De voordelen van nieuwe technieken: lasersnijden onder de loep

27 mei 2024 13:01

De voordelen van nieuwe technieken: lasersnijden onder de loep

Lasersnijden is een bewerkingstechniek die voornamelijk in veel bedrijfssectoren met zijn toepassing vindt. Met behulp van een elektromagnetische stralingsbron (de laserstraal) wordt een materiaal in twee delen gesneden of worden bijzondere vormen uit het materiaal gesneden.

Voordeel 1: diversiteit in materialen

Over het algemeen is lasersnijden de ideale snijtechniek voor meerdere soorten materialen. Hout, leer, kurk, papier/karton, kunststoffen, textiel, maar ook metalen (staal, rvs en aluminium) kunnen met lasersnijden bewerkt worden.

Bij het lasersnijden in hout of andere brandbare materialen, is zelfs graveren nog als extra behandeling mogelijk om een product van een persoonlijke touch of marketingboodschap te voorzien.

Voordeel 2: snelle resultaten

Door hoge snijsnelheden toe te passen is het resultaat snel zichtbaar. Aanpassingen van fouten of tekortkomingen na de eerste snijsessie zijn dan ook snel gemaakt. Met lasersnijden wordt verspilling van materialen voorkomen. Het maakt ook het perfectioneren van snijopdrachten goed mogelijk.

Behalve snelle oplevering van het resultaat is het mogelijk direct om te schakelen naar een ander product. Er zijn dus geen lange wachttijden of ingewikkelde handelingen nodig om van het ene naar het andere product over te stappen.

Voordeel 3: hoge productiecapaciteit

Eigenlijk houdt dit derde voordeel logisch verband met het tweede, want waar snelle resultaten geleverd worden, kunnen hoge productiehoeveelheden behaald worden. Budi.nl geeft bij bepaalde materialen de voorkeur aan lasersnijden ten opzichte van andere snijprocessen (met de hand snijden of frezen), vanwege de snelheid waarmee kwalitatief uitstekende producten geleverd kunnen worden.

Voordeel 4: hoge kwaliteit door nauwkeurigheid

Die kwaliteit wordt onder meer bepaald door de diameter van de snede bij lasersnijden. Er is sprake van slechts een fractie van een millimeter en dat is bij traditionele snijmethoden wel anders! Bij ontwerpen hoeft daardoor minder rekening met extra grondstoffen of materialen gehouden te worden. En de snijrand zelf ziet er feilloos uit.

Voordeel 5: minder tijd, minder nabewerking

Een perfecte snijrand zorgt later voor besparing in tijd, middelen en manuren. Want waar een gefreesde of met de hand gesneden vorm nog om nabewerking vraagt, is dit bij lasersnijden niet het geval. Het is dus niet meer noodzakelijk om tijd in te bouwen, ruimte in te richten en gereedschappen aan te schaffen, voor het achteraf bewerken van een gesneden vorm met een lasersnijder.

Kortom

Al deze voordelen tonen aan dat lasersnijden de snijmethode van nu en de toekomst is. Maak ook nuttig gebruik van een lasersnijmachine om te snijden of graveren. Het resultaat spreekt voor zich!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.