Dit is het verschil tussen een zzp’er, eenmanszaak en freelancer

22 maart 2022 10:58

Dit is het verschil tussen een zzp’er, eenmanszaak en freelancer

De termen zzp (zelfstandige zonder personeel), eenmanszaak en freelancer worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn er diverse verschillen te benoemen hiertussen. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen een zzp’er, eenmanszaak en freelancer en de overeenkomsten ertussen. 

Boekhouding uitbesteden

Op deze pagina:

  • Is een zzp’er hetzelfde als een eenmanszaak?
  • Het verschil tussen een zzp’er, freelancer en eenmanszaak
  • De overeenkomsten tussen eenmanszaak, zzp en freelancer
  • Wanneer ben ik een zzp’er?
  • Boekhouding eenmanszaak uitbesteden

Is een zzp’er hetzelfde als een eenmanszaak?

Om direct de vraag te beantwoorden: nee een zzp’er en eenmanszaak zijn niet helemaal hetzelfde. Eigenlijk zijn het verschillende benamingen voor het feit dat u een zelfstandig ondernemer bent, iemand die zijn of haar eigen werk vormgeeft dus. Iedere ondernemer schrijft zich in bij de Kamer van Koophandel, waarbij het niet uitmaakt of u als een zzp’er, freelancer of eenmanszaak aan de slag gaat. Bij alle drie lopen privé en zakelijk vermogen door elkaar. Wel zijn er verschillen wat betreft belasting, personeel en de vestigingsplaats voor zzp’ers, freelancers en eenmanszaken. We gaan hieronder verder in op de verschillen.

Het verschil tussen een zzp’er, freelancer en eenmanszaak

Het grootste verschil tussen de drie termen zzp’er, freelancer en eenmanszaak is dat ‘eenmanszaak’ een rechtsvorm is. Zzp is de term die de Belastingdienst hanteert voor een zelfstandig ondernemer. U blijft zzp’er als u een andere zzp’er inschakelt of personeel via detachering of payroll doet aanstellen. Een freelancer komt doorgaans op hetzelfde neer, omdat deze geen personeel in dienst hebben. Het verschil tussen een zzp’er en freelancer is volgens de Belastingdienst dat een freelancer geen ondernemer voor de inkomstenbelasting is, maar wel facturen stuurt voor werkzaamheden. De meeste freelancers werken zonder personeel, maar toch kunt u in tegenstelling tot een zzp’er wel freelancer blijven ook al heeft u eigen personeel.  

Minder risico als zzp’er of freelancer
Door onder andere het niet hebben van personeel loopt u als zzp’er of freelancer minder risico’s dan bij een eenmanszaak. Bij een eenmanszaak bent u hoofdaansprakelijk voor alle financiële zaken. De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak, omdat dit snel en eenvoudig is op te richten en de kosten voor het oprichten laag zijn.  

Vestigingsplaats 
Als zzp’er of freelancer heeft u bovendien minder risico’s, omdat u weinig of geen bedrijfsruimte heeft en u vaak bij de werkgever of vanuit thuis werkt. Daardoor heeft u ook minder voorraad en bezittingen. Als eenmanszaak werkt u in tegenstelling tot een freelancer of zzp’er vaak vanaf een vaste vestigingsplaats of vanuit uw eigen bedrijfsruimte. 

De overeenkomsten tussen eenmanszaak, zzp en freelancer

Eenmanszaken en zzp’ers tonen verschillende overeenkomsten. Bij allebei draait het om slechts één persoon die in ieder opzicht voor de onderneming verantwoordelijk is. De ondernemer is zowel privé als zakelijk aansprakelijk. Daarnaast tonen freelancers ook weer overeenkomsten met eenmanszaken en zzp’ers, zoals dat de ondernemer zich richt op het maken van winst of verdienen van inkomen. Ook gaat de ondernemer zelfstandig te werk tijdens de uitvoering van belangrijke bedrijfswerkzaamheden. Tot slot dient iedere zelfstandig ondernemer zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, ongeacht of u een eenmanszaak, zzp’er of freelancer bent.

In onderstaande tabel geven we een schematisch overzicht van de verschillen en overeenkomsten tussen eenmanszaak, zzp en freelancer. 

            Inschrijven KvK Officiële rechtsvorm Btw aftrekbaar Aftrek inkomstenbelasting Personeel aannemen
Zzp'er Ja Nee Ja  Ja  Nee
Freelancer Ja Nee Ja  Nee Nee
Eenmanszaak Ja Ja Ja  Ja Ja

Wanneer ben ik een zzp’er?

Als u een eenmanszaak heeft, dan hoeft dit niet per se te betekenen dat u een zzp’er bent. Als eenmanszaak kunt u personeel in dienst hebben, terwijl een zzp’er geen personeel in dienst heeft. Daarnaast slaat de term ‘eenmanszaak’ vooral op het eigendom van het bedrijf, u kunt een bedrijf oprichten met alleen u als eigenaar. Als u personeel gaat aannemen, dan bent u geen zzp‘er meer.  

Bij een zzp’er is er meestal sprake van verschillende opdrachtgevers waarbij u krijgt betaald per opdracht. Een zzp’er zal dus niet zomaar op eigen initiatief te werk gaan, maar werkt altijd vanuit vraag in de vorm van opdrachten. Hoe meer opdrachten u als zzp’er uitvoert, hoe meer u verdient. Vaak beperken zzp’ers zich voornamelijk tot de inbreng van eigen kennis en ervaring op het eigen vakgebied. Eenmanszaken werken ook zònder opdrachten. 

Ook interessant:

Boekhouding eenmanszaak uitbesteden

Het is voor kleine zelfstandig ondernemers niet verplicht om de boekhouding uit te besteden. Wel wordt dit toch door een groot deel van de zzp’ers en eenmanszaken uitbesteed, omdat de ondernemer er dan zeker van kan zijn dat de boekhouding en administratie 100% klopt.  

Denkt u zelf ook erover na om de volledige boekhouding of een deel van uw boekhouding uit te besteden aan een professionele boekhouder bij u in de buurt? Vul dan ons aanvraagformulier in via onderstaande link, dan brengen wij u in contact met maximaal drie erkende boekhouders. Onze service is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer.

» Boekhouders vergelijken
 

Alt tekst hier

Naar alle berichten van Boekhouders.nl terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.