Dit zijn de voordelen van thuiswerken

18 november 2022 10:56

Dit zijn de voordelen van thuiswerken

Thuiswerken is sinds corona steeds meer gewoonte geworden. Waar het toen noodzakelijk was, zijn veel bedrijven en werknemers nu tot de conclusie gekomen dat het blijvende voordelen kent. Je leest hier over een aantal van de belangrijkste zaken. Daarbij geldt bijvoorbeeld dat ook het thuiswerk vanuit het buitenland een snelle toevlucht heeft genomen. De te verkrijgen flexibiliteit zal dan ook besproken worden. Tenslotte geven we ook tips hoe je het thuiswerken tot een succes maakt.

Voordelen thuiswerken

Dit zijn vijf belangrijke voordelen van thuiswerken die je zeker in overweging wilt nemen. Allereerst betekent thuiswerken dat je geen reistijd hebt. Zelfs als je normaal maar een half uurtje onderweg bent, scheelt dit dus alweer een uur op een dag, waarin je nu leuke dingen kunt doen. Heerlijk toch, om niet elke dag meer in de file te hoeven staan?

Verder geeft thuiswerken je de gelegenheid om te werken in je eigen omgeving.  Zoals al werd gezegd is thuis vanuit het buitenland goed mogelijk geworden en dit wordt ook expliciet gemeld op websites zoals Jooble. Maar ook als je daadwerkelijk vanuit huis werkt, kun je lekker in je eigen ruimte zitten en je eigen kopje koffie zetten. Je kunt, ervan uit gaande dat je de ruimte hebt, echt een werkplek naar je eigen smaak inrichten.

Onderzoek toont aan dat veel werknemers aangeven geconcentreerder te kunnen werken als ze vanuit huis werken. Waarschijnlijk heeft dat er mee te maken dat er geen collega aan je bureau zal komen te staan die even een kletspraatje wil maken. Er kan simpelweg in minder uren meer gedaan worden en vaak houdt men alleen pauze om te doen wat nodig is. Tegelijkertijd wordt de concentratie verhoogd doordat werknemers die thuiswerken aantoonbaar vaker bewegen onder werktijd.

Tegelijkertijd geeft thuiswerken je ook een enorme flexibiliteit. Het werd al duidelijk dat je thuiswerken vaak vanaf elke gewenste locatie kunt doen, maar als je vanuit huis werkt kun je ook gemakkelijk tussendoor even een wasje dragen of een rondje gaan wandelen. Afhankelijk van het type werkzaamheden die je verricht kun je soms ook eenvoudiger in de middag een paar uurtjes vrij nemen en dat werk dan in de avond inhalen.

Tenslotte is het, met behulp van technologische hulpmiddelen, zeer goed mogelijk om regelmatig contact te hebben met collega’s. Vaak hoeft dit de communicatie dus niet te beperken en kan er tussendoor snel worden doorgewerkt. De coronaperiode heeft laten zien dat op dit gebied de techniek echt voor niets staat, al blijven vertrouwde communicatiemethoden zoals de telefoon en WhatsApp gelukkig ook goed te gebruiken.

Omgaan met nadelen van thuiswerken

Uiteraard kent thuiswerken ook nadelen, al zullen deze in het overgrote deel van de gevallen niet opwegen tegen de voordelen. Zo zullen sommigen de sociale contacten van het werk missen. Dit kun je oplossen door toch een paar dagen per week op kantoor te gaan werken en/of door in je vrije tijd meer contact met anderen te zoeken. Daarnaast kan het voor anderen lastig zijn om de grens te bepalen tussen werk en prive. Soms leidt dit er zelfs toe dat ze thuis meer uren maken dan op het werk. Het is dan vooral een kwestie van goede afspraken maken en zelf ook de discipline aanhouden om je aan de afspraken te houden.

Goede omstandigheden creëren voor thuiswerken

Zowel met werkgever als met het thuisfront is het belangrijk om goede afspraken te maken, zodat het thuiswerken echt een succes kan worden. Stel dat je inderdaad de gelegenheid wilt hebben om je werkdag flexibel in te delen, dan maak je hier afspraken over met je werkgever. Als er, in plaats van voor exclusief thuiswerken, gekozen wordt voor een hybride vorm van werken dan wil je op papier vastleggen welke dagen je wel en niet aanwezig zult zijn. Maak concrete afspraken over hoe en hoe vaak er over bepaalde resultaten en afspraken wordt gecommuniceerd. Het is ook cruciaal om afspraken te maken over wanneer je wel en niet bereikbaar bent.

Daarnaast moeten er goede afspraken gemaakt worden met het thuisfront, vooral als je ook kinderen hebt. Voor jonge kinderen kan het lastig zijn om onderscheid te maken tussen wanneer je aan het werk bent en wanneer je beschikbaar bent voor hen. Probeer dit daarom op hun niveau duidelijk te maken en zorg voor een afgezonderde werkplek. Ook met je partner wil je deze dingen afspreken.

Al met al biedt het dus vooral heel veel voordelen om thuis te werken. Je hebt meer vrijheid en kunt je eigen prettige werkomgeving creëren. Dankzij het gebruik van moderne technologie hoef je geen beperkingen te ervaren in de communicatie. Het is dan ook niet voor niets dat zowel werkgever als werknemer steeds meer kiezen voor (deels) thuiswerken. Daarbij is het dus wel belangrijk om zowel met jouw werkgever als met het thuisfront goede afspraken te maken.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.