Driestroom: een belangrijke samenwerkingspartner voor ondernemers
12 april 2022 14:13
Veel ondernemers ondervinden dat er krapte is op de arbeidsmarkt. Toch is er een enorm potentieel onbenut arbeidspotentieel. Deze groep mensen duiden we meestal aan als mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar de talenten staan te popelen om bij bedrijven en instellingen aan de slag te gaan. Wellicht hebben de ondernemers afstand tot deze arbeidsmarkt. Voor deze ondernemers is Driestroom een oplossing. In gesprek met Jacobien den Biesen, directeur DROOM!, Rob Huntink, projectleider Werk & Participatie Driestroom en Luuk Penninx, directeur van ICT Maatwerk, belichten we wat Driestroom betekent voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, voor de ontwikkeling van hun talenten en voor de ondernemer.
Driestroom is een stichting. Je kunt Driestroom vergelijken met een zonnestelsel. Driestroom is het moederbedrijf, de ‘zon’ met al haar woon- en werklocaties, behandelcentra, het Centraal Bureau en het expertisecentrum. Daaromheen hangen allerlei planeten zoals Driekracht, DROOM! en de franchisenemers van Ondernemersgroep Driestroom. Rob Huntink: “Bij Driestroom geloven we in onbeperkt meedoen. Op eigen niveau en in eigen tempo. Iedereen doet bij ons zoveel mogelijk mee in de maatschappij. Met wonen, met leren en met werken. Onze begeleiding en ondersteuning zijn dan ook gericht op ontwikkeling. We weten dat persoonlijke groei bijdraagt aan alledaags geluk. En dat is waar wij ons elke dag voor inzetten.”
Van DROOM! naar reguliere baan
“Haal het beste uit jezelf en uit elkaar”, vult Jacobien den Biesen aan. Zij geeft hiermee de missie van DROOM! Bedrijven, de dochteronderneming van Driestroom aan. “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben het op de huidige arbeidsmarkt vaak lastig. Vanwege ADHD, een autisme spectrum stoornis, het ontbreken van een ledemaat of een langdurige afwezigheid van de arbeidsmarkt kunnen zij niet zomaar meedraaien in het reguliere arbeidsproces. Dat is althans de opvatting. Toch zien we dagelijks dat ze dat wel kunnen. Dat ze hun beschikbare talenten heel goed weten in te zetten”, schetst Jacobien den Biesen. “Als de medewerker bij ons aan het werk gaat, starten we met werknemersvaardigheden trainen. Dan bieden we de medewerker kwalitatieve en op maat aangeboden coaching. Vervolgens gaan we kijken wat de talenten en ambities zijn en wat de mogelijkheden zijn op het gebied van opleidingen en cursussen.” Werkgevers zijn nog wel eens huiverig bij het aannemen van deze medewerkers. “Ze weten niet of en wat ze moeten bieden aan extra begeleiding of ze zijn heel huiverig voor alle wet- en regelgeving die erbij komt kijken. Maar daar kunnen we uiteraard bij helpen. Bijvoorbeeld met een jobcoach.” Jacobien den Biesen noemt een fraai voorbeeld van plaatsing van een medewerker; in dit geval bij een koffiebar in Radboud UMC. “We hebben daar een barista medewerker geplaatst. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we de vaste medewerker van de koffiebar gecoacht hoe ze het beste met haar nieuwe collega om kan gaan. Nu zijn ze beide superblij. De geplaatste medewerker groeit geweldig in haar zelfvertrouwen en de leidinggevende heeft er een volwaardige collega bij in een tijd waar het heel moeilijk is om horecapersoneel te vinden.”
