Dit zijn de eisen voor een zakelijk krediet

26 januari 2022 15:42

Dit zijn de eisen voor een zakelijk krediet

Als ondernemer is het ontzettend vervelend om constant te moeten wachten tot jouw klanten hun facturen betalen. Hierdoor kun je mogelijk niet investeren op het moment dat je kansen ziet voor jouw bedrijf. De kans is aanwezig dat de concurrentie jou hierdoor voorbijstreeft. Reden genoeg om zakelijk krediet aan te vragen. Je kunt dit geld namelijk gebruiken om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen en dagelijkse uitgaven van je bedrijf te betalen. Om in aanmerking te komen voor een zakelijk doorlopend krediet moet je alleen wel aan een aantal eisen voldoen. Benieuwd wat deze eisen zijn? Wij zetten de belangrijkste in deze tekst voor jou op een rijtje.

Jouw bedrijf moet financieel gezond zijn

Eén van de belangrijkste eisen om in aanmerking te komen voor zakelijk krediet is dat jouw bedrijf financieel gezond moet zijn. Daarom dien je altijd financiële gegevens aan te leveren als je zakelijk krediet aanvraagt. Zo vraagt een geldverstrekker je onder meer naar de bij- en afschrijvingen. Daarnaast moet je ook de jaarrekening van jouw bedrijf aanleveren. Op basis hiervan kan een geldverstrekker onder meer inschatten wat de omzet van jouw bedrijf is. Ligt de omzet lager dan 50.000 euro? Dan kom je niet in aanmerking voor zakelijk krediet.

Zet je jaarlijks meer dan 50.000 euro om? Verwacht dan niet dat je standaard in aanmerking komt voor zakelijk krediet. Dit is namelijk niet het geval. Geldverstrekkers stellen namelijk ook als eis dat je een positief eigen vermogen moet hebben. Daarnaast moet er sprake zijn van een positief resultaat (winst) om in aanmerking te komen voor doorlopend zakelijk krediet.

Rechtsvorm en oprichtingsdatum

Wie denkt dat geldverstrekkers alleen maar naar de financiële gegevens kijken, heeft het mis. Zij werpen namelijk ook een blik op de algemene gegevens van jouw onderneming. Of je in aanmerking komt voor zakelijk krediet hangt namelijk ook af van de rechtsvorm. Is jouw bedrijf een maatschap, eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of besloten vennootschap (bv)? Dan kun je zakelijk krediet aanvragen. Een naamloze vennootschap (nv) komt niet in aanmerking voor deze zakelijke financiering. Daarnaast lenen geldverstrekkers geen geld uit aan bedrijven die minder dan 15 maanden geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel.

Bepaalde branches zijn uitgesloten

Voldoe je aan de bovenstaande eisen? Dan ben je er nog niet. Bedrijven in bepaalde branches komen bij voorbaat namelijk niet in aanmerking voor zakelijk krediet. Je mag niet actief zijn in de branches financiële dienstverlening, commercieel vastgoed, projectontwikkeling, scheep- en luchtvaart, adult entertainment, drugs of gokken. Daarnaast hoeven politieke en levensbeschouwelijke organisaties niet bij een geldverstrekker aan te kloppen voor zakelijk krediet. Verwacht overigens ook niet dat je in aanmerking komt voor een zakelijke lening als jouw bedrijf actief is in één van de genoemde branches. Is dit niet het geval en voldoe je aan alle eisen? Dan kun je een zakelijke financiering aanvragen. De kans is groot dat een geldverstrekker jou dan daadwerkelijk zo’n lening verstrekt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.