Een Gezonde Visie op preventie en duurzame inzetbaarheid
31 mei 2023 09:09
Bianca Ottema-de Klerk uit Wijk en Aalburg is eigenares van Een Gezonde Visie. Dit is een strategisch bedrijfskundig adviesbureau op het gebied van duurzame inzetbaarheid, zorg, sociale zekerheid en verzuim.
Een waardevolle bron van kennis en expertise
Een Gezonde Visie richt zich op duurzame inzetbaarheid waarbij het streven is om een werkomgeving te creëren waarin de ondernemer/werkgever en de medewerkers op lange termijn gezond, gemotiveerd en productief kunnen blijven.
Dit gaat verder dan alleen het voorkomen van arbeidsongeschiktheid en uitval en richt zich met name op het bevorderen van het welzijn en de ontwikkeling van de medewerkers gedurende hun hele loopbaan, zodat zij vitaal met pensioen gaan en écht kunnen gaan genieten van hun oude dag.
Bianca heeft vierentwintig jaar in het verzekeringsvak gezeten en daarin een indrukwekkende hoeveelheid ervaring opgedaan. Vooral op het gebied van Zorg en Inkomensverzekeringen heeft zij een diepgaande kennis en expertise ontwikkeld. Daarnaast heeft zij een schat aan ervaringen in het identificeren van risico’s, het beheren van schadedossiers en het onderhandelen met verzekeringsmaatschappijen. Naast al haar verplichte verzekeringsdiploma’s heeft ze met goed gevolg een masteropleiding tot Register Consultant Duurzame Inzetbaarheid (RCDI©) gedaan en is sindsdien bedrijfskundige op het gebied van duurzame inzetbaarheid.
Hierdoor kan zij ondernemers en werkgevers een waardevol advies geven, helpen om de complexe aspecten van verzekeringsproducten te begrijpen en begeleiden bij het nemen van weloverwogen beslissingen die aansluiten bij hun behoeften. Want met zo’n lange staat van dienst in de verzekeringsbranche is ze een waardevolle bron van kennis en expertise voor zowel de ondernemers/werkgevers als hun medewerkers. Vanuit haar ervaring geeft ze een solide basis om voort te bouwen en voortdurend bij te blijven met de ontwikkelingen en veranderingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid en zorg- en inkomenszaken.
Het nastreven van een goede preventie en duurzame inzetbaarheid leidt te allen tijde tot een flinke kostenbesparing voor de werkgever, want een arbeidsongeschikte medewerker kost tweehonderdvijftig tot driehonderd euro per dag. En Bianca geeft aan dat die kosten al snel kunnen oplopen, omdat er naast directe kosten ook indirecte kosten zijn. Directe kosten zijn bijvoorbeeld kosten voor zeventig tot honderd procent loondoorbetaling voor twee jaar en kosten voor arbodienstverlening. En indirecte kosten zijn bijvoorbeeld kosten vanwege productieverlies of kosten voor vervangende medewerkers.
Zowel de werkgever als de medewerker hebben hun eigen specifieke belangen bij de gezondheid van die medewerker en vanuit haar specialisme op het gebied van duurzame inzetbaarheid geeft Bianca aan dat deze twee belangen verenigd kunnen worden, want juist door zich te focussen op de belangen van de medewerker, zorgt de werkgever ervoor dat zijn eigen belangen ook gediend worden, met als gevolg een positief effect op de organisatie in zijn geheel.
Kijken naar mogelijkheden om van daaruit nieuwe kansen te creëren
Bianca groeide, samen met twee zussen, op in een ondernemersgezin. Haar grootouders en ouders hadden een garagebedrijf, waar ze op jonge leeftijd al werkzaam was. Het ondernemen is haar dan ook met de paplepel ingegoten. Dat heeft haar gevormd tot wie ze nu is en ze heeft er haar liefde voor de autowereld aan overgehouden.
“Ik kom uit een hecht en liefdevol gezin en ben in een positieve flow door mijn jeugd heengegaan.”, aldus Bianca, “Dat heb ik te danken aan mijn ouders, die allebei heel positief ingesteld zijn. Ik heb van hen geleerd om niet naar problemen te kijken, maar naar mogelijkheden om van daaruit nieuwe kansen te creëren.
Bianca is heel gedreven in alles wat ze onderneemt
Bianca noemt zichzelf een bruistablet en is heel gedreven in alles wat ze onderneemt. Dat blijkt heel duidelijk uit haar carrière voor Een Gezonde Visie.
Ze begon als intern accountmanager bij Zilveren Kruis Achmea waar ze verantwoordelijk was voor de branche- en koepelcontracten voor met name de metaalbranche met organisaties als de Koninklijke Metaalunie, toen nog UNETO-VNI, Focwa et cetera.
