Dit is waarom natuurlijk licht belangrijk is op de werkvloer

22 mei 2023 13:34

Dit is waarom natuurlijk licht belangrijk is op de werkvloer

Het is algemeen bekend dat een kantoor met natuurlijk licht beter is dan een kantoor met kunst licht. Maar waarom is natuurlijk licht nou zo belangrijk op de werkvloer? Hieronder bespreken wij waarom natuurlijk licht zo belangrijk is op de werkvloer.

Positieve invloed op productiviteit

Allereerst heeft natuurlijk licht een enorm effect op de productiviteit van de werknemers. Dit omdat de biologische klok en het energieniveau van de werknemers gereguleerd worden door de dag heen. Zodra werknemers veel worden blootgesteld aan voldoende daglicht ervaren zij betere concentratie, alertheid en een betere stemming. Door veel natuurlijk licht op de werkvloer te hebben zorg je er dus voor dat je productiever bent en betere prestaties neerzet dan een werkvloer met veel kunstlicht.

Betere welzijn

Wist je dat een gebrek aan natuurlijk licht kan leiden tot gezondheidsproblemen, denk hierbij aan hoofdpijn, vermoeidheid en een verminderd immuunsysteem. Daglicht zit namelijk vol van vitamine D. Vitamine D is essentieel voor sterke botten, regulatie van de stemmingen en een gezond immuunsysteem. Voldoende blootstelling aan natuurlijk licht is voor het algehele welzijn van iedereen op de werkvloer beter dan natuurlicht. Wil jij meer natuurlijk licht in je kantoor binnenlaten? Dat kan door middel van genoeg ramen en door een dakraam.

Verhoogde creativiteit

Wat ook een voordeel aan natuurlijk licht is dat creativiteit kan stimuleren. Voldoende natuurlijk licht in de werkomgeving kan helpen bij het aanmaken van nieuwe ideeën en bevorderd de innovatie. De connectie met de buitenwereld wordt vergroot en kan werknemers zijn eerder in staat om hun nieuwe ideeën ook echt uit te voeren. Hierdoor zijn zij dus creatiever en productiever in hun taken.

Beter voor je ogen

Kunstmatige verlichting kan helpen bij oogvermoeidheid en kan ook nog eens hoofdpijn veroorzaken. Natuurlijk licht daarentegen is een stuk zachter en beter voor de ogen. Doordat de ogen de natuurlijke lichtvariaties gedurende de dag waarnemen, werken de ogen een stuk ontspannener, hierdoor verminder je de belasting van het gezichtsvermogen.

Je slaapt beter

Wist je dat blootstelling van natuurlijk licht wel degelijk invloed heeft op je slaapkwaliteit? Natuurlijk licht helpt namelijk bij het reguleren van de interne klok. Hierdoor wordt je slaapkwaliteit en een gezond slappatroon bevordert. Zodra je overdag voldoende natuurlijk licht krijgt, heb je een betere nachtrust. Dit is weer goed voor de alertheid en je prestaties op het werk.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.