Decentrale afvalwaterzuivering hét duurzame alternatief

24 mei 2022 10:50

Decentrale afvalwaterzuivering hét duurzame alternatief

Er is een goede, duurzame verschuiving zichtbaar in de wereld van waterzuivering. Van centrale waterzuivering verschuift de focus naar een hybride model: een mix van centrale en decentrale waterzuivering. Decentrale waterzuivering past uitstekend in het streven naar meer circulariteit en sluit aan op klimaatdoelstellingen

Het hergebruik van gezuiverd afvalwater bespaart drinkwater. Belangrijk, nu zich schaarste daarvan aandient; waterbedrijf Vitens weigerde dit jaar al aanvragen van bedrijven in Overijssel en Gelderland. Een andere pre van decentrale afvalwaterzuivering is dat het verdroging van de natuur tegen gaat.  

Wat is decentrale afvalwaterzuivering?

Bij decentrale afvalwaterzuivering worden panden niet aangesloten op het riool, maar wordt al het afvalwater gezuiverd om het direct op het oppervlaktewater te kunnen lozen of te gebruiken. Er wordt geen gebruik gemaakt van het rioolstelsel en het afvalwater hoeft niet in de  rioolwaterzuivering te worden gezuiverd. Hergebruiken past perfect in het streven naar meer circulariteit.

Voor wie is decentrale afvalwaterzuivering geschikt?

De decentrale oplossing is bij uitstek geschikt voor toepassing in buitengebieden. Bijvoorbeeld bij een ontwikkelingslocatie voor bedrijven waarbij directe aansluiting op bestaande riolering niet mogelijk is. Vaak vergt het een grote investering om aansluiting te realiseren en is lokale zuivering of een zogeheten IBA (individuele behandeling afvalwater) een interessant alternatief.

Ook voor veel oudere locaties in het buitengebied kan een lokale zuivering - nu of in de nabije toekomst - een duurzame oplossing zijn. Vooral op plekken waar in de jaren ’80 en ’90 rioolpompen en lange leidingen zijn aangelegd voor het verpompen van afvalwater naar stedelijke riolering. Op deze locaties is de afgelopen decennia veel veranderd: er zijn woningen en bedrijven bijgebouwd, bedrijven hebben hun bedrijfsactiviteiten uitgebreid en campings zijn getransformeerd tot kampeerlocaties met restaurant en zwembad. De hoeveelheid afvalwater is enorm toegenomen. Binnen afzienbare tijd zal gekozen moeten worden tussen opwaardering van de pompen en leidingen en delen loskoppelen en lokaal zuiveren. Dat laatste is een duurzaam alternatief, temeer omdat losgekoppeld kan worden op plekken waar verdroging is, of bij stilstaand oppervlaktewater.

Ook in stedelijk gebied kan decentrale afwatering de beste toepassing zijn. Tot nu toe gebeurt dit op kleine schaal, maar ook dit biedt toekomstperspectief.

Welke systemen zijn er?

Een niet uitputtend lijstje:

  • VFL (Vertical Flower Labyrint) compacte afvalwaterzuiveringen en VFL grote afvalwaterzuiveringen. Eerstgenoemde is bestemd voor 2 tot meer dan 150 personen. De grote installatie begint bij kleine woongebieden en gaat tot 5000 inwoners. En verwerkt ook voorbehandeld water van bijvoorbeeld wijnhuizen, vleesverwerkende industrie, zuivelfabrieken en slachthuizen.
  • Modulaire afvalwaterzuiveringen, perfect geschikt voor locaties waar snelheid en grote mate van flexibiliteit geboden is.
  • Natuurlijke zuivering met helofytenveld (helofyten zijn moerasplanten). Het systeem is vergelijkbaar met een koffiefilter. Bacteriën onder wortels van moerasplanten eten de afvalstoffen uit het water en zetten die om in voeding voor zichzelf en de planten.
  • SBR modificatieset, om storingen van een IBA te verminderen en onderhoudskosten te besparen.
  • Slibontwatering. Een methode voor water dat een bepaalde hoeveelheid zwevende deeltjes bevat. Hiermee word water efficiënt ingedikt en ontwaterd.

Hoe bepaal je welk systeem het beste past?

Elke situatie is uniek. Daarom vraagt afvalwaterzuivering om een oplossing op maat. Raadpleeg de adviseurs van copierwater.com. Het hoeft overigens geen maatwerkproduct te zijn; een standaardproduct kan de beste oplossing zijn. Dat is waar een onafhankelijke adviseur voor gaat: de beste oplossing, rekening houdend met het milieu en kostenbesparing.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.