In 2007 kreeg ze een mooi aanbod van Mevas Assurantiën, de assurantietussenpersoon van brancheorganisatie Koninklijke Metaalunie. Ze was daar Hoofd Zorg en Inkomen en ook lid van het directieteam. In die hoedanigheid was ze verantwoordelijk voor de in- en verkoop van alle zorg- en inkomensverzekeringen, waarbij er bij de productontwikkeling altijd gekeken werd naar het preventieve deel en duurzame inzetbaarheid. Met deze kennis heeft zij zelfs in samenwerking met de directeur van Mevas een verzekeringsmaatschappij opgericht, KMU Verzekeringen NV, die speciaal gericht is op verzuimverzekeringen.
Tijdens haar studie ging haar afstudeerscriptie onder andere over een door haarzelf bedacht preventiefonds, wat resulteerde in de oprichting van Stichting Preventiefonds Optimaal. Deze stichting had als doel het bevorderen van de gezondheid en vitaliteit, in de breedste zin van het woord, van de medewerkers van bedrijven en gelieerde ondernemingen van brancheorganisaties voor de Metaal en Techniek. De stichting maakt onderdeel uit van de beheersing van het gele traject van preventie, verzuimreductie en re-integratie; met als doel de werkgever hierbij te ondersteunen.
Later is Bianca van Mevas Assurantiën overgestapt naar Techniek Nederland Verzekeringen, het assurantiekantoor van de brancheorganisatie Techniek Nederland. Als lid van het MT was ze als Register Consultant Duurzame Inzetbaarheid en Specialist Zorg & Inkomen/Sociale Innovatie verantwoordelijk voor de Zorg- en Inkomensportefeuilles. In die periode was ze een van de oprichters van Verenigd Zorgcollectief, de bedenker en medeoprichter van Stichting Pro-Fonds én de bedenker en medeoprichter van Techniek Nederland Vitaal.
Verenigd Zorgcollectief is een branchevereniging voor zorginhoudelijke collectiviteiten en vertegenwoordigt ruim anderhalf miljoen verzekerden, met als doel het realiseren van gezondheidswinst voor de aangesloten deelnemers. Stichting Pro-Fonds en Techniek Nederland Vitaal is voor werkgevers, medewerkers en zzp’ers in de installatiebranche en technische detailhandel om vitaal met pensioen te kunnen gaan. Daarbij heeft Stichting Pro-Fonds hetzelfde doel als Stichting Preventiefonds Optimaal, namelijk het bevorderen van de gezondheid en vitaliteit, in de breedste zin van het woord, van de werkgevers, medewerkers en zzp’ers in de branche.
Techniek Nederland Vitaal richt zich op preventie én duurzame inzetbaarheid. Bianca heeft hiervoor een digitaal platform gemaakt waarvoor ze, in samenwerking met TNO, als eerste productlijn een branchegerelateerd Preventief Vitaliteits Onderzoek heeft ontwikkeld, wat door leden en hun medewerkers kan worden aangevraagd.
Alle kennis en ervaringen komen samen in Een Gezonde Visie
In september 2022 heeft Bianca Een Gezonde Visie opgericht. Alle opgedane kennis en ervaringen van de voorgaande vierentwintig jaar komen samen in dit bedrijf.
Bianca: “Ik help MKB-bedrijven op het gebied van preventie, verzuimreductie en re-integratie door klachten op te pakken en duurzame oplossingen aan te dragen rondom werving en selectie van medewerkers, frequent verzuim, functioneringszaken en andere vraagstukken. Ik richt me niet zozeer op arbeidsongeschiktheid en zorg, als wel op gezondheid en gedrag en probeer vanuit die visie brancheorganisaties, verzekeraars, arbozorgverleners, werkgevers en medewerkers met een nieuwe blik te laten kijken naar werk en arbeidsgerelateerde zorg. Daarbij spelen duurzame inzetbaarheid in de vorm van het vermogen om gezond, vitaal en productief deel te nemen aan betaalde arbeid, en preventie een grote rol. Daarnaast ben ik bezig met de ontwikkeling van een soortgelijk platform als dat van Techniek Nederland Vitaal, waarvoor ik specialisten wil contracteren die samen met mij in de vorm van een providerboog hun diensten aanbieden. Mijn ambitie is om het platform, en dus mijn diensten en die van de andere specialisten, breed in te zetten voor diverse branches.”
Ze werkt volgens een zogenaamde geïntegreerde ketenaanpak, om zo bij verzuim snel de oorzaak van uitval te achterhalen en de kortste weg van duurzame terugkeer naar de huidige of een andere werkvloer te realiseren.
