De sleutel tot een hogere kwaliteit van leven in de prothesezorg
17 december 2024 13:01
In Genk, net over de Belgische grens, vinden we een pionier op het gebied van arm- en beenprothesen. Amputee Care Center is onderdeel van de gerenommeerde orthopedische Spronken Groep en heeft een stevige basis in Nederland en België. Het krijgt bovendien de nodige internationale erkenning vanwege hun innovatieve aanpak. Wat maakt die aanpak dan zo bijzonder?
Innovatie als motor van vooruitgang
Loop je binnen bij Amputee Care Center (vaak afgekort tot ACC) in Genk, dan adem je bijna de innovatie in. Hier wordt voortdurend geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkelingen. Zo kunnen ze prothesen ontwikkelen die niet alleen functioneel, maar ook hightech zijn. Ze maken gebruik van ultralichte materialen, 3D-printing, slimme sensortechnologie en moderne bionische oplossingen.
“We geloven dat je armprothese of beenprothese niet alleen functioneel moet zijn, maar dat je er ook echt blij mee bent”, aldus Caius Spronken, directeur van het bedrijf. Met een kunstbeen of kunstarm wordt de mobiliteit van zogeheten ‘amputees’ (mensen met een amputatie) niet alleen hersteld, maar wordt er ook actief gewerkt aan het zelfvertrouwen en het optimaliseren van de mogelijkheden. Ze maken prothesen voor jong en oud, en trekken volwassenen en kinderen van over de hele wereld voor een bionische armprothese of beenprothese met bionische knie- en voetsystemen.
Dankzij samenwerkingen met ziekenhuizen, revalidatiecentra, Paralympisch atleten en academische instellingen heeft Amputee Care Center zowel hun producten als hun positie in de markt aanzienlijk verbeterd. Wat 60 jaar geleden begon als een regionaal succes in Belgisch en Nederlands Limburg is uitgegroeid tot een wereldwijd erkend prothesecentrum. Prothesedragers vanuit heel Europa reizen naar het prothesecentrum in Genk voor op maat gemaakte prothesen.
Zorg op maat
Het succes van ACC by Spronken is mede te danken aan hun persoonlijke aanpak. Samen met de prothesegebruiker, artsen, fysiotherapeuten, kinesisten, ergotherapeuten, psychologen en andere zorgprofessionals ontwikkelen ze armprothesen en beenprothesen die perfecte aansluiten bij de prothesedrager. Bij het maken van een kunstlidmaat hoort ook een uitgebreide evaluatie, soms al voordat de amputatie plaatsvindt, en langdurige begeleiding.
Het is goed om te weten dat het ook als Nederlandse prothesedrager zeker mogelijk is om voor gespecialiseerde zorg naar België te gaan. Amputee Care Center werkt nauw samen met zorgverzekeraars en mutualiteiten in zowel België als Nederland. Zij kunnen samen met jou bepalen wat er mogelijk is om zoveel mogelijk vergoed te krijgen, terwijl jij gewoon kunt genieten van je prothese. Ze kunnen dit hele aanvraag proces zelfs volledig uit handen nemen. Dit verlaagt de financiële drempel terwijl hoogwaardige prothesezorg zo toegankelijk is voor Belgen én Nederlanders.
Tweede opinie voor extra zekerheid
Jonge prothesedragers of ouders gaan vaak zelf op zoek naar de beste oplossing. Maar ook veel mensen die op latere leeftijd een amputatie krijgen, krijgen vaak een prothesist aangewezen vanuit het ziekenhuis. Het is echter altijd de moeite waard om voor een tweede opinie te gaan, omdat er vaak veel meer mogelijk is dan het medisch noodzakelijke. Een gespecialiseerd prothesecentrum luistert naar de wensen van de prothesedrager en gaat samen met de drager op zoek naar de meest geschikt oplossing binnen de wensen en het budget.
Vooruitblik op de toekomst
Met plannen om technologieën zoals artificiële intelligentie, bionische onderdelen en 3D-printing steeds meer te integreren, blijft Amputee Care Center de grenzen van de prothese industrie verleggen. In Genk wordt deze innovatie gecombineerd met maatschappelijke betrokkenheid, waardoor er een prothesecentrum ontstaan is met als belangrijkste doel om, via een holistische aanpak, de kwaliteit van leven van amputees te verbeteren.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.