Drie op de tien Nederlanders ervaart stress door kans op afwijzing van verlofverzoek
27 oktober 2023 12:17
Vijftien procent heeft wel eens bruiloft, begrafenis of diploma-uitreiking moeten missen
29 procent van de Nederlandse werkenden heeft weleens stress ervaren omdat zij bang waren dat een verlofverzoek afgewezen zou worden. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Protime, uitgevoerd onder ruim 1.100 Nederlanders in loondienst. Een verlofverzoek kan bijvoorbeeld afgewezen worden omdat de werkdruk binnen een team zo hoog ligt dat er niemand gemist kan worden. Door diezelfde werkdruk vraagt een derde van de werkenden (33%) nu langer van tevoren vrij dan zij zelf zouden willen. Vooral Gen Z (medewerkers jonger dan 26 jaar) loopt hier tegenaan. Van hen geeft 46 procent het aan tegenover 32 procent bij de oudere generaties.
Bruiloft, begrafenis of diploma-uitreiking geen legitieme reden
Medewerkers zijn volledig vrij in het bepalen waarvoor zij een dagje vrij willen nemen, maar niet iedereen vindt dezelfde reden legitiem. Zo heeft veertien procent het gevoel dat een privéaangelegenheid, zoals een bruiloft, begrafenis of diploma-uitreiking, geen legitieme reden is om vrij te vragen. Het is vooral Gen Z die dit zo ervaart: 23 procent tegenover 13 procent bij de andere generaties.
Ongeacht of medewerkers een privéaangelegenheid zelf een legitieme reden vinden om vrij te zijn, blijft het de vraag of het verlof door de werkgever wordt toegekend. Dit is namelijk niet altijd het geval: vijftien procent heeft weleens een bijzondere privéaangelegenheid moeten missen omdat zij geen vrij kregen.
Op ander moment op vakantie dan gewenst
Ook als het om vakanties gaat, krijgen Nederlanders niet altijd vrij van de baas. Zo is 38 procent weleens op een ander moment met vakantie gegaan dan eigenlijk gewenst, omdat een collega hen voor was met vrij vragen. Gen Z en de oudere generaties lopen hier evenveel (beide 38%) tegenaan.
Lucas Polman, directeur Nederland bij Protime: “Het is opvallend dat Gen Z van andere generaties verschilt in wat zij een legitieme reden vinden om vrij te vragen. Mogelijk komt dit doordat oudere generaties meer ervaring hebben op de werkvloer en zij zo makkelijker kunnen beslissen welke gelegenheden wel of geen gegronde reden zijn om vrij te vragen. Werkgevers kunnen hun jongere medewerkers helpen bij het maken van deze afweging. Dit kan door bijvoorbeeld een duidelijk vrij-vraag-beleid op te stellen en dit actief met hen te delen. Op die manier beschikken alle medewerkers over dezelfde informatie en kan iedereen naar de bruiloft, begrafenis of diploma-uitreiking waar hij bij wil zijn.”
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.