Een duurzaam geïsoleerde kruipruimte zonder zorgen

28 juni 2021 14:25

Een duurzaam geïsoleerde kruipruimte zonder zorgen

Douwe Ekema is sinds november 2018 eigenaar van De Kruipruimte Expert, maar al meer dan dertig jaar werkzaam in isolatie voor kruipruimtes, waardoor je hem met recht een expert op dit gebied kunt noemen. Als je vermoedt dat er iets niet goed zit in de kruipruimte van je woning of bedrijfspand, kun je bij hem terecht voor een uitgebreide inspectie ervan. Je kunt daarbij rekenen op een gedegen vochtmeting en controle van rioleringen en cv-leidingen. Bij houten vloeren controleert hij of er sprake is van schimmels, zwammen, bruinrot of houtworm en betonnen vloeren checkt hij op betonrot. Vervolgens adviseert hij je wat in jouw situatie de beste vochtwerende isolatie voor je kruipruimte is; natuurlijke schelpen of duurzame Drowa chips die op schuimbasis gemaakt zijn van gerecycled polystyreen.

De voorgeschiedenis

Douwe is op 7 april 1973 geboren in Leeuwarden. Tijdens zijn middelbare schooltijd doorliep hij de Lts in Kollum en in 1990 trad hij als isoleerder/inspecteur in vaste dienst bij Isoschelp, waar hij nog steeds werkzaam is. Hij is sinds 1995 getrouwd met Tjitske, met wie hij twee dochters heeft, en het gezin Ekema woont sinds 2017 in Uddel.

Douwe: “In mei 1990 ben ik bij Isoschelp, het heette toen nog Verca Drain Drill Isoshell, in Leeuwarden begonnen. Het bedrijf had de kleinste heimachine van Nederland en was het eerste wat qua bodemisolatie met schelpen werkte. Na een korte periode in de funderingstechniek gewerkt te hebben, werkte ik vrij snel fulltime in de schelpenisolatie in de kruipruimtes. Het bedrijf heeft sindsdien nog twee naamsveranderingen ondergaan. Omdat we ons op een gegeven moment focusten op de schelpenisolatie en stopten met de drainage- en heiwerkzaamheden, veranderde de naam voor een lange tijd in Isoshell. In 1995 kocht Van de Endt het bedrijf en verhuisde het van Friesland naar Zeeland. Hij vond dat de naam te veel aan Shell deed denken en omdat wij een duurzaam product onder de vloer stoppen, wilde hij niet gelinkt worden aan benzine. Sindsdien is de bedrijfsnaam Isoschelp. Het staat voor hetzelfde, maar klinkt heel anders. Het personeel is toen mee overgenomen. Er is toen zelfs een Friese directeur aangesteld, Dirk Oppenhuizen, die het bedrijf in 2004 heeft overgenomen, waardoor we weer terug naar Friesland verhuisden. Maar hij heeft het bedrijf in 2009 alweer verkocht in verband met gezondheidsklachten. Toen hij onderweg was naar het ziekenhuis voor een hartoperatie, is de koop gesloten, omdat hij niet met kopzorgen de operatie in wilde. Arnold Dingemanse, de eigenaar-chauffeur van het transportbedrijf wat destijds voor ons reed, werd de nieuwe eigenaar en toen verhuisde het bedrijf weer naar Zeeland, waar het sindsdien gevestigd is in Yerseke. Hoewel we in Nederland en België werken, doen we het met z’n vieren. Koos Adema, die al ruim vijfentwintig jaar mijn collega is, en ik zijn degenen die daadwerkelijk in de kruipruimtes werken, Arnold doet al het chauffeurswerk en zijn vrouw zit op kantoor en regelt alle administratieve zaken.”

Het belang van een goed en betrouwbaar advies

De Kruipruimte Expert is ontstaan vanuit Douwes’ wens om kruipruimtes niet alleen te vullen met een isolerende laag schelpen, maar om mensen ook te adviseren in alle te nemen maatregelen waardoor hun kruipruimte zo duurzaam mogelijk geïsoleerd wordt. Omdat hij zich bij Isoschelp eigenlijk onmisbaar gemaakt heeft en er nog geen goede vervanger voor hem gevonden is, runt hij zijn bedrijf nu nog naast zijn baan. In de praktijk komt het er soms op neer dat hij bij klanten komt waar de werkzaamheden van beide bedrijven in elkaar overlopen. Maar Douwe wil de zaken zoveel mogelijk gescheiden houden, waardoor het bij ‘soms’ blijft. Hij liep voor de start in 2018 al een aantal jaren met het plan rond, omdat hij in de praktijk zag dat er vaak meerdere problemen speelden, zoals hout- of betonrot, schimmels en zwammen, ongedierte, bouwafval, gebroken rioleringen, et cetera. Daarom vindt hij het belangrijk dat mensen goed geadviseerd worden en rustig de tijd krijgen qua hun beslissing voordat de kruipruimte eventueel gevuld wordt met schelpen of chips. Op termijn is het de bedoeling dat hij volledig stopt bij Isoschelp en fulltime met De Kruipruimte Expert aan de slag gaat.

