DNV zoekt technici voor energietransitie

12 oktober 2021 15:15

DNV zoekt technici  voor energietransitie

Nederland staat voor de grote uitdagingen om een duurzame toekomst te realiseren. De energietransitie, als onderdeel daarvan, is volop in ontwikkeling. Dat vraagt om technische pioniers.

“We hebben hier de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, energiebedrijven zoals TenneT en Alliander, startups; er gebeurt op het gebied van de energietransitie veel moois in Arnhem en omgeving. Maar daar hebben we wél gekwalificeerd personeel voor nodig”, zegt regiodirecteur Maurice Adriaensen van DNV.

Oplossingen

DNV is de afkorting van Det Norske Veritas. Het bedrijf is ‘s werelds leidende classificatie-instelling voor de scheepvaart en de offshore-industrie en wereldwijd de leidende adviseur in de energiesector, inclusief duurzame energiebronnen en energiebesparing. Er werken wereldwijd 1200 mensen waarvan 600 in Nederland. De vestiging van DNV in Arnhem legt zich toe op het energiesysteem als geheel, de elektriciteitssector specifiek, elektrificatie en duurzame vormen van energieopwekking. “We moeten van de kolen en het gas af. Dat betekent dat we duurzame vormen van energieopwekking nog grootschaliger en sneller moeten ontwikkelen, denk aan wind op zee en waterstof. Tegelijkertijd moet de elektriciteitsvoorziening wel op hetzelfde zeer betrouwbare niveau blijven, de energietransitie moet veilig en er is draagvlak nodig. DNV levert een bijdrage om samen met haar klanten de energietransitie op een veilige manier te versnellen”, geeft Maurice Adriaensen aan.

Energietransport

Het thema ‘not in my backyard’ speelt sterk, als het gaat over windmolens op land. Vandaar dat, om grootschalig veel windenergie te produceren veel windmolenparken in zee komen. Die energie moet via kabels aan land gebracht worden. DNV beschikt over de beste elektriciteitskabel experts ter wereld, die adviseren over efficiënt energietransport. Ze analyseren ook – onafhankelijk- wat de grondoorzaak is van een elektriciteit storing, bijvoorbeeld bij een zeekabel tussen twee landen. Die kennis wordt weer meegenomen in het specificatieproces van nieuwe kabels. De internationale standaardisatie commissie IEC – waar DNV actief deel van uit maakt- draagt mede bij aan het veilig en betrouwbaar over gaan naar nieuwe energiesystemen en toepassingen. DNV investeert 5% van haar omzet in innovatie en research, bijvoorbeeld door de actieve bijdrage in deze standaardisatie commissies.

Waterstof

De vraagstukken rond de energiehuishoudingen van woningen zijn nieuw en veelzijdig. “Waterstof zou een oplossing kunnen bieden. DNV is betrokken bij veel pilots op dit gebied. Wij beoordelen de techniek die gebruikt wordt en bestuderen de veiligheidsaspecten”, vertelt Maurice Adriaensen. Een ander interessant element rond wind- en zonne-energie vormt de energieopslag ervan, weet hij: “Om een regelmatige energievoorziening te kunnen verzekeren wordt die energie opgeslagen in batterijen. Die komen in containers in de wijk te staan, dat zijn zogenaamde buurtbatterijen. Veel gemeenten hebben onvoldoende inzicht in de risico’s ervan. Is dit brandveilig en hoe moet een eventuele brand bestreden worden? Er zijn nog onvoldoende protocollen over de handelswijze bij incidenten. DNV levert kennis aan om die op te stellen.”

Blusprotocollen

Ook de accu’s in elektrische auto’s zorgen voor nieuwe veiligheidskwesties. De motor van een auto op fossiele brandstof staat merkbaar uit als er brand is. Bij een elektrische auto is dat minder duidelijk. Die zou brandend en wel kunnen gaan rijden. Hoe moet de brandweer veilig werken? Tegelijkertijd zijn elektrische auto’s ook een onderdeel van een efficiënte energietransitie, de batterij kan flexibiliteit bieden aan het elektriciteitsnet op het moment dan de auto is aangesloten aan het net. DNV denkt daarover mee. Hij besluit: “Dit zijn zomaar een paar concrete voorbeelden van vraagstukken waar DNV aan werkt. De energietransitie biedt zonder meer veel kansen. En het recente IPCC klimaatrapport van de Verenigde Naties onderstreept nog eens de urgentie ervan. Maar er moet nog wel veel gebeuren om die transitie te versnellen en dat efficiënt en veilig te laten gebeuren. Daaraan wil DNV graag een bijdrage leveren.”


Det Norske Veritas
Utrechtseweg 310 - B50
6812 AR Arnhem
Telefoon 026 – 356 91 11
www.dnv.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.