Decentrale afvalwaterzuivering boost duurzaamheid

31 oktober 2022 08:46

Decentrale afvalwaterzuivering boost duurzaamheid

Als je aan afvalwaterzuivering denkt, doemt waarschijnlijk het beeld op van een lang rioolstelstel dat uitkomt bij een grote zuiveringsinstallatie. Het kan echter veel duurzamer. Bijvoorbeeld door decentralisatie en door energie op te wekken uit afvalwater. Dit past uitstekend in het actuele streven naar meer circulariteit.

Een op maat gemaakte oplossing voor afvalwaterzuivering maakt Nederland groener. Innovaties op dit vlak gaan snel, mede doordat het belang van duurzaamheid nu wordt erkend. Afvalwaterbehandeling is een onderwerp waar je niet meer omheen kunt. Het draagt bij aan meer circulariteit. Wie circulair onderneemt is zich ervan bewust dat het voor een goede toekomst van levensbelang is om evenwicht te creëren, tussen wat je van de aarde neemt en wat je geeft. Afval is de nieuwe grondstof, een goede zaak!

Hergebruik afvalwater wordt belangrijker in droger Nederland

Behalve groener, maakt afvalwaterbehandeling Nederland ook blauwer. Dat is enorm belangrijk. Nu we steeds duidelijker worden geconfronteerd met periodes van droogte, wordt de noodzaak van zuinig met water omgaan steeds groter. Het hergebruik van gezuiverd afvalwater bespaart drinkwater. Daarnaast gaat decentrale waterzuivering verdroging van de natuur tegen.

De focus ligt in Nederland ook op het halen van klimaatdoelstellingen, door stevige inspanning op vermindering van de CO2-uitstoot. Eveneens een belangrijk item, naast circulariteitsvergroting en zuiniger omgaan met water. Afvalwaterbehandeling kan ook daaraan een steen bijdragen.

Energiewinning uit warm afvalwater: de derde duurzame energiebron

Hoe draagt afvalwaterbehandeling bij aan vermindering van de CO2-uitstoot? Uit warm (afval)water kan energie gewonnen worden. Energie uit (afval)water vormt daarmee de derde duurzame energiebron, naast zon en wind!

Riolering vormt het grootste energielek van een woning of kantoor, namelijk ongeveer vijftig procent van het totale energieverlies. Decentrale zuivering reduceert het energielek sterk. Indien je ook nog afvalwater omzet in een energiebron, opereer je extra duurzaam, want je dringt de warmtevraag terug.

Voordelen van decentrale afvalwaterzuivering:

  • Circa vijftig procent minder energielek. Bij centrale zuivering legt afvalwater een lange transportafstand af en dat vreet energie voor de beluchting en grote hoeveelheden slibverwerking.
  • Mogelijkheid om warm (afval)water te gebruiken als energiebron. Als warm afvalwater een lange weg moet afleggen, raakt de mogelijkheid verloren om met warm water energie te winnen.
  • Lagere bedrijfs-, beheers en onderhoudskosten. Bij bijvoorbeeld een biologisch zuiveringssysteem, een van de drie vormen van decentrale afvalwaterzuivering.
  • Voorkoming van een capaciteitsprobleem bij de bestaande waterzuiveringsinstallatie. Dit risico is aanwezig bij uitbreiding of verdichting van woningbouwgebied. Decentrale afvalwateringzuivering is bij uitstek geschikt voor nieuwbouwprojecten. En voor boerderijen en andere woningen in het buitengebied die niet aangesloten zijn op het riool.

Welke systemen van decentrale waterzuivering zijn er?

  • Fysisch. Dit bestaat uit het filteren of bezinken van afvalwater.
  • Chemisch. Hierbij worden stoffen gebonden, zodat ze vervolgens neerslaan. Bijvoorbeeld fosfaten kunnen gebonden worden aan calcium of ijzer.
  • Biologisch. Bij deze vorm worden afvalstoffen afgebroken door bacteriën en/of verontreinigingen worden opgenomen door planten in de installatie.

Wat is de beste afvalwaterbehandeling?

Omdat elke situatie uniek is, vraagt afvalwaterbehandeling om een maatwerkoplossing. Adviseurs van Copierwater.com streven in een plan naar de meest ideale situatie op het gebied van afvalwaterzuivering, rekening houdend met de kosten en effectiviteit.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.