Economische Visie 2.0: actiegerichte visie van en voor ondernemend Nijmegen krijgt vervolg
2 april 2024 13:29
50% van de werkgelegenheid in Nijmegen is gevestigd op een werklocatie, waaronder Campus Heijendaal.
Veel Nijmeegse ondernemers zijn er al bij betrokken of hebben er in ieder geval over gehoord: de Economische Visie. Het resultaat van een intensieve samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen, ondernemersorganisaties en gemeente Nijmegen. Een actiegerichte visie die ook zoveel mogelijk samen wordt uitgevoerd. De huidige visie loopt tot 2025. Daarom gaat gemeente Nijmegen dit jaar aan de slag met het vervolg, de Economische Visie 2.0. Uiteraard weer met álle partners. Tijdens de Netwerk- en Inspiratiesessie op 11 april – meld u aan als u dat nog niet gedaan heeft – starten we hier al mee, door samen te kijken naar kansen en mogelijkheden van duurzaam en toekomstbestendig ondernemen. Want welke impact hebben onder andere de energietransitie, vergroening, circulaire initiatieven en netcongestie op ons?
Economische Visie 2.0
Nijmegen blijft ook de komende jaren inzetten op technologie en het versterken van de mogelijke beroepsbevolking. Bij technologische ontwikkeling ligt de nadruk op innovatie, excelleren en circulaire kansen. Het stimuleren van economische ecosystemen, ondernemerschap en menselijk kapitaal (human capital) is nodig om succesvolle medewerkers en ondernemers te vinden en in Nijmegen te houden.
Human capital belangrijk voor economie en leefbaarheid
Dat behoud van Nijmeegse talenten belangrijk zijn voor de economie van de stad en de leefbaarheid, onderschrijft wethouder Economie, John Brom. Werklocaties spelen daarbij een belangrijke rol.
“Voor een toekomstbestendig Nijmegen zijn goede werklocaties belangrijk. 50% van de Nijmegenaren werkt hier. Jongeren vinden de balans van wonen, werken en vrije tijd heel belangrijk. Voldoende woonruimte, goede werklocaties én aantrekkelijke voorzieningen zijn dus nodig om Nijmegen aantrekkelijk te houden voor deze generatie talenten. Werklocaties zijn dus belangrijk voor de leefbaarheid en het tegengaan van vergrijzing. Én natuurlijk voor de economie zelf en voor het vestigingsklimaat in Nijmegen: het bedrijfsleven heeft ruimte nodig om te kunnen vestigen en doorgroeien en voor vraagstukken van deze tijd zoals circulair ondernemen en energievoorziening.. Onderzoek laat zien dat de werklocaties in Nijmegen op orde zijn – er is vooral zorg over de netcapaciteit – maar dat onderhoud nodig is om deze aantrekkelijker te maken en te houden. Ruimte voor nieuwe bedrijven blijft nodig. Hiermee gaan we aan de slag.”
Werklocatieonderzoek
De gemeente heeft de werklocaties laten onderzoeken. Zo is er beeld van de werklocaties en de werkgelegenheid op de locaties. Nijmegen groeit en krijgt steeds meer inwoners. De gemeente wil voldoende en passende banen voor alle inwoners en brede welvaart zoveel mogelijk faciliteren. Brede welvaart gaat over het welzijn van mensen en om meer dan materiële welvaart. 50% van de werkgelegenheid in Nijmegen is gevestigd op een werklocatie. De resultaten van het onderzoek worden onder andere gebruikt voor de Economische Visie 2.0 en er worden per locatie locatieprofielen gemaakt naar aanleiding van de mogelijkheden per locatie.
