DEKRA met de D van duurzaamheid

12 april 2022 14:13

DEKRA met de  D van duurzaamheid

Duurzaamheid zat altijd al in het DNA van DEKRA, de wereldwijde speler op het gebied van testen en certificeren en met sterke wortels in Arnhem. DEKRA houdt zich sinds 2017 aan de Sustainable Development Goals. Een zeer ambitieus plan met het stap voor stap verbeteren in de aandachtsgebieden: klimaat & milieu, medewerkers & maatschappij, supply & value chain en management & governance. Directeur van DEKRA Certification B.V., de Arnhemse tak van DEKRA Nederland, Bram Holtus, licht toe hoe DEKRA de plannen waar maakt.

DEKRA heeft een sterke band met Arnhem. In 2009 nam het internationale concern DEKRA het testbedrijf KEMA Quality B.V. en het merk KEMA-KEUR over en bracht het onder bij DEKRA Certification B.V.. Maar DEKRA past ook goed bij de groene en duurzame ambities van de stad en de vele innovaties op het gebied van duurzame energieopwekking en -opslag en circulariteit. Veiligheid staat nog altijd voorop, want wereldwijd is het van oorsprong Duitse bedrijf een erkende speler en leider op het gebied van veiligheid. Maar duurzaamheid maakt een integraal onderdeel uit van de missie en strategie. Zowel met intern een sterk en ambitieus programma, als in het dienstenportfolio van DEKRA.

Platina duurzaamheidsrating

“Wij hebben intern een heel sterk programma”, legt Bram Holtus uit. “Wij hebben onszelf tot doel gesteld om tegen 2025 grote vooruitgang te boeken op belangrijke gebieden. Onze duurzaamheidsstrategie omvat ambitieuze, meetbare doelen op belangrijke gebieden, zoals CO₂-voetafdruk, hernieuwbare energiebronnen, medewerkersbetrokkenheid, diversiteit, veiligheid op het werk, sociale betrokkenheid, partnerships, duurzaamheid in de toeleveringsketen en duurzaamheid gerelateerde diensten en oplossingen. Wij maken nu al zoveel mogelijk gebruik van groene energie; wij gaan het wagenpark van elektrische leaseauto’s aantrekkelijker maken; wij hergebruiken zoveel mogelijk het afval en wij hebben overal eco-vriendelijke toiletten.” De directeur legt uit dat er best nog forse stappen gemaakt moeten worden. “Voor veel bedrijven is niet langer alleen het financiële aspect van belang, maar juist ook in hoeverre sustainability een integraal onderdeel is van de bedrijfsvoering. Deze bedrijven laten steeds vaker sustainability beoordelen door een accountant.” Voor DEKRA leidde het programma al tot een belangrijke rating. “In 2021 werden wij door EcoVadis bekroond met een platina duurzaamheidsrating. Wij behoren daarmee tot de top één procent van de wereldwijd beoordeelde bedrijven.” Met meer dan 65.000 beoordeelde bedrijven in meer dan 160 landen is EcoVadis een van de toonaangevende beoordelingssystemen voor duurzaamheid in vier categorieën: milieu, arbeids- en mensenrechten, ethiek en duurzaam inkopen.

