Duurzaamheid, functionaliteit en kostenefficiëntie gaan hand in hand
3 april 2024 11:35
Goldbeck Nederland bouwt aan fundament voor morgen
GOLDBECK maakt snel naam in Nederland. Het van origine Duitse familiebedrijf bouwt vanuit Arnhem aan een indrukwekkend portfolio van turnkey-projecten op het gebied van bovengrondse parkeergarages en logistieke centra, bedrijfs- en productieruimtes en kantoren. Met het oog op de toekomst: duurzaamheid, functionaliteit en kostenefficiëntie gaan hand in hand.
Om een bouwproject goed te kunnen begeleiden, moet je de regionale situatie en mensen goed kennen
“Ja, het gaat voortvarend, we zijn flink groeiende”, bevestigt directeur Vincent Vierwind vanuit het kantoorpand aan de Meander. Zeven jaar geleden was hij de eerste en enige werknemer. Inmiddels weet hij zich omringd door zestig vakmensen. En zit er nog flink rek in het bedrijf. Maar daarover later meer. Eerst een klein stukje terug in de tijd.
De passie voor bouw zat er al vroeg in bij Vincent Vierwind dankzij de spreekwoordelijke paplepel: zijn vader was directeur/eigenaar van bouwonderneming Veluwezoom. Een carrière in de bouw volgde, al bewandelde hij wél zijn eigen pad. Vincent Vierwind was onder meer projectleider, planontwikkelaar en vestigingsmanager bij Ballast Nedam. In 2017 trok hij de stoute schoenen aan en zei hij volmondig en enthousiast ja tegen de carte blanche van GOLDBECK om de eerste Nederlandse vestiging op te zetten. “Het bleek voor GOLDBECK lastig om vanuit Duitsland voet aan de grond te krijgen in Nederland. Het werkt gewoon gemakkelijker als je uit het land zelf komt.”
Internationale karakter
Vanaf dag één voelt hij zich als een vis in het water binnen het familiebedrijf en omarmt hij de onderscheidende werkwijze: GOLDBECK is bepaald geen dertien-in-een-dozijn bouwonderneming. Integendeel. Het familiebedrijf telt 114 vestigingen door heel Europa. Dat zijn allemaal zelfstandige bedrijven, maar dankzij het internationale karakter hebben ze stuk voor stuk een enorme slagkracht op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Zo heeft GOLDBECK in moederland Duitsland alleen al veertig medewerkers in dienst voor productontwikkeling op duurzaamheidsgebied.
GOLDBECK ontwerpt, engineert en bouwt zakelijk vastgoed met een eigen systeem. Sleutelklaar: van schetsontwerp tot en met oplevering. GOLDBECK bundelt als hoofdaannemer alle vakgebieden in een integraal proces. Met Building Information Modeling (BIM) als spil. Alle ins en outs komen samen in dit interdisciplinaire informatiesysteem. ‘Eigen’ is ook hier het toverwoord. Alle betrokken vakmensen die werken aan de vormgeving en technische inrichting van het digitale ontwerp heeft GOLDBECK Nederland zelf in huis. Voor het bouwen zelf werkt de onderneming samen met vaste partners en onderaannemers, bij voorkeur uit de betreffende regio.
Hele keten in eigen huis
Vincent Vierwind: “We beschikken in Nederland over een eigen engineeringafdeling en productiefaciliteiten voor prefab beton, staal, aluminium kozijnen en gevelbeplating. Zo halen we het staal uit Hamm.” De voordelen van de hele keten in eigen huis zijn legio. Productie, logistiek en montage zijn perfect op elkaar afgestemd. De bouwtijd is korter, de kosten zijn lager en de kans op fouten is kleiner. Ook belangrijk: het duurzaamheidsaspect. Het bouwen met een eigen systeem vormt de beste voedingsbodem voor een hoge energiezuinigheid. Bovendien kan exact bepaald worden hoeveel materiaal er nodig is. “De lijntjes zijn kort’” Gedecideerd: “Als wij de grondgesteldheid van een locatie weten, dan kunnen wij ervoor zorgen dat er binnen een week een fixprijs op tafel ligt. En als het contract is ondertekend, kunnen we de eerste systeemcomponenten binnen tien weken leveren. Dat is onze kracht.”
