Deze autokosten zijn fiscaal aftrekbaar
8 juni 2023 13:28
Maak je veel zakelijke kilometers, bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer? Of je nu een elektrische auto hebt of een auto die op fossiele brandstof rijdt, een aantal kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Welke kosten zijn dit en hoe regel je deze administratie op een eenvoudige manier? We geven je wat meer duidelijkheid.
De regels bij een auto die je privé bezit
Rijd je zakelijke kilometers in je privéauto, dan kun je voor iedere kilometer die je zakelijk rijdt € 0,21 opgeven als aftrekpost voor je inkomstenbelasting. Dit is eveneens van toepassing als je de reiskosten in je tarief aan je opdrachtgevers doorrekent. Ben je daarnaast btw-plichtig dan kun je ook nog eens de autokosten in je btw-aangifte declareren.
Het is wel belangrijk dat je een goede rittenregistratie hebt. Want het gaat hierbij echt om de zakelijke kilometers en niet om de kosten die je maakt om van je huisadres naar je werk te komen. Het gaat dus om ritten waarbij je bijvoorbeeld een klantbezoek aflegt.
Deze € 0,21 per kilometer moet alle kosten dekken, dus hier valt de brandstof onder, maar ook het verzekeren van de auto en bijvoorbeeld parkeerkosten.
Een auto op naam van de zaak
Staat je auto op naam van de zaak dan vallen alle autokosten onder de kosten die je bij je aangifte inkomstenbelasting mag aftrekken. Dit zijn wel altijd de kosten exclusief btw. Hier vallen tevens de aanschafkosten onder. Let er wel op dat deze aanschafkosten over een aantal jaren verspreid moeten worden. Ze mogen dus niet in een bedrag tegelijk afgetrokken kunnen worden. Rijd je in een jaar met de auto die op naam van de zaak staat meer dan vijfhonderd kilometer privé? Dan is er sprake van bijtelling.
Hoe houd je een goede rittenregistratie bij?
Om in aanmerking te komen voor de aftrek van de zakelijke kilometers, moet je nauwkeurig bijhouden hoeveel kilometer je op een dag rijdt, zowel zakelijk als privé. Een complete rittenregistratie of kilometerregistratie bestaat uit informatie over de datum, het adres waar je vertrekt en het adres waar je naartoe gaat. Daarnaast noteer je het aantal gereden kilometers.
Deze gedetailleerde informatie is in ieder geval noodzakelijk als je de auto privé hebt aangeschaft. Bij zakelijke auto’s is het tevens mogelijk om de btw op het gebruik en het onderhoud terug te vragen op basis van een vastgesteld percentage.
Al je brandstofkosten of oplaadkosten overzichtelijk op een factuur
Omdat je ook de brandstofkosten fiscaal mag aftrekken, is het belangrijk dat je alle bonnetjes bewaart van je bezoeken aan het benzinestation of van het elektrische oplaadpunt. Dit kan uiteraard tot gevolg hebben dat je een aantal kosten niet meetelt, omdat je een bonnetje kwijt bent of bij het afrekenen geen bonnetje hebt gekregen.
Maak je gebruik van een zzp tankpas of een laadpas voor Europa? Dan heb je daar geen omkijken naar. De kosten worden op je bedrijfsnaam overzichtelijk maandelijks gefactureerd. Hierbij staan alle gegevens vermeld die voor je aangifte van belang zijn. Zoals de datum van gebruik en de kilometerstand op het moment van tanken of opladen. Naast het totaalbedrag wordt tevens het btw-bedrag gespecificeerd.
Bij bepaalde abonnementen worden ook de parkeerkosten die je met je tankpas of laadpas afrekent op de maandelijkse factuur vermeld. Je kunt deze opgave direct voor je aangifte gebruiken en je hebt er dan ook geen omkijken naar.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.