Economische Visie: voortzetting huidige lijn en nieuwe onderwerpen
Gemeente Nijmegen gaat door op de ingezette lijn met de Economische Visie. Door de verbindende schakel te zijn tussen partijen, een zetje te geven aan projecten en te blijven investeren samen met ondernemers. Nieuwe onderwerpen brengt de gemeente in kaart om samen met ondernemend Nijmegen verder uit te werken. Met bewoners, ondernemers en kennisinstellingen. Ook de raad wordt betrokken. John Brom: “Ontmoeten staat centraal bij de totstandkoming van de Economische Visie 2.0. We organiseren hiervoor inspiratie- en andere bijeenkomsten en verdiepingscafés en ik spreek veel ondernemers bij werkbezoeken, samen met de accountmanagers. We hebben een mooi netwerk van toonaangevende bedrijven opgebouwd die meedenken en meedoen. Daar ben ik ondernemend Nijmegen dankbaar voor.”
Brede welvaartsindex
De huidige ambitie uit de Economische Visie – 10.000 banen in 10 jaar – maakt de gemeente waarschijnlijk meer dan waar. Er wordt toegewerkt naar een nieuwe indicator die verder kijkt dan banengroei: een brede welvaartsindex. Daarbij spelen ook de waardering van het woonklimaat, het aantal werkzoekenden en de bereikbaarheid van de stad een rol.
Grote netwerk en inspiratiebijeenkomst - 11 april 2024
Twee keer per jaar organiseert gemeente Nijmegen een grote netwerk- en inspiratiesessie rondom de Economische Visie. Op 11 april 2024 is de eerstvolgende bijeenkomst. Het thema van deze bijeenkomst is duurzaam en toekomstbestending ondernemen. U bent van harte welkom! Aanmelden kan via nijmegen.nl/economischevisie.
Tijd: van 16.30 uur tot 20.00 uur. Inloop vanaf 16.00 uur.
Locatie: VasimEvents, De Kolk 15 in Nijmegen.
Gevolgen duurzaamheid voor Nijmeegse economie en netwerkpartners
Als ondernemer is duurzaamheid geen keuze meer, maar een kans om impact te maken. Te beginnen in Nijmegen. Met de Economische Visie als handleiding wil gemeente Nijmegen met partijen samenwerken aan de energietransitie, vergroening en circulaire initiatieven. En wat te doen met de toenemende netcongestie (drukte op het stroomnetwerk)? Bedrijventerreinen moeten klimaatbestendiger worden ingericht. We gaan steeds meer richting een circulaire economie, hergebruik van producten. Dat staat in allerlei doelstellingen, akkoorden en beleidsregels. Maar wat betekent dit voor ons Nijmeegse netwerk van ondernemers, onderwijs-, campus en kennisinstellingen? Daar staan we in de netwerk- en inspiratiebijeenkomst van 11 april samen bij stil.
Voorbeelden van Nijmeegse ondernemers
We zijn met z’n allen in transitie. Onderweg naar meer groen, meer circulair en met andere bronnen van energie. We laten tijdens deze bijeenkomst inspirerende voorbeelden van Nijmeegse ondernemers zien.
Ontmoeten staat centraal bij de totstandkoming van de Economische Visie 2.0. Onder andere via de Inspiratie- en Netwerkbijeenkomsten.
Denk mee over kansen lokale economie
Wil Nijmegen een aantrekkelijke stad zijn en blijven voor werkgevers en werknemers dan moeten we samen blijven investeren in de lokale economie. Dat doet de gemeente graag met u als ondernemer, en met de partners. Tijdens deze bijeenkomst horen wij graag waar u kansen ziet. En dit willen wij vervolgens samen met u oppakken vanuit projecten in het actieprogramma rond de Economische Visie.
Architect Thomas Rau over nieuwe invalshoeken
Keynote spreker op 11 april is Thomas Rau. Een architect met een visie en een missie. Zijn motto? “Laten we doen wat nodig is, niet wat haalbaar is.” Hij staat bekend als voorloper in de internationale discussie over duurzaamheid, grondstoffenschaarste en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in de architectuur. Als geen ander is hij in staat om situaties en problemen te bekijken vanuit nieuwe invalshoeken. Zijn ideeën lijken daarom vaak enorm voor de hand liggend – terwijl toch niemand eerder op ze gekomen was. Dat maakt ze helder, toepasbaar en begrijpelijk voor iedereen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.