We streven naar nog meer variatie in opdrachtgevers en producten
Pronkjuwelen
Dat de industrieel vervaardigde systeemcomponenten ongekende creatieve mogelijkheden bieden, heeft GOLDBECK de afgelopen jaren overduidelijk bewezen in Nederland. Eén van de pronkjuwelen: de bouw van maar liefst 233.000 m² warehouse voor DHG in Rotterdam in 2021. Met in totaal 210.000 m² stalen dakplaten en 30.000 m² aan sandwichpanelen voor de gevels. Indrukwekkende cijfers. “Het grootste project tot nu toe in Nederland dat in één fase is gebouwd. Snel, functioneel en kostenefficiënt. Dat heeft ons op de kaart gezet. Ontwikkelaars en investeerders weten ons te vinden”, bevestigt Vierwind.
Zeker ook in de regio Arnhem en het gebied waar zijn roots liggen: de Liemers. Wie op de A12 rijdt, ziet onmiskenbaar de hand van GOLDBECK. In het oog springt het zeventien meter hoge warehouse van Tiemex Logistics Service met 14.000 m² gebruiksoppervlakte, dat in 2020 gestalte kreeg. GOLDBECK ontwierp het gebouw samen met architectenbureau Palazzo uit Duiven. “Binnenkort starten we met fase 2”, verklapt Vierwind.
Nog een werk dat in het vat zit: vlakbij de snelweg, op de Roelofshoeveweg, krijgt het nieuwe onderkomen van Melis Logistics gestalte. Op korte termijn start de bouw van het pand dat ruimte gaat geven aan 15.000 pallets. Het gebouw krijgt het certificaat BREEAM Outstanding: het hoogst mogelijke keurmerk op het gebied van duurzaamheid. Met dank aan de duurzame systeemoplossingen en processen van GOLDBECK en het duurzame ontwerp, dat in samenwerking met JCR Architecten tot stand kwam.
De op stapel staande nieuwbouw van Melis Logistics is een project waar Vincent Vierwind extra van smult. “Logistieke ontwikkelaars realiseren vastgoed voor andere bedrijven. Bedrijven als Melis Logistics en Tiemex Logistics Service zijn naast opdrachtgever óók eindklant. Zij bouwen voor zichzelf, hebben extra hart voor de zaak, en blinken uit in betrokkenheid. Dat maakt de samenwerking in de ontwikkelfase nog leuker. Op deze eindklanten willen we ons nog meer gaan focussen”, vertelt de directeur.
Het aanboren van nieuwe marktsegmenten en creatieve concepten lonken. “We streven naar nog meer variatie in opdrachtgevers en producten,” uit hij zijn ambities en ondernemersgeest. “Zo zijn we bezig met een markt- en productanalyse op het gebied van woningbouw voor de Nederlandse markt. De grote vraag is of er op lange termijn behoefte is aan een concept met een cascosysteem voor stapelbouw. Dat vergt een zorgvuldige afweging.” Stellig: “Er bestaan tig andere producten, maar je moet alleen de dingen doen waar je goed in bent.”
Regionaal bouwen
Wat zeker op stapel staat is een tweede vestiging in het zuiden van Nederland, waarmee ook de Belgische markt binnen handbereik komt. “Die gaan we voor de zomer openen in Breda. We hebben daarvoor al een vestigingsmanager aangenomen.” Deze uitbreiding moet de opmaat vormen naar nog meer locaties in Nederland. “Om een bouwproject goed te kunnen begeleiden, moet je de regionale situatie en mensen goed kennen. Bouwen is een regionale zaak. Daar kunnen we nog meer uithalen,” besluit Vincent Vierwind. «
Tekst: Susan Wiendels // Fotografie: Jacques Kok
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.