Hij noemt een voorbeeld waaruit blijkt dat het belangrijk is dat men een goed en betrouwbaar advies krijgt voor het behoud van de kruipruimte: “Laatst was ik bij mensen die glaswol met aluminium folie tussen de houten balken onder hun houten vloer hadden. Dat is een vorm van vloerisolatie wat veel gepromoot wordt. Maar omdat er op de bodem van hun kruipruimte niets lag, condenseerde al het opstijgende vocht uit de grond tegen de vloerisolatie, waardoor het door het glaswol heen ook in de balken terecht kwam en daar schimmels en zwammen veroorzaakte. Het gevolg was dat er twaalf vierkante meter glaswol vervangen moest worden, een vier meter lange balk op drie plaatsen hersteld moest worden en een muur van zes meter geïnjecteerd moest worden in verband met de groei van zwammen. Daarna hebben wij de kruipruimte gevuld met schelpen. Als die mensen direct bij mij waren gekomen, had het ze zo’n twaalfhonderd euro gekost in plaats van de bijna vijfduizend euro die ze nu in totaal kwijt zijn. Maar doordat de kruipruimte nu ook gevuld is met een bodemisolatie van schelpen, hebben ze nooit geen last meer van optrekkend vocht en blijft hun vernieuwde vloerisolatie intact.”

Volgens Douwe denken mensen vaak dat vloerisolatie beter werkt dan bodemisolatie, maar het is volgens hem precies andersom. Douwe: “Met bodemisolatie kunnen vocht en kou uit de grond nooit meer naar boven condenseren, waardoor de lucht tussen de bodemisolatie en de vloer, met of zonder vloerisolatie, veel warmer en droger wordt. Als het pand in een goede staat verkeert met droge muren, kun je de ventilatie in de kruipruimte ook nog eens gedeeltelijk of zelfs helemaal dichtzetten, waardoor er tussen de bodemisolatie en de vloer stilstaande lucht ontstaat wat voor extra isolatie zorgt.”

Douwes’ inspecties onder de vlag van De Kruipruimte Expert zijn zeer uitgebreid. Hij doet diverse vochtmetingen op verschillende plekken en checkt of er hout- of betonrot aanwezig is. Bij een positieve vaststelling daarvan geeft hij advies voor het herstel. Verder geeft hij advies bij schades aan rioleringen en cv-leidingen en de aanwezigheid van bouwafval, schimmels en zwammen en ongedierte zoals ratten en muizen. Door zijn jarenlange ervaring weet hij bij één of meer gaten in de muren dat laatstgenoemden hoogstwaarschijnlijk aanwezig zijn en houtrot herkent hij direct bij het minste of geringste hoopje zaagsel; om maar eens twee voorbeelden te noemen. En het feit dat hij bij zijn inspecties zelfs gebruik maakt van een warmtebeeldcamera zegt alles over de grondigheid en nauwkeurigheid ervan.

Hij werkt nauw samen met enkele partners die elk hun eigen specialiteit hebben, zoals het installeren van een waterpomp waardoor kruipruimtes bij een hoog grondwaterpeil droog blijven, reparaties van gebroken rioleringen, het bestrijden van ratten en muizen, et cetera. Als hij een van deze experts inschakelt, maakt hij foto’s van de situatie waar de specialist in kwestie de te nemen maatregelen op baseert. Zelf neemt hij uiteraard de isolatie van de kruipruimte met isolatieschelpen of Drowa chips voor zijn rekening.

Schelpen en Drowa chips zijn in meerdere opzichten duurzaam

Douwe legt uit waarom schelpen ideaal zijn voor bodemisolatie: “Door de kromming in elke schelp ontstaan er in een schelpenlaag allemaal kleine luchtkamertjes die samen voor één grote laag stilstaande lucht zorgen. En niets isoleert beter dan dat. Daarbij moet de schelpenlaag een minimale droge dikte van vijfentwintig centimeter boven het grondwaterpeil hebben om het benodigde effect te krijgen.”

Bodemisolatie met schelpen is bij uitstek het middel om een droge vloer te krijgen, en dus veel drogere lucht in huis, waardoor het zelfs een rol speelt bij onze gezondheid. Douwe is gedurende zijn loopbaan bij behoorlijk wat mensen geweest die vocht gerelateerde gezondheidsklachten hadden, waarbij je moet denken aan reuma en longaandoeningen zoals astma, chronische bronchitis en longemfyseem. Stuk voor stuk hebben deze mensen beduidend minder last van hun aandoening sinds hun kruipruimte gevuld is met schelpen.

