Doorbreken van vooroordelen: Westerse media en mensenrechten in Bangladesh
20 september 2024 14:25
Op vrijdag 27 september organiseren Stichting Global Human Rights Defence en de studententeam Involve van EFR een symposium in Nieuwspoort, Den Haag, over de mensenrechtensituatie in Bangladesh en de manier waarop de Westerse media deze kwestie belicht. Het symposium zal specifiek ingaan op de genocide van 1971 in Bangladesh, de rol van de Westerse media in de berichtgeving hierover en de impact hiervan op de Bengaalse gemeenschap.
Het evenement zal een interactieve vorm aannemen, waarbij gerenommeerde experts op het gebied van genocide, voormalige politici en mensenrechtenverdedigers zullen deelnemen. Onder de sprekers bevindt zich Harry van Bommel, die de paneldiscussie zal leiden en vragen zal stellen aan de experts. In plaats van formele toespraken zullen de sprekers vragen beantwoorden over hun expertise en werkveld, met bijzondere aandacht voor de Westerse media en de mensenrechten in Bangladesh, en de Bengaalse genocide van 1971.
Het symposium zal de nadruk leggen op de gevolgen van vooroordelen in Westerse media over de situatie in Bangladesh. Er wordt ingegaan op de effecten van de onafhankelijkheidsoorlog van 1971 op maatschappelijk, economisch en politiek vlak. Daarnaast zullen verbanden worden gelegd tussen het verleden van Bangladesh en de huidige politieke en sociale onrust. Ook de impact op de Pakistaanse bevolking en de bredere samenhang van de onderwerpen die tijdens het symposium worden besproken, komen aan bod.
Aan het symposium nemen studenten van de Erasmus School of Economics deel, verbonden aan het Involve Team van de Economic Faculty association Rotterdam (EFR). Deze studenten hebben een rapport opgesteld over de complexe geschiedenis van Bangladesh, met een focus op de Bevrijdingsoorlog van 1971 en de nasleep ervan. Het rapport belicht de wreedheden die tijdens de oorlog door het West-Pakistaanse leger zijn gepleegd, welke nog steeds niet officieel als genocide worden erkend door de internationale gemeenschap. Het rapport benadrukt de invloed van mediabias in het vormen van publieke opinie en beleidsvorming.
Westerse media, met hun focus op militaire conflicten en neutrale toon tijdens de Bevrijdingsoorlog, hebben waarschijnlijk het menselijke lijden gebagatelliseerd, wat mogelijk samenhing met geopolitieke belangen. De Bevrijdingsoorlog had verwoestende gevolgen voor Bangladesh, waaronder verlies van intellectuelen, infrastructuur en economische instabiliteit. Het trauma van 1971 heeft een blijvende invloed op de Bengaalse samenleving en politiek. Uit een sentimentanalyse van het rapport blijkt dat de houding van de Westerse media ten opzichte van Bangladesh in de loop der jaren is verbeterd, terwijl de Pakistaanse media overwegend negatief blijven.
Het rapport roept de internationale gemeenschap op om de gebeurtenissen van de Bevrijdingsoorlog van 1971 opnieuw te evalueren en deze als genocide te erkennen, wat zou kunnen bijdragen aan morele rechtvaardigheid voor het Bengaalse volk en een positievere beeldvorming van Bangladesh in de wereldmedia. Het symposium biedt een unieke kans om deze complexe en urgente kwesties te bespreken met vooraanstaande experts en belanghebbenden. Voor meer informatie over het symposium of om u aan te melden, kunt u contact opnemen met Stichting Global Human Rights Defence.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.