Dé trends in kantoorinrichtingen & thuiswerkplekken in 2024

15 juli 2024 14:49

Dé trends in kantoorinrichtingen & thuiswerkplekken in 2024

De laatste jaren hebben we een verschuiving gezien in de manier waarop kantoorruimtes worden ontworpen en gebruikt. Flexibiliteit, gezondheid en duurzaamheid zijn de magische woorden geworden in de moderne werkomgeving. Een van de meest opvallende trends is de toename van open kantoorruimtes met flexibele werkplekken. Dit type inrichting bevordert samenwerking en communicatie tussen werknemers, wat kan leiden tot een verhoogde productiviteit en creativiteit.

Een andere trend is het gebruik van “biophilic design” (biofiel design in het Nederlands), waarbij natuurlijke elementen zoals planten, natuurlijk licht en organische vormen in het ontwerp worden geïntegreerd. Onderzoek heeft aangetoond dat deze elementen kunnen bijdragen aan een verbeterde mentale gezondheid en welzijn van werknemers (Gill, 2020). Daarnaast zien we een toenemende aandacht voor ergonomie, waarbij meubilair wordt ontworpen om de fysieke belasting van werknemers te minimaliseren. Ergonomische stoelen, verstelbare bureaus en monitorarmen zijn voorbeelden van deze trend, en die zien we niet zo snel meer verdwijnen uit de kantoren in ons land.

Duurzaamheid speelt ook een steeds belangrijkere rol. Bedrijven kiezen steeds vaker voor milieuvriendelijke materialen en energiezuinige verlichting. Het gebruik van gerecyclede materialen en het verminderen van afval zijn cruciale aspecten van duurzaam kantoor ontwerp. Bovendien wordt er steeds meer geïnvesteerd in slimme technologieën die helpen om je energieverbruik in de gaten te houden en te optimaliseren.

Het belang van elektrisch verstelbare bureautafels

Een van de belangrijkste elementen van een moderne kantoorruimte is de elektrisch verstelbare bureautafel. Deze tafels bieden de mogelijkheid om gemakkelijk tussen zittende en staande werkposities te wisselen, wat meerdere voordelen heeft voor de gezondheid van werknemers. Uit onderzoek blijkt dat langdurig zitten een correlatie heeft met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes type 2, hartziekten en vroegtijdige sterfte (Buckley et al., 2015). Staand werken kan deze risico’s verminderen en tegelijkertijd de productiviteit verhogen.

Elektrisch verstelbare bureaus maken het eenvoudig voor werknemers om hun werkplek aan te passen aan hun individuele behoeften en voorkeuren. Dit kan leiden tot een betere houding, minder rug- en nekklachten en een algeheel verbeterd welzijn. Daarnaast bevorderen deze bureaus beweging gedurende de werkdag, wat kan bijdragen aan een verhoogd energieniveau en betere concentratie.

Elektrisch verstelbare bureautafels op je thuiswerkplek

Met de toename van thuiswerken is het goed om naast de werkplek op je kantoor, ook thuis een ergonomisch verantwoorde werkplek te hebben. Het integreren van een elektrisch verstelbaar bureau in je thuiswerkplek is een grote stap in de goede richting naar een gezondere werkdag. Hier zijn enkele tips om dit goed te doen:

  1. Kies de juiste tafel
    Zorg ervoor dat de tafel groot genoeg is voor al je werkgerelateerde zaken, maar ook past in de ruimte die je hebt. Let op de maximale en minimale hoogte van de tafel om te zorgen dat deze geschikt is voor zowel zittend als staand werken. Je kunt van alle bureaus vinden wat de laagste en hoogste instellingen zijn!
  2. Ergonomische opstelling
    Plaats je monitor op ooghoogte om nekbelasting te verminderen. Gebruik een ergonomische stoel die voldoende steun biedt, vooral als je langere tijd zit. Het toetsenbord en de muis moeten zich op een comfortabele hoogte bevinden om polsbelasting te minimaliseren.
  3. Afwisseling van houdingen
    Wissel regelmatig tussen zitten en staan. Begin met korte periodes van staand werken en verleng deze geleidelijk. Gebruik eventueel een timer om jezelf eraan te herinneren om van houding te veranderen.
  4. Cable management
    Zorg voor een nette werkplek door kabels goed weg te werken. Dit voorkomt niet alleen een rommelige uitstraling, maar vermindert ook het risico op struikelen.
  5. Personalisatie
    Maak de werkplek persoonlijk en comfortabel. Voeg bijvoorbeeld planten toe om een rustgevende omgeving te creëren, of zorg voor voldoende natuurlijk licht om vermoeidheid te verminderen.

Eindoordeel over de kantoortrends in 2024

De inrichting van kantoorruimtes zal constant blijven veranderen, maar de focus zal blijven liggen op flexibiliteit, gezondheid en duurzaamheid. Elektrisch verstelbare bureaus zijn een onmisbaar onderdeel van de werkplek, omdat ze bijdragen aan een betere ergonomie en gezondheid van werknemers. Ook thuiswerken kan aanzienlijk verbeterd worden door het integreren van deze tafels, mits je let op een goede ergonomische opstelling en regelmatige afwisseling tussen zitten en staan. Door deze trends en oplossingen te omarmen, kunnen bedrijven en individuen een werkplek creëren die niet alleen productief, maar ook bevorderlijk is voor het welzijn.

Bronnen

  • Buckley, J. P., Hedge, A., Yates, T., Copeland, R. J., Loosemore, M., Hamer, M., & Dunstan, D. W. (2015). The sedentary office: a growing case for change towards better health and productivity. British Journal of Sports Medicine, 49(21), 1357-1362.
  • Gill, R. (2020). The impact of biophilic design on employee wellness and productivity: A review of current literature. Journal of Environmental Psychology, 70, 101361.
terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.