Een intelligente regio
6 april 2023 09:55
Een beetje high tech professional schrijft natuurlijk niet meer zijn eigen column, maar gebruikt ChatGPT. Enkele kernwoorden invoeren en de column is klaar! Of ik dit gedaan heb zullen jullie wellicht nooit weten, maar deze tekst leest denk ik toch net anders nu ik jullie op deze mogelijkheid heb gewezen.
Artificial Intelligence (AI) heeft de afgelopen decennia een hoge vlucht genomen. Of we nu een boek bestellen, een reis of hotel boeken: AI is overal aanwezig. Soms op de achtergrond, waarbij we het nauwelijks doorhebben, soms prominent op social media, waar we een deep fake bekijken van een wereldburger die opeens wel erg rare dingen zegt.
Deze mogelijkheden zijn nog maar het topje van de ijsberg van duizenden serieuze toepassingen van AI. In onze regio zijn hier veel partijen mee bezig. Het Donders Instituut van de Radboud Universiteit is wellicht één van de meest bijzondere instituten die dankbaar gebruikmaken van AI. Een toepassing waar ik erg van onder de indruk ben, is het onderzoek waarin blinden en slechtzienden weer zicht wordt gegeven. Dit wordt gedaan met een prothese die aan de achterzijde van het hoofd onder de huid wordt aangebracht. Deze prothese stimuleert de hersenen met micro-elektrodes, die in verbinding staan met een camera. Uiteindelijk moet informatie uit de camerabeelden worden omgezet in signalen voor de hersenen, waarmee degenen met een visuele beperking een (weliswaar korrelig) beeld van hun omgeving kunnen krijgen.
Diezelfde Radboud Universiteit start binnenkort op de Noviotech Campus met een Robotlab. Daarin worden chemisch onderzoek, hoogwaardige technologie (robotica) en AI (big data en zelflerende systemen) gecombineerd, zodat alle processen geautomatiseerd en op elkaar aangesloten zijn. De AI-componenten in het lab maken het mogelijk dat het ontwikkelen van nieuwe chemische producten of formuleringen meer op big data en systematische analyse is gebaseerd, en minder op intuïtie en trial and error.
Naast de Radboud Universiteit is ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) zeer actief om AI een stap verder te brengen. Iedereen kan hier van profiteren: de health en high tech bedrijven die bij ons op de campus zitten, maar ook andere bedrijven in onze regio. En dan niet alleen de grote spelers: ook voor veel kleine bedrijven kan AI helpen om processen beter en sneller te laten verlopen, om klantgerichter te werken, of om oplossingen te vinden voor schijnbaar onoplosbare technische problemen.
Mocht u dit soort uitdagingen hebben, weet dan dat de Radboud Universiteit en de HAN vaak op zoek zijn naar mooie uitdagingen waar studenten hun kennis op kunnen toepassen. Schroom dus niet om de kennis die in onze regio aanwezig is te gebruiken. In de samenwerking tussen bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs maken alle partijen stappen voorwaarts, wordt de kennis weer een stap verder gebracht en kunnen bedrijven vaak met mooie oplossingen aan de slag.
En nog even terugkomend op het begin: deze column heb ik echt helemaal zelf geschreven!
Bert Krikke Managing Director Noviotech Campus
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.