van CO2-uitstoot te realiseren.
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.