Preventie is pure winst
Bianca benadrukt dat het nemen van preventieve maatregelen om uitval te voorkomen uiteindelijk gunstiger is dan het behandelen van de gevolgen ervan. Door te investeren in preventieve maatregelen kunnen ondernemers/werkgevers, verzekeraars en individuen profiteren van de voordelen van lagere kosten en verbeterende resultaten voor alle partijen met een focus op gezondheid en welzijn. Daarom wordt preventie op het vakgebied van duurzame inzetbaarheid gezien als pure winst.
De meeste ondernemers benaderen Bianca pas als een of meer medewerkers arbeidsongeschikt thuiszitten. In dat geval begeleidt ze de arbeidsongeschikte medewerker(s) en begint ze in samenwerking met de betreffende werkgever met een herziening van het/de dossier(s), zonder naar de medische informatie te kijken. Daarbij kijkt ze wel kritisch of alle mogelijkheden benut zijn om de medewerker(s) goed op weg te helpen in het re-integratieproces. In de praktijk blijkt dat helaas vaak niet het geval te zijn.
En vanuit haar visie dat preventie pure winst is, maakt ze standaard ook een kosten-batenanalyse van het hele bedrijf. Want vaak schuilt er meer achter en kan het ook zo zijn dat er een verandering moet plaatsvinden in de bedrijfscultuur; bijvoorbeeld wanneer een bedrijf regelmatig veel verzuimende medewerkers heeft. Daar kunnen de meest uiteenlopende oorzaken aan ten grondslag liggen, zoals medewerkers die een te hoge werkdruk ervaren of het ontbreken van ontwikkelingsplannen met betrekking tot leerwegen en dergelijke; om maar eens twee totaal verschillende voorbeelden te noemen.
Het geheel is meer dan de som der delen
De dienstverlening van Een Gezonde Visie bestaat uit vijf pijlers: Consultancy, het sociale vitaliteitscontract, een digitaal dienstverleningsplatform, een kosten-batenanalyse en communicatiemiddelen.
De consultancy heeft betrekking op wat in de twee bovenstaande tekstblokken beschreven staat. Concrete voorbeelden van de bijbehorende dienstverlening zijn onder andere verzuimanalyses uitvoeren, uitvoering van een inzetbaarheid-check, trainingen voor activeringsgesprekken voor zowel leidinggevenden als medewerkers, regie bij casemanagement, et cetera.
Het sociale vitaliteitscontract wordt toegepast bij bedrijven met meer dan dertig medewerkers en dient als aanvulling op het juridische arbeidscontract.
Met het digitale platform worden interventies, providers en producten samengebracht. Via het platform kunnen bedrijven allerlei soorten van preventieve hulp inroepen. De informatie die erop verkrijgbaar is, is met name voor grotere bedrijven heel interessant omdat zij hierdoor meer inzicht krijgen in hun financiële baten en besparingsmogelijkheden. Met de kosten-baten analyse kan Bianca alle feitelijke gegevens goed in beeld krijgen en zo ontdekken wat de exacte oorzaken achter bepaalde problemen zijn.
Ze geeft een voorbeeld: “Als er in een bedrijf geroepen wordt dat de werkdruk veel te hoog is, terwijl er bijvoorbeeld veel vergaderingen of administratieve werkzaamheden zijn waar het personeel ook bij betrokken wordt, dan heeft de werkdruk niets te maken met de eisen van de leidinggevenden, maar moet er iets gedaan worden aan de cultuur en de inrichting van het bedrijf.”
De communicatiemiddelen zijn afgestemd op de vier andere pijlers. Daarbij moet je onder andere denken aan het faciliteren van fora, nieuwsbrieven, schrijven van blogs, organiseren van inspiratie- of themabijeenkomsten, thema-dossiers, et cetera.
Al met al is Een Gezonde Visie gericht op duurzame inzetbaarheid met als uitgangspunt het investeren in jezelf als persoon, zodat de ondernemer en zijn medewerkers zich kunnen ontwikkelen, gezond kunnen blijven en gedurende hun hele loopbaan met plezier en voldoening kunnen werken. Het is een lange termijn-benadering die zowel de medewerkers als de organisatie ten goede komt.
Als een bedrijf gebruik maakt van de diensten van Een Gezonde Visie, krijgt men vanuit een positieve en evenwichtige kijk een analyse van het bedrijf waarin Bianca zaken als preventie, sociale innovatie, verzuimreductie en re-integratie benadert vanuit de holistische visie dat alles met elkaar verbonden is en het geheel meer is dan de som der delen. Daarbij is het doel de bevordering van het algemene welzijn binnen de organisatie, zodat de ondernemer en zijn medewerkers kunnen genieten van een gezond (bedrijfs-)leven.
Tekst: Leo Singor
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.