De verschillen tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet
2 maart 2022 14:11
Het lukt een ondernemer of bedrijf niet altijd om alle investeringen of kosten uit eigen zak te betalen. Dat kan gaan om een startende ondernemer die een bedrijf van de grond wil krijgen, een gevestigde ondernemer die belangrijke investeringen wil doen of ondernemers die tijdelijk in zwaar weer terechtgekomen zijn. Een oplossing hiervoor is om bij een kredietverstrekker een bedrijfsfinanciering aan te vragen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een zakelijke lening of een zakelijk krediet. We bespreken de verschillen tussen die twee leenvormen.
Zakelijke lening
Bij een zakelijke lening leen je een geldbedrag dat meteen geheel naar je wordt overgemaakt. Dit bedrag is niet flexibel, maar is precies wat is afgesproken. De afbetalingstermijn wordt afgesproken en er wordt een rentepercentage vastgelegd. Die rente betaal je over het gehele bedrag, omdat je ook daadwerkelijk het gehele bedrag leent, of je het nu opmaakt of niet. Alles wat je aflost kun je niet meer opnieuw opnemen. Tussentijds extra aflossen is niet altijd boetevrij. Dit alles maakt een zakelijke lening vooral geschikt voor grotere investeringen waarvan je de kosten van tevoren goed kunt ramen.
Zakelijk krediet
Een zakelijk krediet is in veel aspecten het tegenovergestelde van een zakelijke lening. Er is geen sprake van een vast bedrag dat je leent en dat in één keer naar je overgemaakt wordt. In plaats daarvan kun je van een bepaald krediet naar eigen behoefte geld opnemen wanneer je het nodig hebt. Over het geld dat je opneemt betaal je rente. Die rente is variabel omdat je eigenlijk op verschillende momenten geld leent. De rente is vaak ook hoger dan bij een zakelijke lening. Los je een bedrag af, dan kun je dat bedrag eventueel later ook weer opnemen. Aflossen is altijd boetevrij. Deze zaken maken dat een zakelijk krediet vooral praktisch is wanneer je tijdelijk meer financiële ruimte nodig hebt voor kosten en investeringen waarvan je de totale hoogte niet van tevoren precies kunt inschatten. (Zie bron.)
Kan iedere ondernemer of onderneming een bedrijfsfinanciering aanvragen?
Bij het aanvragen van een bedrijfsfinanciering kijken kredietverstrekkers kritisch naar allerlei zaken, zoals je kredietwaardigheid, het onderpand, de business case en ook naar eventuele lopende leningen. Dat wil niet zeggen dat je bijvoorbeeld als starter of zzp’er buiten de boot hoeft te vallen. Elke onderneming of bedrijf kan een bedrijfsfinanciering aanvragen, ook zonder cijfers en omzet. Zelfs een negatieve BKR-registratie maakt het niet onmogelijk. (Zie bron.)
Waarschijnlijk kun je op basis van deze informatie al vrij goed inschatten welk type bedrijfsfinanciering het beste past bij jouw situatie. Onthoud – wellicht ten overvloede – dat geld lenen altijd geld kost.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.