Een goede boekhouder zoeken
9 maart 2022 10:58
Heb je hulp nodig bij het vinden van een boekhouder? Een boekhouder vervult een belangrijke functie binnen jouw onderneming. Lees snel verder voor handige tips voor het vinden van een goede boekhouder!
Boekhouder inschakelen verplicht?
Het inschakelen van een boekhouder is niet verplicht en je mag dus zelf je financiële administratie bijhouden. Toch is het wel verstandig om een boekhouder in te schakelen: je kunt ervoor kiezen om een deel van of je gehele boekhouding uit te besteden. Het voordeel hiervan is dat je meer tijd over houdt voor andere werkzaamheden en je boekhouding wordt correct uitgevoerd.
Iedere onderneming is verplicht tot het bijhouden van de boekhouding. De boekhouding verteld niet alleen hoe je onderneming er financieel voor staat, het is ook een verantwoording aan derden zoals de Belastingdienst. Wanneer je boekhouding niet klopt of wanneer aangiftes niet op tijd worden ingediend, riskeer je een boete.
Een goede boekhouder voorkomt financiële problemen, zorgt ervoor dat de boekhouding klopt en dient aangiftes op tijd in. Daarnaast zorgt een boekhouder er ook voor dat je zoveel mogelijk belastingvoordeel hebt. Zo verdient een boekhouder zich na verloop van tijd zichzelf weer terug.
Wil je meer weten over boekhouding en wat een boekhouder allemaal voor je kan doen? Kijk hier voor meer artikelen over boekhouding.
Boekhouder zoeken: handige tips
Het zoeken naar een geschikte boekhouder is geen eenvoudige klus. Je vindt in jouw regio veel verschillende boekhouders met ieder hun eigen expertise. Vraag jezelf dus vooraf af wat je precies zoekt in een boekhouder. Wanneer je dat hebt gedaan, kan de zoektocht beginnen. Waar moet je op letten in de zoektocht naar een boekhouder?
1. Kijk naar de expertise van de boekhouder: boekhouders specialiseren zich vaak tot een rechtsvorm en een sector. Een boekhouder voor een eenmanszaak voert hele andere werkzaamheden uit in vergelijking met een boekhouder voor een bv. In iedere branche gelden andere wetten en regels: ook hier moet je op letten in de zoektocht naar een boekhouder.
2. Zoek naar referenties en reviews: wanneer je denkt een boekhouder gevonden te hebben, kijk dan voor de zekerheid nog even naar reviews. Op internet zijn tegenwoordig veel reviews te vinden. Zijn deze er niet? Vraag dan naar referenties of vraag vrienden, familie of kennissen.
3. Maak gebruik van het gratis kennismakingsgesprek: de meeste boekhoudkantoren bieden een gratis kennismakingsgesprek. Maak hier gebruik van! De boekhouder gaat een belangrijke rol binnen jouw bedrijf vervullen. Het is dus echt van belang dat je een goede klik hebt met je boekhouder. Tijdens de kennismaking krijg je ook een goed beeld van de kwaliteit, klantvriendelijkheid en vaardigheden van de boekhouder.
4. Let op de eigenschappen van de boekhouder: aansluitend op de bovenstaande tip, kun je tijdens een kennismakingsgesprek ook letten op de eigenschappen van de boekhouder. Een goede boekhouder beschikt over de volgende eigenschappen:
- Analytisch
- Nauwkeurig
- Communicatief
- Betrouwbaar
- Zelfstandig
We hopen dat je met deze tips een boekhouder hebt gevonden die bij jou past en die aan al jouw wensen voldoet. Blijkt de samenwerking tussen jou en je boekhouder toch niet goed te verlopen? Dan kun je gerust een nieuwe boekhouder inschakelen. Controleer hiervoor de schriftelijke overeenkomst die je hebt met je huidige boekhouder. Hierin wordt het opzegtermijn duidelijk. Het beste is om bij de start van een nieuw kwartaal of nieuw boekjaar de nieuwe boekhouder in te schakelen. Dit om problemen te voorkomen.
Voor meer informatie over boekhouding en boekhouders kan je altijd Boekhouders-gids.be raadplegen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.