Samenwerken in witgoed en wasgoed
Als het nodig is, blijft een jobcoach vanuit Driestroom iemand langer begeleiden. “We willen graag samenwerken met bedrijven. We zoeken steeds naar de meest geschikte contactpersoon of jobcoach die onze medewerker kort of lang begeleid. De afstemming en goede samenwerking is een voorwaarde voor een succesvolle plaatsing”, aldus Jacobien den Biesen. Samenwerking met bedrijven kan ook op een hele andere manier plaatsvinden. Rob Huntink noemt een van zijn projecten als voorbeeld van zo’n succesvolle samenwerking. “Wasserij de Waspartner is een samenwerking met De Witgoedpartner uit Heteren. De Witgoedpartner heeft de wasmachines geïnstalleerd en wij fungeren voor hen als levende showroom”, legt hij uit. “Wij hoeven niet meteen de wasmachines aan te schaffen; we hebben afgesproken dat we die in tien jaar tijd afbetalen. We werken voor alle Driestroomlocaties, maar hebben ook veel externe partners waar we voor wassen.” De Waspartner werkt met mensen van verschillend niveau. “De sfeer is heel belangrijk in ons team. Onze medewerkers zijn geen cliënten maar collega’s. We hebben te maken met klanten, dus de kwaliteit moet goed zijn.” Het opdoen van werkervaring is belangrijk voor de medewerkers, waardoor ze stappen kunnen zetten op de participatieladder. “Wij proberen hier zoveel mogelijk de werkdruk weg te nemen en bieden werk aan op hun eigen niveau. Door deze ervaring hebben ze meer kans op de arbeidsmarkt.” Rob Huntink heeft er samen met alle collega’s een goed renderend bedrijf gemaakt en zet de Waspartner nu in de etalage. “Ik ben op zoek naar een franchisenemer die de wasserij wil overnemen. Wij blijven dan ondersteuning bieden op het gebied van arbeidsparticipatie.”
Franchisenemer bij Ondernemersgroep Driestroom
Die franchisenemer van de Waspartner sluit zich dan aan bij Ondernemersgroep Driestroom. Al in 2007 werd onder de vleugels van Driestroom een franchiseconstructie opgezet, om zorgverleners met een droom de ruimte te geven om op hun eigen wijze zorg in te richten. Inmiddels zijn meer dan 140 zorgondernemingen aangesloten bij Ondernemersgroep Driestroom. Een van de franchisenemers is Luuk Penninx met ICT Maatwerk, met locaties in Arnhem, Nijmegen en Doetinchem. “We zijn vijf jaar geleden begonnen en geven jongeren en andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met een interesse in ICT de mogelijkheid zich bij ons te ontwikkelen”, verduidelijkt hij. “We bouwen websites en webshops voor bedrijven en verzorgen refurbished hardware in combinatie met secure data erasure. Ik denk dat 90 procent van onze medewerkers een autisme spectrum stoornis heeft, die technisch en cognitief heel vaardig zijn. Wij gebruiken ICT als middel om hen te activeren. Momenteel hebben wij zo’n 170 actieve trajecten verdeeld over onze drie locaties.” Bij ICT Maatwerk werken ongeveer veertien geschoolde en professionele begeleiders met een achtergrond in de zorg. Luuk Penninx: “Inmiddels hebben 24 medewerkers via ICT Maatwerk een weg gevonden naar betaald werk. We proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij de wensen van de medewerker, maar we zullen alleen doorverwijzen naar banen met reële perspectieven.”
Zo maar drie levendige voorbeelden hoe Driestroom kan bijdragen aan de ontwikkeling van mensen en hoe ondernemers daar gebruik van kunnen maken. “Wij hebben kennis van wet- en regelgeving, wij zorgen voor loonwaardebepaling, brengen ze arbeidsvaardigheden bij en verzorgen jobcoaching of training-on-the-job van collega’s”, scherpt Jacobien den Biesen aan. “Daarvoor hebben we de ondernemers nodig, maar de ondernemers hebben ons ook nodig voor hun SROI- of MVO-doelstellingen, bijvoorbeeld bij het bevorderen van arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” «
Jacobien den Biesen | jacobiendenbiesen@bijdroom.nl
Rob Huntink | robhuntink@driestroom.nl
Luuk Penninx | l.penninx@ictmaatwerk.com
DRIESTROOM | WAT BETEKENT ALLEDAAGS GELUK VOOR JOU?
Industrieweg-Oost 27
6662 NE Elst
www.driestroom.nl
Tekst en Fotografie: Dick Leseman
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.