Een burn-out voorkomen als ondernemer: 5 tips om het voor te zijn

8 april 2025 14:18

Een burn-out voorkomen als ondernemer: 5 tips om het voor te zijn

Als ondernemer ben je je eigen baas, neem je risico’s, maak je lange dagen en draag je zelf de verantwoordelijkheid voor successen én tegenslagen. Die vrijheid is fijn, maar kan ook zwaar wegen. Zeker als de balans tussen werk en ontspanning zoekraakt, ligt een burn-out al snel op de loer. Juist omdat de grenzen tussen werk en privé vaak vervagen, zijn ondernemers extra gevoelig voor stressgerelateerde klachten. Er zijn een aantal dingen die je als ondernemer kunt doen om een burn-out te voorkomen. In deze blog lees je hoe je fysieke, mentale én emotionele overbelasting als ondernemer voor kunt blijven.

1. Luister naar de signalen van je lichaam

Een burn-out ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag. Het is een langzaam proces waarin stress zich opstapelt, vaak genegeerd wordt en uiteindelijk leidt tot totale uitputting. De eerste signalen zijn subtiel: slechter slapen, meer piekeren, een korter lontje of concentratieproblemen. Ook kun je last hebben van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid of hartkloppingen.

Veel ondernemers negeren dit soort signalen, bijvoorbeeld omdat ze een verantwoordelijkheidsgevoel hebben richting klanten of medewerkers. Het is echter belangrijk om je op tijd te realiseren wanneer stress zich opstapelt. Door juist gas terug te nemen wanneer dit nodig is, voorkom je langdurige uitval, wat beter is voor zowel je gezondheid als je bedrijf.

2. Structuur creëren en grenzen aangeven

Eén van de grootste valkuilen van zelfstandig ondernemerschap is het gebrek aan structuur. Je kunt werken wanneer je wilt, maar daardoor werk je vaak altijd en overal. E-mails beantwoorden in het weekend, werken tijdens de vakantie of nog ‘even snel’ iets afronden na het eten. Hierdoor sta je continu ‘aan’ waardoor je moeilijk kunt ontspannen, terwijl dat juist zo belangrijk is.

Creëer vaste werktijden en houd je eraan. Plan genoeg pauzes en momenten om af te schakelen van het werk. Leer ook ‘nee’ zeggen tegen opdrachten of afspraken die je agenda overvol maken wanneer dit ten koste gaat van je mentale welzijn.

Veel ondernemers starten vanuit een passie voor hun vakgebied, maar zelfs datgene wat je het liefste doet, kan je uitputten als je geen grenzen stelt. Blijf dus voor jezelf bedenken waar je energie van krijgt en wat je juist veel energie kost. Sta je nog achter je oorspronkelijke missie of moet er iets veranderen? Het is goed om af en toe afstand te nemen van het werk zodat je over dit soort dingen na kunt denken.

3. Zorg goed voor je lichaam

Fysiek goed voor jezelf zorgen is bijna net zo belangrijk als mentaal goed in je vel zitten. Er moet ruimte in je planning zijn om regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende te slapen. Toch schiet dit er bij veel ondernemers bij in. Sportmomenten worden uitgesteld, er wordt achter het bureau geluncht en er wordt in de late avond nog doorgewerkt. Ga er op uit en zorg dat je toekomt aan bewegen. Dagelijkse beweging en ontspanning helpen namelijk enorm bij het reguleren van stress.

4. Ontspanning en vrijetijdsbesteding

Neem tijd voor dingen die niets met werk te maken hebben: hobby’s, familie of vrienden. Misschien wil je als directeur even het bedrijfspand verlaten voor een wandeling of als horecaondernemer genieten van de zon op je eigen terras. Zo kun je even afschakelen en tot rust komen. Even zonnebaden kan natuurlijk lekker zijn, maar als je langer wilt genieten op het terras kan een beetje schaduw ook fijn zijn. Voor horecaterrassen zijn schaararmschermen ideaal om schaduw te creëren op het terras. Op https://soons-zonwering.nl/zonwering/schaararmschermen/ vind je stijlvolle zonwering en terrasoverkappingen. Zo kunnen niet alleen je klanten, maar ook jijzelf genieten van je terras!

5. Praat erover

Ondernemers zijn vaak geneigd hun problemen zelf op te willen lossen. Toch kan het zo nu en dan fijn zijn om stress of twijfels met anderen te bespreken. Een ander kan een nieuw perspectief bieden om zaken te relativeren en je te ondersteunen als je vastloopt. Je bent dan wel zelfstandige, maar je hoeft niet alles alleen te doen.

Steeds meer ondernemers kiezen daarom ook voor intervisiegroepen, waarin ze ervaringen en obstakels delen met collega-ondernemers. Zo kun je met gelijkgestemden praten over dingen waarmee je worstelt. Zij weten immers hoe het is om zelfstandig ondernemer te zijn!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.