De vierde editie van The Future of Us – Changing our ways was een uitverkocht, informatief feest
11 oktober 2022 08:53
Vandaag vond de vierde editie van het informatieve festival The Future of Us plaats op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. The Future of Us is hét evenement in Oost-Nederland over de energietransitie, circulaire economie en innovatie en wordt georganiseerd door Kiemt en IPKW. Dit jaar had het festival de titel ‘Changing our ways’ meegekregen met als thema: Hoe trotseren we de afhankelijkheid van grondstoffen binnen de energietransitie? Eindelijk konden bezoekers elkaar weer live treffen, tijdens deze uitverkochte editie, om over dit thema met elkaar in gesprek te gaan, te netwerken en zich laten inspireren door sprekers uit binnen- en buitenland en de vele innovaties die zich aan het publiek presenteerden.
Circulaire economie is een lange termijn investering
Keynote spreker Guillaume Pitron, Franse journalist en onderzoeker, nam aanwezigen mee in de inzichten die hij heeft opgedaan door jarenlang onderzoek, en welke oplossing hij voor ogen ziet:
Pitron: "We hebben de switch gemaakt naar een economie waar we vervuiling hebben uitbesteed aan landen die schaarse grondstoffen produceren, en dat komt met een prijs. Recycling en de overgang naar een circulaire economie zijn oplossingen, maar alleen als lange termijn investeringen. Ook al ligt het hier in het westen supergevoelig, we komen er niet onderuit om de discussie te heropenen om onze mineraalmijnen weer in gebruik te nemen, op een zo schoon mogelijke manier, als we minder afhankelijk willen zijn van landen als China."
Concrete voorbeelden vanuit gemeente en provincie
Helga Witjes, gedeputeerde Economie & Innovatie bij provincie Gelderland en Nermina Kundic, wethouder Onderwijs en Jeugd, Duurzame Mobiliteit en Economie bij gemeente Arnhem deelden een aantal concrete voorbeelden waar zij mee bezig zijn:
Helga Witjes: “Wij willen als provincie graag opschalen. De doelstelling is om in 2030 al 50% circulair te zijn. Daar hebben we de ondernemers die beseffen dat je met circulair ondernemen geld kan verdienen hard bij nodig. Circulariteit begint bij het hergebruik van materialen.”
Nermina Kundic: “Een concreet voorbeeld waarin Helga en ik gaan samenwerken is de circulaire sloop van het provinciekantoor Prinsenhof. We gaan kijken hoe we zoveel mogelijk onderdelen hoogwaardig kunnen hergebruiken voor andere projecten in Arnhem. Grondstoffen uit de aarde halen, is eindig. Dus als we bouwen, moeten we het ook weer uit elkaar kunnen halen en hergebruiken.“
Naast deze sprekers waren er op diverse podia tafelgesprekken met gasten uit binnen- en buitenland. En konden bezoekers zich laten inspireren door vele innovaties, zoals de eerste elektrische trekker ter wereld en circulaire zonnepanelen.
Bekendmaking winnaars Jan Terlouw Innovatieprijs en Ambitieprijs
Tijdens het festival zijn ook de winnaars van de Jan Terlouw Innovatieprijs en Ambitieprijs bekend gemaakt. Jan Terlouw was persoonlijk aanwezig om de prijzen uit te reiken.
De Jan Terlouw Innovatieprijs is dit jaar gegaan naar Callic met de aquathermie skid; warmtewinning uit water als alternatief voor aardgas. De jury ziet hierin een lokale oplossing met heel veel potentie.
De Ambitieprijs is dit jaar voor NoPalm Ingredients, die met een simpele techniek een duurzaam alternatief weet te produceren voor palmolie. Niet alleen de jury, maar ook de andere genomineerden zijn geraakt door het enorme verhaal en impact achter NoPalm Ingredients.
Over The Future of Us
Hoe ziet onze toekomst eruit? In de nieuwe wereld is alles circulair en wordt energie duurzaam opgewekt. The Future of Us – Changing our ways wil met dit innovatieve netwerkevenement vertellen, inspireren en verbinden binnen de thema’s innovatie, energietransitie en circulaire economie. Om zo samen te versterken en te versnellen naar een duurzame toekomst.
Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Gemeente Arnhem, Provincie Gelderland, Go4Export, HAN University of Applied Sciences, Radboud Universiteit, RVO, GloedCommunicatie en Nedstack.
Initiatiefnemers Kiemt en IPKW
The Future of Us wordt georganiseerd door Kiemt en Industriepark Kleefse Waard.
Kiemt is een netwerkorganisatie op het gebied van energietransitie en de transitie naar een circulaire economie in Oost-Nederland. Het versnellen van deze transities vraagt een gezamenlijke inspanning van startups, scale ups, bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Sinds 2005 heeft Kiemt hiervoor in Oost-Nederland een sterk netwerk opgebouwd. De aangesloten partners van Kiemt vormen een hecht innovatienetwerk waarin kansen worden benut door effectief te scouten, screenen en ondersteunen.
Industriepark Kleefse Waard (IPKW) is een 90 hectare grote werklocatie die duurzame energie-gerelateerde bedrijven huisvest, faciliteert en met elkaar verbindt. Samen met de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven wordt gewerkt aan de cleantech campus van de toekomst in Arnhem. Het is de ambitie van IPKW om in 2025 het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland te zijn.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.