De Meeuw Nezzt bouwt 500 circulaire woningen op bedrijventerrein Winkelsteeg
20 oktober 2022 14:31
“We bouwen met aanzienlijk minder overlast voor de omgeving en met minder CO2-uitstoot”
Je kunt het je bijna niet voorstellen als je nu het braakliggende terrein aan de Nieuwe Dukenburgseweg 21 in Nijmegen ziet. Over precies een jaar is dit een compleet nieuwe levendige buurt met 500 woningen verspreid over 7 gebouwen in een parkachtige omgeving. Bouwbedrijf De Meeuw tekent met haar woonlabel Nezzt voor de realisatie van de plannen. “We kunnen dat zo snel doen door modulair te bouwen. Dat is dé manier om multi-use vastgoed te produceren. Ik vind dat wij dat het beste doen en ik ben er trots op”, zegt Joziene van de Linde, commercieel directeur van De Meeuw.
Het bouwproject past in de herontwikkeling van het binnenstedelijke bedrijventerrein Winkelsteeg naar een nieuw en sterk werk-, woon- en verblijfsgebied tussen het Goffertpark en het Maas-Waalkanaal. De gemeente en vier Nijmeegse woningcorporaties – Talis, Portaal, Woonwaarts en SSH& – werken intensief samen om hier onder meer duurzame, flexibele woningen te realiseren. Zij doen dat naast De Meeuw Nezzt, samen met de partijen Heijmans en Stichting Hubert. De modulaire en circulaire woningen zijn weliswaar bedoeld voor tijdelijk gebruik op deze locatie maar voldoen aan de eisen voor permanente nieuwbouw, onder meer doordat ze energiezuinig zijn. Ze zijn geschikt voor 1- en 2-persoonshuishoudens: onder andere jonge starters, studenten en andere spoedzoekers die snel een woning nodig hebben gaan hier straks wonen.
Legoblokjes
Modulair bouwen is de specialiteit van De Meeuw. Directeur Joziene van de Linde vertelt over de werkwijze: “De locatie wordt door middel van grondwerk en heien bouwrijp gemaakt, maar de woningen worden voor 90 procent bij ons op locatie in Oirschot, gemaakt. We bouwen 15 woningen per dag in onze fabriek. Als het bijvoorbeeld om een complex van 90 woningen gaat, dan bouwen we ze hier, rijden ze naar de locatie en zetten ze daar in elkaar. Ik omschrijf modulair bouwen ook wel als bouwen met slimme legoblokjes.”
Circulair
Familiebedrijf De Meeuw bestaat al 95 jaar en is in de loop der jaren uitgegroeid tot expert en autoriteit op het gebied van modulair bouwen. De in de fabriek gemaakte ‘modules’ zijn kant en klaar inclusief technische installaties en voorzieningen. Met de basismodule zijn tal van combinaties, vormen en gebouwfuncties te maken. “Of het nu gaat om een woning, leslokaal of compleet woonzorgcomplex. Daarnaast zijn onze modules zo ontworpen dat ze volledig uit elkaar te halen zijn zonder te breken en te slopen. Wanneer gebouwen bij ons terugkomen in Oirschot, kunnen we ze opfrissen en moderniseren of demonteren zodat we daarmee de grondstoffen hebben voor nieuwe gebouwen. Het weinige materiaal of ‘restafval’ wat we niet kunnen gebruiken gaat terug naar de toeleverancier die het weer verwerkt in een nieuw product. Ons bouwmateriaal kent zo’n twee á drie levens. De traditionele bouw haalt niet eens een hergebruikpercentage van 20 procent”, constateert Van de Linde.
Kwaliteitseisen
Dat roept meteen de vraag op of hergebruik af te zien is aan de geleverde woningen. Daar over zegt ze: “Modulair bouwen is een andere bouwmethode dan de traditionele. Dat zegt niets over de kwaliteit. Wij hanteren dezelfde kwaliteitsnormen als elke andere bouwonderneming. Wij doen al hetgeen nodig is om te voldoen aan de kwaliteitseisen. Dat verklaart ook waarom we nog niet voor de volle honderd procent circulair bouwen. Sommige materialen voldoen niet meer aan die eisen en kunnen we dus niet meer hergebruiken. We investeren veel in innovatie en productontwikkeling om ook die laatste stap te kunnen zetten.” De modules gaan volgens haar dan ook net zo lang mee als gebouwen die volgens de traditionele methodes gebouwd zijn.
Bouwplaats
Duurzaamheid, zorgvuldig omgaan met grondstoffen en een maatschappelijk bijdrage leveren zijn wat Van de Linde de kernwaarden noemt van het bedrijf. De duurzaamheidsaspecten van de bedrijfsvoering worden tweejaarlijks doorgelicht. De resultaten worden gebruikt om te onderzoeken of die duurzaamheid nog verder verbeterd kan worden. Bijvoorbeeld door het verder terugdringen van energieverbruik of het efficiënter toepassen van materialen. De CO2-voetprint ligt bij De Meeuw al de helft lager dan bij een traditioneel bouwbedrijf, weet Van de Linde. Dat komt deels omdat veel minder bewegingen nodig zijn. De modules worden immers vrijwel in zijn geheel op locatie gebouwd om vervolgens naar de bouwplaats gereden te worden. “Het afbouwen op de bouwplaats doen we in acht weken; een traditionele bouwer is gemiddeld zes maanden op de bouwplaats aan het werk en het is een komen en gaan van leveranciers en onderaannemers”, zegt Van de Linde, “dus we bouwen met aanzienlijk minder overlast voor de omgeving en met minder CO2-uitstoot.”
Communicatie
De gemeente en samenwerkende woningcorporaties hebben onder meer voor De Meeuw gekozen vanwege de manier waarop het bedrijf samenwerkt en communiceert. Van de Linde beaamt dat: “Wij hechten aan een goede samenwerkingsrelatie met al onze klanten. Zodanig dat de woningbouwcorporatie het product krijgt dat het wenst voor de doelgroep en dat de gemeente de juiste wijk krijgt. Dat betekent fine tunen om te kunnen maken waar Nijmegen op zit te wachten. We hebben goed samen gewerkt om ervoor te zorgen dat we een optimaal project gaan realiseren.”
Spoedzoekers
De bewoners van de nieuwe wijk omschrijft Van de Linde als spoedzoekers. Daar zijn er momenteel veel van in Nederland. Ze noemt eenoudergezinnen, alleenstaanden, statushouders, gescheiden ouders, studenten en starters. Onder hen is de vraag naar woonruimte groot. De gemeente Nijmegen wil met de gebiedsontwikkeling van de Winkelsteeg aan een deel van die vraag tegemoet komen. De duurzaamheidsaspecten spelen voor de gemeente bij de gunning een grote rol. Daarnaast viel de keuze op De Meeuw Nezzt omdat dit woonproduct naar het oordeel van de deelnemende corporaties de beste prijs-kwaliteit verhouding biedt. Verder voldoet deze bouwer volgens hen aan de wensen rond plan van aanpak, open begroting en informatie over de woningen. De corporaties zijn niet alleen overtuigd van de kwaliteit van de woningen en woongebouwen van De Meeuw Nezzt, maar ook van de expertise van het projectteam. Behalve over de realisatie van de flexibele woningen zijn de corporaties en het bouwbedrijf in gesprek over het meerjarenonderhoud. Daarbij gaat het om het benodigde onderhoud per levensjaar en de bijbehorende kosten.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.