Dit is hoe je als ondernemer jouw bedrijfspand flink kunt verduurzamen, door te kiezen voor de juiste dakrandelementen!

17 september 2024 10:27

Dit is hoe je als ondernemer jouw bedrijfspand flink kunt verduurzamen, door te kiezen voor de juiste dakrandelementen!

Er zijn goede redenen om het dak van je woning of bedrijf te vernieuwen. Misschien hebben weer en wind vrije toegang tot de binnenkant, en merk je dat je stookkosten flink gestegen zijn. Het kan zo zijn dat je dak of dakrand versleten is en dat je bedrijfspand er daardoor aftands uitziet. Of misschien wil je gewoon de waarde van je bedrijfspand een oppepper geven voordat je het in de verkoop doet. Hoe dan ook: een dakvernieuwing brengt wat keuzes met zich mee, onder andere op het gebied van de dakrandafwerking. Dit artikel helpt je om snel een paar knopen door te hakken.

Deze soorten dakrandelementen kun je kopen

Om te beginnen wat jargon: welke typen dakrandelementen bestaan er, en wat is hun speciale functie?

  • Boeiboorden overbruggen de ruimte tussen je gevel en je dakbekleding. Ze voorkomen dat sneeuw, regen, hitte en vocht het bedrijfspand binnensluipen en zorgen dat stookwarmte binnenshuis blijft.
  • Dakrandplaten overdekken de rechte randen van de zijmuren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren.
  • Windveren bevinden zich op de meest kwetsbare delen van de dakrand: de schuine hoeken. Hier hebben wind en regen vrij spelen, en een windveer moet extra stevig bevestigd worden en van een duurzaam materiaal gemaakt wezen.
  • Dakluifels zijn horizontale of schuine uitbouwen aan je gevel. Ze beschermen de ingang van je bedrijfspand tegen neerslag en zonneschijn, en geven je bedrijfspand extra cachet.

Vind een aansluiting bij je pand

Een dakrand is een opvallend bouwelement dat voor een flink deel de uitstraling van je huis of bedrijfspand bepaalt. Daarom is het goed om te overwegen welke dakrand het beste zal staan bij de architectuur en afwerking van het gebouw. Als je het geluk hebt om een monumentaal pand te bezitten, dan is een dakrand van een klassiek materiaal (hout of steen) vaak de beste keuze, afgewerkt met een laklaag in een passende kleur. Bij moderne, strakke woningen kan een dakrand van kunststof of van metaal juist beter staan. En beton, dat ook in verrassend veel tinten geleverd wordt, geeft als dakrand een robuuste en zakelijke uitstraling. Niet alleen het materiaal bepaalt trouwens hoe je vernieuwde dakrand eruit komt te zien. Denk ook na over de kleur van de laklaag, de eventuele sierranden of textuur van de elementen en de harmonie met een eventuele nieuwe laag dakbedekking of gevelbekleding.

Een paar praktische overwegingen

De stijl van je dakrand is één ding, maar deze bouwelementen hebben toch vooral ook een functionele waarde. Als binnendringend vocht in je bedrijfspand bijvoorbeeld de belangrijkste reden voor de renovatie is, kies dan voor een waterwerend materiaal als zink. Gaat het je om een verlenging van de levensduur van het pand? De kunststof dakranden die je op Keralit.nl kan bestellen gaan zeker 10 jaar mee en zijn bijzonder slijtvast. Wanneer je de warmte-isolatie wilt verbeteren zijn randen van dik hout of PVC met een isolerende kern een goede aankoop. En als je een dakrand met een lage onderhoudsbehoefte en een hoge kleurechtheid wilt installeren, dan zijn er verschillende moderne kunststoffen die aansluiten bij jouw woonwensen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.