Een prachtige trainingsdag met Team Resource Management
17 oktober 2017 10:05
Onlangs had ik een nieuwe trainingsdag met leden van een crisisteam, bestaande uit functionarissen vanuit brandweer, politie, ghor (geneeskundige hulpverlening), bevolkingszorg (gemeentelijke processen bij crisisbeheersing) en Defensie. Zulke crisisteams zijn feitelijk ‘gelegenheidsteams’; zij functioneren niet in een vaste bezetting.
Dergelijke teams kennen een uitgebreide opleidings- en trainingscyclus. Daarin is veel aandacht voor de ‘hard skills’; de procedures, protocollen en de processen. Steeds vaker is er daarnaast de laatste jaren bij teamtrainingen aandacht voor de ‘soft skills’. Deze trend zie ik overigens niet alleen bij crisisteams en ook niet alleen bij de overheid; het bedrijfsleven vraagt hiervoor ook steeds meer aandacht. Daarbij spelen vragen als: Hoe werken mensen met elkaar samen? Hoe komen ze tot besluitvorming? Hoe communiceren zij onderling? En hoe doen ze dat als het spannend wordt en de stress toeneemt?
Hoe assertief en/of hoe aanpassingsgericht zijn de teammembers? En houden ze nog oog voor de omgeving, terwijl ze in teamverband bezig zijn met een (spoed)klus?
In de luchtvaartwereld is hiervoor, mede door ernstige vliegrampen, een prima aanpak ontwikkeld. De aanpak noemen we ‘Crew Resource Management’ of ‘Team Resource Management’ (TRM). TRM vat zeven ‘soft skills’ samen in een samenhangend programma. En daarop wordt veel getraind, in de (internationale) lucht- en ruimtevaart, op olieplatforms en in ziekenhuizen. En ook bedrijven ontdekken steeds meer de waarde hiervan.
De teamtraining vond plaats in juni. We werkten met zo’n twintig mensen van brandweer, politie, ghor, gemeenten en Defensie in de ochtend aan verdieping op Team Resource Management. We vertaalden in wisselende tafelgesprekken de skills concreet naar de eigen dagelijkse praktijk. En die inzichten namen we ’s middags mee de oefening in.
Het team boog zich in de middag over een explosiescenario. Daarbij werd het team geleid door een ‘Operationeel Leider’, in dit geval een politiecommandant, die ook zelf de vuurwerkramp in Enschede had meegemaakt. Het was vooral zijn rustige en beheerste leiderschap dat mij tijdens deze oefening opviel. En dat had een duidelijke impact op het hele team! En wat deed hij nou zo specifiek anders? Hij maakte bijvoorbeeld op een natuurlijke en waarderende wijze connectie met iedereen die als teamlid binnen kwam druppelen.
Hij nodigde alle aanwezige teamleden uit actief mee te denken over de komende uren, de daarbij te nemen maatregelen en te stellen prioriteiten. Dit zette meteen iedereen in hun kracht, professie en eigen leiderschap. Waar nodig nam de Operationeel Leider steeds leiding, maar tegelijk bood hij ruimte aan alle disciplines aan tafel. En het team groeide als zodanig, terwijl we er – letterlijk en figuurlijk – naar keken.
Er ontstond een prima groepsdynamiek; ik hoefde als trainer geen enkele procesinterventie te doen!
Zo’n teamtraining – waarin alles op zijn plek valt en deelnemers de waarde van TRM concreet ervaren – is altijd weer genieten als trainer.
Elk team – crisis of niet – zou daar zijn voordeel mee moeten doen!
Madern Public Business
E-mail martin@madernpublicbusiness.nl
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.