De veiligheidsjas: droog, warm en veilig
5 januari 2022 14:27
Als werkgever ben je verplicht om je personeel veiligheidskleding te bieden op plaatsen/momenten dat PBM’s voorgeschreven zijn. Zo is een veiligheidsjas onmisbaar voor je werknemers in de buitendienst. Zo’n opvallende, stevige jas zorgt dat je mensen goed zichtbaar zijn, ook in het donker. Het biedt warmte en comfort, ook bij slecht weer. Bovendien biedt de stevige structuur van de jas bescherming en dat maakt de kans op verwondingen kleiner. Kortom, een veiligheidsjas is gewoon van groot belang, of het nou verplicht is of niet.
Droog en veilig blijven
Als je buiten aan het werk bent is het belangrijk om zichtbaar te zijn voor het verkeer, vandaar dat veiligheidskleding eigenlijk altijd opvallend gekleurd en reflecterend is. Maar het is net zo belangrijk om droog te blijven. Natte voeten en natte huid kunnen resulteren in onderkoeling en ziekte en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Kleding die voldoet aan de regels voor PBM koop je bij een erkende leverancier, zoals Engelbert Strauss. Een veiligheidsjas van Engelbert Strauss kies je heel gemakkelijk met hun jackzoeker; je klikt steeds de criteria waar de jas aan moet voldoen aan, en komt zo bij het ideale exemplaar uit. Op de site bestel je gemakkelijk en snel kleding en schoenen met keurmerk die jouw mensen buiten kunnen dragen in de kou van de winter en als bescherming tegen slecht weer. Ook vind je er antwoord op veel gestelde vragen, zoals wanneer is PBM verplicht, welke soorten zijn er en hoe onderhoud je het?
Regels
PBM staat voor Persoonlijk Bescherming Middel. Wanneer er sprake is van veiligheidsrisico op de werkvloer, zijn gepaste middelen om de werknemer te beschermen, verplicht. De werknemer is gehouden om dit te dragen en de werkgever is verplicht om deze middelen te verstrekken. PBM’s zijn er om tijdens verschillende situaties verschillende lichaamsdelen te beschermen. Zo zijn er maskers tegen stof en tegen gif, schoenen, handschoenen, kleding, brillen en oordoppen etc. Allemaal om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Welke PBM’s verplicht zijn, is afhankelijk van de categorie van het gevaar. Deze categorieën zijn in de wet vastgelegd.
Softshell
Veel veiligheidsjassen zijn tegenwoordig zogenaamde softshell modellen: ongeveer tussen een fleece vest en een weerbestendig jack. Softshells zijn winddichter en warmer dan fleece, maar niet 100% waterdicht. Daar moet je een weerbestendig jack voor hebben. Het voordeel van softshell jacks is dat ze erg licht zijn en dus een hoge mate van draagcomfort bieden, maar toch tegen intensieve belasting bestand zijn. De meeste soorten veiligheidsjassen zijn wasbaar op 30 ° C, zonder centrifugeren en zonder wasverzachter. Voor het behoud van de ademende en waterafstotende eigenschappen is regelmatig wassen cruciaal. Hoe lang gaat een werkjas mee? Als je de jas op de goede manier onderhoudt, leeft hij veel langer. En dat is uiteraard niet onbelangrijk, want veiligheidsjassen zijn vrij prijzig. Zeker wanneer je grote aantallen moet bestellen, is het goed om je mensen op het belang van dat onderhoud te wijzen. Zo kunnen zij, en jij, zo lang mogelijk van de veiligheidsjassen profiteren!
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.