Verder is deze vorm van bodemisolatie uitermate geschikt voor plaatsen waar de grond verzakt is, waardoor er gaten onder de fundering zijn ontstaan en het grondwaterpeil dus aan de oppervlakte komt. Een compacte schelpenlaag vult die gaten en vormt een buffer tegen het regenwater wat anders onder het huis zou kunnen spoelen. Als bijkomend voordeel noemt hij het feit dat men de stank kwijt is. In gebieden waar de grond verzakt is, vindt hij namelijk met regelmaat gebroken rioolbuizen waardoor er in de kruipruimte sprake is van een mengsel van oud grond- en rioolwater. Zodra er een laag schelpen in de kruipruimte ligt, is dat probleem direct verholpen. En als het toegepast wordt in wijken met rijtjeshuizen, waar de kruipruimtes met elkaar in verbinding staan, werkt het ook nog eens heel goed als geluidsisolatie.

Hoewel schelpen Douwes’ voorkeur hebben, komt hij in de praktijk situaties tegen waarbij hij de klant toch Drowa chips adviseert. “Ik ben daarmee in aanraking gekomen door vochtproblemen onder een vakantiehuisje.”, aldus Douwe, “Een vrachtwagen vol schelpen was met vijftig ton te zwaar voor het betreffende recreatiepark, waardoor ik genoodzaakt was om naar alternatieven te kijken. Er moesten diverse balken vervangen worden en er was sprake van een luchtvochtigheid van zesennegentig procent. Toen ik na een maand weer vochtmetingen deed was dat gezakt naar een luchtvochtigheid van zesenvijftig procent. En omdat zeventig procent zo’n beetje de grens is, deden de chips duidelijk hun werk en was er sprake van een droge lucht in de kruipruimte. Sindsdien werk ik er meer mee, en dan vooral op campings en in recreatieparken; maar ook onder ‘gewone’ huizen en bedrijfspanden. Het voordeel van dit product is het lichte gewicht en het feit dat het op water drijft, waarbij er niet zo’n dikke laag nodig is als bij schelpen. Het nadeel is dat je in zo’n situatie altijd het water in moet als je de kruipruimte ingaat. Maar het kostenplaatje kan soms de doorslag geven om er toch voor te kiezen. Laatst had ik een klant met een pand van driehonderd vierkante meter waarbij ik met schelpen een hele dikke laag nodig had, om in de kruipruimte vijfentwintig centimeter boven het grondwater uit te komen, en er aanzienlijk minder Drowa chips nodig waren. Omdat het om een behoorlijke oppervlakte ging, zat er een paar duizend euro verschil tussen, waardoor de klant voor de Drowa chips koos en het feit, dat hij misschien een keer het water in moet, op de koop toenam.”

Eerlijk en op maat

Zowel schelpen als Drowa chips zijn in meerdere opzichten duurzaam. Beide producten blijven voor onbepaalde tijd houdbaar en waar de chips extra duurzaam zijn omdat ze gemaakt worden van gerecycled polystyreen, zijn de schelpen dat vanwege de constante natuurlijke aanwas. Daarbij wordt het milieu absoluut niet belast door het gebruik ervan, om de simpele reden dat de zee meer dan genoeg schelpen levert.

Behalve dat de beide producten op zichzelf duurzaam zijn, is het in het kader van energiebesparing uiteraard ook duurzaam om de kruipruimte van je woning of bedrijfspand te isoleren. Daarom is het ook mogelijk om er landelijk een subsidie voor te krijgen, maar dan wel in een combinatie van minimaal twee isolatieprojecten; bijvoorbeeld spouwmuur en bodem of dak en bodem. Informatie hierover is te vinden op www.rvo.nl, de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daarnaast zijn er diverse gemeentes, zoals de gemeente Den Haag, waar subsidie verstrekt wordt bij bodemisolatie zonder dat het gecombineerd hoeft te worden met een ander isolatieproject.

Isolatie van kruipruimtes is een betrekkelijk nieuw specialisme in de bouwwereld, waardoor Douwe zich met meer dan dertig jaar ervaring tot de absolute top van de experts mag rekenen, wat duidelijk blijkt uit het feit dat concurrerende bedrijven van Isoschelp hem benaderen voor advies. Hij staat dan ook garant voor een duurzaam geïsoleerde kruipruimte zonder zorgen, waarbij hij eerlijkheid hoog in het vaandel heeft. Douwe: “Als ik onder de vlag van De Kruipruimte Expert een inspectie bij de klant doe, zal ik niet proberen om schelpen voor Isoschelp te verkopen, maar kijk ik ter plaatse wat het beste isolatiemiddel is. En sowieso bespreek ik na mijn inspectie altijd eerst de situatie met de klant en adviseer ik daarbij in de te nemen maatregelen. En als dat allemaal duidelijk is, geef ik pas een advies qua bodemisolatie. Al mijn adviezen zijn eerlijk en op maat en ik zal mijn klanten nooit meer aansmeren dan wat strikt noodzakelijk is.”

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.