Dit heb je nodig voor je kapperszaak

18 september 2024 10:58

Dit heb je nodig voor je kapperszaak

Een eigen kapperszaak beginnen is een spannende uitdaging, maar wel een waar heel wat bij komt kijken. De juiste voorbereiding is goud waard en natuurlijk zijn er heel wat papierwerk en formaliteiten, maar het succes van je zaak zelf is ook afhankelijk van de inrichting van de ruimte.

Hoe zorg je voor een interieur dat precies de goede balans biedt tussen stijl en functie, comfort en praktisch nut? Hier vind je een aantal handige tips om het beste te maken van de inrichting van je kapperszaak.

Zo richt je je kapperszaak goed in

1. Kies een stijl en atmosfeer

Een kapsalon inrichten, dat doe je met het oog op de diensten die je levert, maar je houdt ook rekening met de atmosfeer. Ga eerst en vooral op zoek naar een stijl die je aanspreekt en kies hiervoor:

  • het juiste kleurenpalet
  • passende (sfeer)verlichting
  • stijlvol en praktisch meubilair

Wil je een vintage look creëren of juist een hypermoderne inrichting? Op basis van een duidelijk plan en een overzicht van je gewenste meubilair, accessoires en verlichting stel je snel een kapperszaak samen waar jij en je klanten zich goed in voelen.

2. Houd het proper

Hygiëne is natuurlijk erg belangrijk bij een kapsalon inrichting en er zijn verschillende manieren om daarvoor te zorgen. Denk maar aan gemakkelijk schoon te maken vloertegels en meubilair. Ga voor een vloer, meubelstukken en andere oppervlakken die goed bestand zijn tegen chemische producten en vocht.

Daarbij investeer je natuurlijk ook het beste in reinigingsproducten die doen wat ze beloven. Geef gerust wat meer geld uit, zolang je zeker weet dat je kapperszaak echt proper blijft en een professionele uitstraling krijgt.

3. Opbergmogelijkheden voor je kapperszaak

Als je wilt dat je klanten zich goed voelen, is het belangrijk dat er orde heerst. Stal verzorgingsproducten bijvoorbeeld overzichtelijk uit in een leuke etalage, gegroepeerd per merk of type product. Andere belangrijke opbergmogelijkheden zijn onder andere de kasten onder de wastafels. Zorg dat je er genoeg hebt, zodat je tondeuses, handdoeken, verzorgingsproducten en haardrogers gemakkelijk opbergt.

Ook een kapsalon balie is een belangrijke investering, hoewel vaak onderschat. De balie is immers het eerste wat mensen te zien krijgen wanneer ze je zaak binnenstappen. Als die niet ordelijk en stijlvol is ingericht, is de eerste indruk meteen negatief en dat wil je natuurlijk niet.

4. Denk ook aan de wachtruimte

Net als de balie is ook de wachtruimte van belang. Zorg hier voor een ontspannen sfeer en biedt het allerbeste comfort aan je klanten: ergonomische stoelen, een paar tijdschriften of ander leesvoer, leuke sfeerverlichting en rustige muziek, het zijn allemaal goede hulpmiddelen. Zo wordt het wachten iets minder saai en zijn je klanten al in een goede stemming nog voor je ze ontvangt.

5. Duurzame oplossingen voor kappers

Kapperszaken en duurzaamheid gaan hand in hand tegenwoordig. Er bestaan verschillende milieuvriendelijke mogelijkheden voor kapperszaken:

  • LED-verlichting
  • proefdiervrije verzorgingsproducten
  • duurzame apparatuur
  • gerecycleerde verpakkingen

Dergelijke maatregelen zijn goed voor de natuur, maar ook voor je portemonnee en dus onmisbaar voor elke duurzame kapper.

6. Een goede workflow

Ook voor kappers geldt: tijd is geld, dus het loont de moeite om op zoek te gaan naar manieren om je werkplek efficiënter te maken. Houd stoelen en spiegels bijvoorbeeld altijd op de goede hoogte, richt je opbergkasten slim in en investeer in speciale verlichting als ondersteuning tijdens het knippen. Zo begin je ontspannen aan elke werkdag en lever je betere resultaten, iets waar je klanten ongetwijfeld heel blij mee zullen zijn.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.