Een op drie vijftigplussers maakt zich zorgen over financiën

22 juli 2024 08:54

Een op drie vijftigplussers maakt zich zorgen over financiën

48 procent vreest geldzorgen na pensionering

Maar liefst 35 procent van alle Nederlanders tussen de vijftig en 65 jaar maakt zich weleens zorgen om hun financiële situatie. Dit blijkt uit de Mantelzorgmonitor van het niet-medische hulpplatform Beep for Help, een periodiek onderzoek onder 1.068 Nederlanders tussen de vijftig en 65 jaar oud, uitgevoerd door Panelwizard. Bijna de helft van de ondervraagden is daarnaast weleens ongerust over hun financiële armslag nadat ze met pensioen gaan. 

Naast financiële zorgen, is 58 procent van de respondenten weleens ongerust over hun oude dag. Bijna een derde van hen zegt zich in het afgelopen kwartaal meer zorgen te maken dan voorheen het geval was. “Het lijkt erop dat steeds meer ouderen zich druk maken over de toekomst”, zegt Margreth van Kuijl, People Manager bij Beep for Help. “Door de inflatie staat de koopkracht van veel ouderen onder druk, maar ook de stijgende zorgkosten en het nieuwe pensioenstelsel zorgen voor veel onzekerheid onder ouderen. Dit geldt zowel voor het heden als de toekomst.”

Appeltje voor de dorst  

Als een gevolg van de onzekerheid onder ouderen, houdt maar liefst zestig procent van hen er naast hun pensioen nog een spaarpotje op na. Onder mannen heeft zelfs 67 procent de beschikking over een zogenoemd appeltje voor de dorst. Alle extra buffers ten spijt, verwacht nog altijd zes op de tien vijftigplussers na hun pensionering minder geld over te houden om leuke dingen mee te doen. Van Kuijl: “Dit komt allemaal bovenop de onzekerheid die het ouder worden voor veel mensen met zich meebrengt. Het sleutelwoord hierbij is wat ons betreft zelfredzaamheid. Dat is meer dan alleen voldoende geld hebben om leuke dingen mee te doen. Een goede mentale en fysieke gezondheid, ruimte hebben voor hobby’s en tijd doorbrengen met familie en vrienden zijn stuk voor stuk belangrijke voorwaarden voor een vitaal en zorgeloos leven na je pensionering.”

Nalatenschap

Uit het onderzoek blijkt verder dat veel ondervraagden zich niet alleen druk maken over hun eigen financiën, maar ook over wat ze nalaten. Zo is een kwart van alle vijftigplussers weleens bezorgd over de financiële situatie van nabestaanden na hun dood. Een vijfde van hen is daardoor bereid zuiniger te leven om hun nabestaanden meer na te kunnen laten. Daartegenover staat dat bijna een kwart van alle respondenten het liefst zo weinig mogelijk geld mee het graf in neemt. Van Kuijl: “Wij merken dat de erfenis voor ouderen een moeilijk onderwerp is. Wie laat je wat na en wie niet? Probeer hierover tijdig het gesprek aan te gaan met vrienden en familie, ook al is het stressvol. Weten waar je aan toe bent, geeft rust en zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten van je oude dag.”

Over Beep for Help

Beep for Help verbindt hulpvragers en -gevers aan elkaar. Via de app en telefoonlijn biedt de organisatie efficiënte en betrouwbare hulp, met als doel ouderen en mantelzorgers zo veel mogelijk te ontzorgen. Tegelijkertijd maakt Beep for Help zich hard voor maatschappelijke problemen, zoals: vergrijzing en de groeiende druk op mantelzorgers. Voor meer informatie, bekijk de website: https://beepforhelp.nl/

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.