De verschillende soorten licenties voor bedrijven

14 september 2022 13:42

De verschillende soorten licenties voor bedrijven

Een licentie toont aan dat een bedrijf voldoet aan de regels die nodig zijn om een licentie te ontvangen. Dit klinkt uiteraard logisch, maar het is toch goed om hier bij stil te staan. Je kunt een licentie inzetten om klanten te laten zien dat jouw bedrijf legitiem is. Een licentie kan ook voorkomen dat een ander bedrijf er met jouw uitvinding vandoor gaat. Daarbij zijn deze regels speciaal opgesteld om ervoor te zorgen dat zowel je bedrijf als je klanten beschermd zijn tegen schade en aansprakelijkheid.

Het belang van een geldige licentie

Als je te werk gaat zonder een geldige licentie, dan kan dit kostbare gevolgen hebben. Zonder de juiste vergunning heb je kans op boetes, straffen en zelfs de sluiting van je bedrijf. Een casino online met een vergunning is betrouwbaar en voldoet aan alle voorwaarden van de overheid. Dit is een goed voorbeeld dat aantoont hoe belangrijk een vergunning is. Voordat je een licentie neemt, is het handig of je afweegt welk type licentie het meest gunstig is.

Exclusieve licentie

Wanneer je in bezit bent van een exclusieve licentie, dan kun je er op rekenen dat jij de enige bent op de markt die recht hebt op de licentie. Je kunt als licentiehouder als engie het intellectueel eigendomsrecht gebruiken en exploiteren. Daarnaast mag je deze exclusieve licentie niet verder verstrekken. Deze licentie is ideaal wanneer aanbieders in hetzelfde marktsegment hevig met elkaar concurreren. Een exclusieve licentie geeft je de mogelijkheid om meer winst te maken over je producten of diensten zonder dat je hier al te veel moeite voor hoeft te doen. Ook blijf jij de eigenaar dus je kunt zelf bepalen wat er met het product gebeurd. Vanzelfsprekend is een exclusieve licentie doorgaans het duurste om te bemachtigen.

Semi-exclusieve licentie

Een andere benaming voor een semi-exclusieve licentie is de sole licentie. Als licentienemer kun je jouw uitvinding exploiteren. In andere woorden, je deelt de markt met een andere licentienemer en hebt geen alleenrecht. Je mag de licentie dus niet aan derde verlenen, maar je behoudt wel de rechten van het product. Dit type licentie is onder andere handig als je de markt van je bedrijf wilt uitbreiden door een licentie te verstrekken aan buitenlandse partners.

Niet exclusieve-licentie

In het geval van een niet-exclusieve licentie kunnen meerdere licentienemers de licentierechten gebruiken. Je kunt als licentiegever dus meerdere partijen een licentie verlenen. Daarbij is het mogelijk om het intellectueel eigendomsrecht van het product te gebruiken en exploiteren. Verder kan een niet-exclusieve licentie meer flexibiliteit bieden.

Open licentie

Ten slotte is er nog de open licentie waarbij de licentiegever de licentierechten aan elke partij kan geven die geïnteresseerd was. In dit geval moet je als licentienemer alleen aan een aantal voorwaarden voldoen. Een open licentie is met name geschikt voor producten en diensten waarbij de vraag zo groot is, dat licentienemers geen concurrenten van elkaar zijn.

Licentieovereenkomst

Aan licenties zijn bepaalde voorwaarden verbonden. In de licentieovereenkomst staat alle belangrijke informatie vermeld zoals de vorm van het contract en de rechten en plichten van de betrokken partijen. Je zult als licentienemer ook een vergoeding verschuldigd zijn. Zo gaat een deel van je winst naar de licentienemer. Ook ben je deels afhankelijk van de licentienemer en kan andere belangen hebben dan jij. Het is daarom belangrijk dat je goed oplet bij het afsluiten van een licentie. Bedenk van tevoren wat de licentienemer met jouw product of dienst mag doen en welke vergoeding volstaat. Daarnaast is het belangrijk dat je een plan opstelt voor wat je kunt doen wanneer iemand anders jouw product na maakt zonder dat je hier toestemming voor geeft.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.