De magische 1225 uur: alles over het urencriterium
9 januari 2023 16:07
1225 uur, voor ondernemers een haast magisch getal. Want als je minimaal 1225 uur per jaar besteedt aan je bedrijf heb je recht op belastingvoordeel, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Dit kan je duizenden euro’s per jaar schelen. Hoeveel moet je per week werken om 1225 uur per jaar te halen? Lees het antwoord op deze en andere vragen over het urencriterium.
Test je ondernemersvaardigheden
Met de KVK Krachtmeting krijg je inzicht in je ondernemersvaardigheden.
Onze adviseurs krijgen dagelijks vragen over het urencriterium. Dit zijn de 10 meest gestelde vragen:
- Wat heb je precies aan het urencriterium?
- Over welke periode tellen de uren voor het urencriterium?
- Wat als ik geen 1225 uur haal?
- Welke uren mag je meetellen voor het urencriterium?
- Hoe moet ik mijn uren bijhouden?
- Wat bedoelt de Belastingdienst met ‘aannemelijk’?
- Wanneer geldt een verlaagd urencriterium?
- Hoe controleert de Belastingdienst mijn urenadministratie?
- Geldt de 1225 uur ook voor een VOF, maatschap of bv?
- Geldt het urencriterium ook voor parttime ondernemers?
1. Wat heb je precies aan het urencriterium?
Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan heb je recht op belastingvoordeel, ook wel ondernemersaftrek genoemd. Als je kunt aantonen dat je in een kalenderjaar minimaal 1225 uur aan je eigen bedrijf hebt besteed, dan kom je hiervoor in aanmerking. Als je uitgaat van een werkdag van 8 uur komt dat neer op ongeveer 3 dagen of 24 uur per week. Dit minimum van 1225 uur noemen we het urencriterium.
Tip: wil je uitzoeken of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Via de OndernemersCheck van de Belastingdienst kun je dit controleren.
In 2023 gaat het om de volgende belastingvoordelen of ondernemersaftrek:
- Zelfstandigenaftrek
In 2023 mag je een vast bedrag van 5030 euro van je winst aftrekken.
Let op: De bedragen die je mag aftrekken voor zelfstandigen- en startersaftrek zijn na je pensioengerechtigde leeftijd gehalveerd. - Startersaftrek
Kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek? Dan mag je binnen de eerste 5 jaar na de start van je bedrijf ook 3 keer gebruikmaken van de startersaftrek. In 2023 is de startersaftrek 2.123 euro. - Meewerkaftrek
Als je fiscale partner meewerkt in je bedrijf, heb je mogelijk recht op meewerkaftrek. Je mag dan een percentage van je winst aftrekken. Hoeveel dit precies is, hangt af van het aantal uren dat je partner meewerkt. - Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk - WBSO
Voer je in je bedrijf onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten uit, dan kun je recht hebben op aftrek via de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO).
Heb je specifieke belastingvragen? Ga in gesprek met de Belastingdienst. Dit kan iedere werkdag via de chat.
2. Over welke periode tellen de uren voor het urencriterium?
Het urencriterium gaat over een kalenderjaar, dus je telt van januari tot en met december. Het maakt niet uit wanneer je jouw bedrijf bent gestart. Ook als je op 1 juli start, moet je minimaal 1225 uur in je bedrijf steken als je gebruik wilt maken van de fiscale voordelen. Ook de voorbereidingsuren die je maakt voor de start van je bedrijf tellen mee. Zoals uren voor een seminar, cursus of het maken van je ondernemingsplan of het maken van je website.
3. Wat als ik geen 1225 uur haal?
Besteed je in een kalenderjaar minder dan 1225 uur aan je bedrijf? Dan kun je geen gebruikmaken van ondernemersaftrek, zoals starters- en zelfstandigenaftrek. Je hoeft dan geen aangifte te doen als IB-ondernemer. De inkomsten uit je bedrijf geef je op als neveninkomsten. Dit is je omzet min de zakelijke kosten die je gemaakt hebt. Je betaalt hierover inkomstenbelasting.
