De kwaliteit van zonnepanelen bepalen

23 augustus 2023 16:44

De kwaliteit van zonnepanelen bepalen

Zonnepanelen zijn een populaire keuze voor duurzame energieopwekking, maar de kwaliteit van deze panelen kan sterk variëren tussen verschillende producenten en merken. Het is essentieel om de kwaliteit van zonnepanelen te kunnen beoordelen, vooral omdat dit direct invloed heeft op het rendement op lange termijn.

1.    Kwaliteitsindicatoren van zonnepanelen:

  • Efficiëntie: Dit geeft aan hoe effectief het zonlicht wordt omgezet in stroom. Een hoger efficiëntiepercentage betekent dat de zonnecellen beter werken.
  • Wattpiek (Wp) versus paneelgrootte: Het Wp-vermogen moet in relatie worden gezien tot de afmetingen van het zonnepaneel. Sommige producenten maken hun panelen groter om het Wp-vermogen kunstmatig te verhogen. Qcells zonnepanelen behalen 380-400 Wp met slechts 108 cellen! Dat zegt veel over de kwaliteit.
  • Prestatiegarantie: Dit is een indicatie van hoe goed het paneel presteert over de tijd. De betere zonnepanelen hebben een jaarlijkse degradatie van minder dan 0,55%.
  • Plus/min tolerantie: Dit geeft de afwijking aan ten opzichte van het Wp-vermogen dat op de sticker van het paneel staat. De betere merken hebben alleen een plus tolerantie.
  • Fabrikant: Het is belangrijk te weten of de fabrikant zelf de zonnecellen produceert of dat ze deze elders inkopen. In andere gevallen is de hele productie van cell tot paneel uitbesteed. Dit noemen wij white-label.

2.    Bankability van de fabrikant: Naast de kwaliteit en garantie is het ook van belang om te kijken naar de financiële stabiliteit van de zonnepanelenfabrikant. Een financieel gezond bedrijf is beter in staat om lange termijn garanties waar te maken.

3.    Keuze van een aanbieder: Bij het kiezen van een zonnepaneel is het belangrijk om te zoeken naar een balans tussen het Wp-vermogen, de afmetingen, de productgaranties en de garanties over 25 jaar.

Is het merk van de zonnepanelen daadwerkelijk de producent?

In de wereld van zonnepanelen is het niet altijd duidelijk wie de daadwerkelijke producent van een paneel is. Dit komt omdat er verschillende soorten producenten zijn, elk met hun eigen manier van werken en hun eigen kwaliteitsnormen.

1.    Volledige producenten (Tier-1) zoals Qcells: Deze bedrijven produceren zowel de zonnecellen als de zonnepanelen van begin tot eind. Ze hebben volledige controle over het productieproces, van het maken van de zonnecellen tot het assembleren van de panelen. Hierdoor kunnen ze consistente kwaliteit en innovatie garanderen. Ze hebben vaak ook hun eigen onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen, waardoor ze  vooroplopenin technologische vooruitgang.

2.    Assembleurs: Sommige bedrijven kopen zonnecellen en frames van andere producenten en assembleren vervolgens zelf de zonnepanelen. Hoewel ze misschien enige controle hebben over de kwaliteit van de assemblage, hebben ze geen controle over de kwaliteit van de zonnecellen zelf. Dit kan leiden tot inconsistenties in de prestaties van de panelen.

3.    Merkplakkers: Er zijn bedrijven die kant-en-klare zonnepanelen inkopen en simpelweg hun eigen merknaam erop plakken. Dit betekent dat ze geen enkele controle hebben over het productieproces. Het kan zelfs zo zijn dat de kwaliteit van de panelen van hetzelfde merk varieert, afhankelijk van de oorspronkelijke producent. Een voorbeeld hiervan is het merk AEG. Hoewel AEG een bekend en gerespecteerd merk is, produceren ze zelf geen zonnepanelen (ook wel white-label genoemd).

Het is daarom essentieel om grondig onderzoek te doen voordat u besluit welk merk of type zonnepaneel u koopt. Het kennen van de daadwerkelijke producent en hun reputatie kan u helpen een weloverwogen beslissing te nemen en ervoor zorgen dat u investeert in een product van hoge kwaliteit.

Voor een diepgaand inzicht in de kwaliteit van zonnepanelen en gedetailleerde informatie over de bovengenoemde punten, is het raadzaam om het volledige artikel te raadplegen op zelfopwekken.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.