“De man als norm in de gezondheidszorg is een probleem voor de ondernemende vrouw”

5 juni 2024 10:13

“De man als norm in de gezondheidszorg is een probleem voor de ondernemende vrouw”

“In de gezondheidszorg worden mannelijke referentiewaarden vaak als norm genomen, wat kan leiden tot misdiagnoses en inadequate behandelingen voor vrouwen” stelt Bibi Mohamed, oprichter van Wellgen. “Dit diepgewortelde probleem heeft verstrekkende gevolgen voor de gezondheid van vrouwen. En zeker voor ondernemende vrouwen in topposities, zijn hun gezondheid en vitaliteit essentieel.”

Hoewel diverse medische studies en onderzoeken de noodzaak van geslachts- en leeftijdsspecifieke benaderingen in medische tests en behandelingen benadrukken, is er nog altijd te weinig oog voor in de zorg.

Genderongelijkheid in de zorg

Een duidelijk voorbeeld van genderongelijkheid in de gezondheidszorg is de diagnose en behandeling van hartziekten. “Vrouwen ervaren vaak andere symptomen van een hartaanval dan mannen, zoals vermoeidheid, misselijkheid en pijn in de rug of kaak, in plaats van de typische pijn op de borst”, licht Mohamed toe. “Deze ‘atypische’ symptomen worden vaak niet herkend, wat leidt tot misdiagnoses en hogere sterftecijfers bij vrouwen.”

Vrouwen met diabetes hoger risico

Daarnaast hebben vrouwen met diabetes een hoger risico op complicaties zoals hartziekten en diabetische neuropathie. “Zij ontwikkelen vaker pijnlijke symptomen van neuropathie en ervaren tragere maaglediging, wat de bloedsuikerregulatie beïnvloedt. Ook hebben vrouwen met diabetes vaker last van angst, eetstoornissen en depressie dan mannen, wat hun vermogen om diabetes effectief te beheren en hun kwaliteit van leven negatief beïnvloedt.”

Nierziekte en genderverschillen

Een ander voorbeeld waarbij genderverschillen in de zorg opvallen, is nierziekte. “Hoewel chronische nierziekte (CKD) vaker voorkomt bij vrouwen, hebben mannen een hoger risico op progressie naar eindstadium nierziekte. Verschillen tussen mannen en vrouwen in de zorg voor chronische nierziekte (CKD) hebben belangrijke gevolgen. Vrouwen krijgen vaak later een diagnose omdat hun ziekte langzamer vordert voor de menopauze. Na de menopauze gaat hun nierziekte sneller achteruit dan bij mannen, waardoor ze meer zorg nodig hebben.” Dit benadrukt volgens de oprichter van Wellgen wederom ‘het belang van speciale zorg en verder onderzoek voor vrouwen om hun gezondheid en levenskwaliteit te verbeteren’.

“Wanneer cholesterol en triglyceriden (dyslipidemie) uit balans zijn, uit dit zich bij vrouwen anders dan bij mannen. Hormonale veranderingen, zoals de menopauze, beïnvloeden lipidenniveaus bij vrouwen, wat kan leiden tot onderdiagnose of inadequate behandeling. Vrouwen reageren anders op lipidenverlagende behandelingen, waardoor standaard behandelingsprotocollen mogelijk niet even effectief zijn voor vrouwen als voor mannen.”

“Bovendien blijkt uit onderzoek dat lipidetests zoals metingen van totaalcholesterol (TC) en HDL-cholesterol (HDL) slechts matig het risico op sterfte voorspellen door alle oorzaken. De voorspellende waarde van deze tests varieert sterk afhankelijk van leeftijd en geslacht.”

Risico’s op verkeerde diagnoses bij de vrouw

“Alleen door de man als de norm aan te houden in de gezondheidszorg, lopen vrouwen risico verkeerde diagnoses te krijgen, namelijk die slechts op mannen gerichte symptomen in beeld brengen. Anno 2024 zouden we beter moeten weten en mogen verwachten in de gezondheidszorg.” Mohamed besluit: “Door deze ongelijkheden in de gezondheidszorg te begrijpen en aan te pakken, en dus door de vrouw ook als norm in de gezondheidszorg te verankeren, kunnen we werken aan een eerlijkere en effectievere gezondheidszorg voor iedereen.”

Voor meer informatie: wellgen.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.