“Door de kans die ik heb gekregen bij gemeente Lingewaard kan ik echt doen wat ik leuk vind”
2 april 2020 09:51
Gemeente Lingewaard wil graag een inclusieve organisatie worden. Dit betekent dat zij een afspiegeling wil zijn van de samenleving. Diversiteit staat hierbij centraal en de organisatie streeft ernaar om een divers personeelsbestand met verschillende talenten te creëren. Dit doet zij door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden. Hierbij focust de organisatie niet alleen op de wet banenafspraak, maar biedt zij ook perspectief aan mensen die een opstap nodig hebben naar de arbeidsmarkt. Een voorbeeld hiervan zijn voormalig vluchtelingen of 50-plussers die werkervaring willen opdoen. De gemeente biedt dan wanneer dit mogelijk is een werkervaringsplaats aan.
Door een inclusieve organisatie te zijn, wil gemeente Lingewaard andere organisaties stimuleren. Emile van Nassau, P&O adviseur en projectleider ‘Inclusieve Organisatie’ bij gemeente Lingewaard: “We willen laten zien dat je vanuit een maatschappelijke rol perspectief kan bieden aan mensen, zodat zij mee kunnen doen in de samenleving.” Iemand die vanuit de gemeente een duurzame plaatsing heeft gekregen is Joyce. Zij is via een stage terecht gekomen bij gemeente Lingewaard en werkt nu als consulent sociaal domein, waarbij ze anderen ondersteunt in het zoeken naar werk.
Joyce vertelt: “Het werken bij gemeente Lingewaard is voor mij net zo belangrijk als het zelf kunnen kiezen wat ik op mijn brood wil. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan, omdat ik daar het gevoel krijg dat mijn beperkingen niet op de voorgrond staan. Het geeft mij een gevoel van eigenwaarde en de organisatie denkt echt met mij mee. Zo ben ik nu bezig met een opleiding tot jobcoach. Deze rol spreekt mij enorm aan en hier zie ik mij in de toekomst zeker verder in groeien. Gemeente Lingewaard biedt mij ook de kansen en opleidingen om dit mogelijk te maken”, aldus Joyce.
Duurzame plaatsingen kunnen volgens Emile van Nassau alleen gerealiseerd worden als er een goede interne jobcoaching aanwezig is. Een interne jobcoach is een aanspreekpunt binnen de organisatie waar de medewerker altijd terecht bij kan. De organisatie doet dit door medewerkers op te leiden, die zich vrijwillig aanmelden. Ook zijn de P&O adviseurs opgeleid tot interne jobcoach en/of loopbaancoach. “Het mooie van gemeente Lingewaard is dat er van nature veel draagvlak aanwezig is om mensen kansen te bieden. Dat betekent dat wij bereid zijn om vacatures aan te passen aan de kandidaat, om zo een duurzame plaatsing te realiseren. Het gaat hierbij om maatwerk op persoonsniveau. We gaan uit van wat iemand kan en kijken niet naar wat iemand niet kan”, aldus Emile van Nassau.
Emile van Nassau vertelt: “We kijken ook naar de toekomst. Zo bieden we medewerkers trainingen aan die gericht zijn op het ontwikkelen van de werknemersvaardigheden, zodat ze de kansen in het huidige of toekomstig werk kunnen vergroten. Een inclusieve organisatie betekent dat je continu in beweging bent. We besteden bij grote projecten, zoals NEXTgarden, ook veel aandacht aan inclusiviteit. Het is mooi om mensen hoop te geven door ze een kans te bieden. We willen graag onze kennis delen om ook op die manier andere organisaties en bedrijven te inspireren. Op die manier werken we allemaal samen aan een inclusieve samenleving.” «
Mocht je naar aanleiding van dit artikel interesse hebben of kennis willen delen, kun je contact opnemen met ons via E.vannassau@lingewaard.nl.
Fotografie: Ellis Regina Photography
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.