4. Welke uren mag je meetellen voor het urencriterium?
Alle uren die je besteedt aan je eigen bedrijf mag je meetellen voor het urencriterium. Je indirecte uren aan je administratie, onderhoud van je website en acquisitie van klanten valt daar ook onder. En natuurlijk de directe uren waarin je werkt aan je opdracht of klus voor je opdrachtgever.
Heb je een kind gekregen? Dan mag je de uren die je de 16 weken van je zwangerschapsverlof niet hebt gewerkt toch meetellen voor het urencriterium. Je gaat hierbij uit van het gemiddeld aantal uren dat je normaal gewerkt zou hebben.
5. Hoe moet ik mijn uren bijhouden?
Je moet je uren kunnen verantwoorden als de Belastingdienst daar om vraagt. Het staat je vrij om dit op je eigen manier te doen. In een Excel-bestand, een app of via je boekhoudsoftware bijvoorbeeld. Het is ook handig om e-mails en agenda’s te bewaren, zodat je je urenadministratie bij controle kunt onderbouwen. De Belastingdienst kan tot 7 jaar teruggaan bij controle.
6. Wat bedoelt de Belastingdienst met ‘aannemelijk’?
Als je gebruik wilt maken van belastingvoordelen moeten de uren die je besteedt aan je bedrijf in verhouding staan tot je omzet. Met andere woorden: je moet aannemelijk maken dat je voldoende uren aan je bedrijf hebt besteed. Dit doe je met je urenadministratie. Begin je net met je bedrijf, dan zul je meer indirecte uren maken. Dat accepteert de Belastingdienst in het begin, maar na verloop van tijd moet hier wel omzet tegenover staan.
7. Hoe werkt het verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheid?
Er is een verlaagd urencriterium voor ondernemers die een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen. Heb je een Wajong, WIA, WAO, WAZ of Ziektewetuitkering, dan geldt vaak een urencriterium van 800 uur. Bespreek je plannen om een bedrijf te beginnen altijd eerst met de uitkeringsinstantie, om de gevolgen op je uitkering inzichtelijk te krijgen.
8. Hoe controleert de Belastingdienst mijn urenadministratie?
Elk jaar moet je aangifte inkomstenbelasting doen. Hierin geef je aan hoeveel omzet je hebt en hoeveel uur je aan je bedrijf hebt besteed. De Belastingdienst controleert steekproefsgewijs en controleert dan of je inderdaad 1225 uur of meer aan je bedrijf hebt gewerkt. Soms vraagt de Belastingdienst bewijs als mails, afspraken met een klant of bankafschriften. Het kan ook voorkomen dat de inspecteur bij je thuis komt controleren.
9. Geldt de 1225 uur ook voor een vof, maatschap of bv?
Ook als je een vof of maatschap hebt, kun je profiteren van de zelfstandigen- en startersaftrek of andere soorten ondernemersaftrek. Je moet dan per vennoot of maat 1225 uur in het bedrijf steken. Elke vennoot of maat doet zelf aangifte voor de inkomstenbelasting. Het kan dus zijn dat de ene vennoot of maat wel voldoet aan het urencriterium en de andere niet. In een BV kun je geen gebruikmaken van de zelfstandigen- en startersaftrek.
10. Geldt het urencriterium ook voor parttime ondernemers?
Als je parttime ondernemer bent, kan het een uitdaging zijn om het urencriterium te halen. Er is namelijk geen aangepast urencriterium voor ondernemers die in deeltijd werken. Heb je langer dan 5 jaar een bedrijf? Dan geldt ook nog dat je per kalenderjaar meer tijd moet besteden aan je bedrijf dan aan andere werkzaamheden, zoals een baan in loondienst.
Bron: Kamer van Koophandel
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.