Power2Power tegen overbelasting elektriciteitsnet

Naast deze interne duurzaamheidsinitiatieven biedt DEKRA ook een innovatief aanbod van diensten aan klanten op het gebied van duurzaamheid. “Wij proberen onze klanten te helpen met duurzame oplossingen, bijvoorbeeld duurzaamheidsadvies of het testen en certificeren van e-mobility oplossingen. Wij doen ook audits volgens duurzaamheidsnormen en klimaateffectbeoordelingen”, schetst Bram Holtus. “DEKRA is onder meer betrokken bij het power-to-power initiatief in Arnhem.” Tien Gelderse bedrijven en instellingen werken hierin samen om de eerste volledig functionerende power-to-power-plant op megawatt-schaal ter wereld neer te zetten. “De power-to-power installatie wordt gezien als een belangrijke stap in de transitie naar groene stroom. Omdat zonne- en windenergie decentraal worden opgewekt, is de belasting op het elektriciteitsnet zwaar. Soms worden windparken stilgezet om overbelasting op het elektriciteitsnet te voorkomen. Nieuwe innovatieve oplossingen slaan de piekstroom ter plekke op en zet het om in waterstof, die later weer gebruikt kan worden voor elektriciteit, warm water of (waterstof)gas. Dat betekent dat groene energie voortaan altijd en overal beschikbaar is.” Naast DEKRA zijn onder meer HyET, HyGear, MTSA Technopower, Nedstack, Veolia, Alliander en Kiemt betrokken in de samenwerking. “Bij dergelijke innovatieve projecten zijn er nog geen standaarden. Maar wij hebben voldoende kennis en ervaring in huis om nieuwe innovaties veilig te ontwikkelen. Wij zijn al betrokken bij allerlei veiligheidsaspecten tijdens het ontwerpproces, maar ook in de ontwikkelfase houden wij voortdurend de vinger aan de pols.” Daarnaast werkt DEKRA ook mee aan een initiatief van Brainport Eindhoven waarbij gekeken wordt hoe de energieopslag optimaal kan worden benut om het net te laten balanceren. Hier wordt bijvoorbeeld gekeken naar autonoom rijdende bussen, die ook dienen als energieopslag. Deze bussen moeten ook laden. DEKRA valideert onder andere het concept, kijkt welke normen van toepassing zijn en waar het concept verder aan moet voldoen.

Elektrische voertuigen testen en laadpalen

Het testen van laadpalen en van elektrische auto’s op verschillende laadpalen is een nieuwe tak aan het dienstenpallet van DEKRA. “Laadpalen ontwikkelen zich in rap tempo en worden steeds slimmer”, weet Bram Holtus. “Sinds de afgelopen zomer beschikken wij over het meest complete testlab voor het testen van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen ter wereld.” In het Arnhemse laboratorium testen ze onder meer de interoperabiliteit tussen laadpaal en elektrische auto. “Om de elektrische voertuigen veilig te laden, is interoperabiliteit, zeg maar een correcte communicatie tussen voertuig, laadpaal en backoffice, steeds uitdagender en belangrijker. Zo testen wij onder meer snelladers van 450 kilowatt per uur, waarmee een auto in 15 minuten volledig opgeladen kan zijn. Dat zijn forse wattages en is niet zonder risico bijvoorbeeld op het gebied van elektromagnetische compatibiliteit.”

Het lab kan andersom ook elektrische voertuigen testen op verschillende laadpalen. “Onze engineers testen de laadsessies van elektrische voertuigen, bijvoorbeeld de communicatie tussen laadpaal en elektrische auto, op meer dan 180 punten en met verschillende vermogens en laadsnelheden.” In een gecontroleerde ruimte beproeven ze in hoeverre laadsystemen bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden.

Veiligheid, duurzaamheid, functionaliteit

Een laatste voorbeeld van een DEKRA dienst aan klanten op het gebied van duurzaamheid is het testen van de enorme converters van windturbines, die tot wel 9.000 kilogram kunnen wegen. “Wij testen uiteraard de veiligheid van de converters, maar wij doen ook functionele testen. Doet de converter wat het zou moeten doen”, legt Bram Holtus uit. “Onze engineers voeren ook duurzaamheidstesten uit op de converters. Denk daarbij aan hogere stromen en vermogens, hittebestendigheid en materiaal testen. Wij werken veel met de voorspelbaarheid van gedrag van het materiaal op basis van deze testen.” De expertise die nodig is voor alle testen is nogal breed en divers. “Per project stellen wij een team van specialisten samen uit onze verschillende afdelingen. Dat vraagt om continue afstemming en daar zijn wij goed in”, aldus Bram Holtus. «

Met het vertrek van voormalige directeur Bert Zoetbrood, nu President voor de regio’s Noord- en Zuid-Amerika aan de andere kant van de plas, nam Bram Holtus het stokje over in Arnhem. Sinds eind 2018 is hij directeur van DEKRA Certification B.V.. Bram Holtus begon zijn carrière al bij de voorloper van DEKRA Certification, KEMA Quality als Team Manager waar hij leiding gaf aan diverse laboratoriums, later aan de commerciële kant als Manager Sales. Na de overname door DEKRA legde hij zich op wereldwijde sales, fusies en acquisities toe als Global Director Sales, Mergers and Acquisitions.

 

Dekra
Meander 1051
6825 MJ Arnhem
Telefoon 088 – 968 3000
www.dekra.nl

Tekst en fotografie: Dick Leseman

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.